Bibehållen förmåga att nybilda muskelprotein i samband med kost och träning hos äldre män
I en ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare studerat den åldrande muskeln och dess förmåga att svara på yttre stimulering i form av proteinintag och styrketräning.
Åldrande är generellt förknippat med en nedsatt förmåga att nybilda muskelprotein, exempelvis i samband med intag av en proteinrik måltid. Detta fenomen kallas för anabol resistens och ses som en av de primära orsakerna bakom muskelförtvining och svaghet hos äldre. Anabol resistens sammanfaller också ofta med en hämmad aktivering av mTORC1, en signalväg som är central för cellens proteinomsättning.
– Våra data tyder dock på en bibehållen förmåga att nybilda muskelprotein i samband med ett intag av en proteinrik måltid och ett styrketräningspass hos friska, fysiskt aktiva, äldre individer. Vi tror därför att utvecklingen av anabol resistens inte nödvändigtvis drivs av hög ålder i sig, utan att andra åldersrelaterade faktorer kan spela en större roll, exempelvis minskad fysisk aktivitet och övervikt, vilket man har sett i andra studier, säger William Apró, docent vid GIH och studiens sisteförfattare.
När ytterligare biokemiska analyser genomfördes så visade det sig att innehållet av flera centrala faktorer för aktiveringen av mTOR-signalvägen var högre i muskel hos äldre män än hos yngre män. Bland dessa faktorer var effekten tydligast hos proteiner kopplade till aminosyrakänslighet och aminosyratransport.
– Dessa nya fynd är mycket intressanta, men det ska också poängteras att vi fortfarande vet mycket lite om dessa faktorer och innebörden av dessa fynd är därför inte helt klarlagd ännu. Det är dock spännande att spekulera i kring huruvida detta är en slags försvarsmekanism som utvecklas i takt med stigande ålder för att motverka ytterligare muskelförlust, säger Oscar Horwath, doktorand på GIH och studiens försteförfattare.
Studien inkluderade tio friska unga män i en genomsnittlig ålder på 22 år och tio äldre män i åldern runt 70 år. Samtliga deltagare hade lågt kroppsfett, var fysiskt aktiva 2–3 gånger i veckan och tog få eller inga mediciner. Deltagarna fick genomföra ett tungt styrketräningspass på tio set med tio repetitioner. Kort därefter fick de en dryck med essentiella aminosyror. Muskelprover togs från både vilande och arbetande ben för att kunna studera intag av aminosyror separat, och i samband med styrketräning.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle.
Läs artikeln i GIH:s publiceringsdatabas DiVA.
Studien har genomförts inom ramen för William Aprós Marie Skłodowska-Curie Actions Fellowship, som har finansierats av Europeiska Forskningsrådets (ERC) Horizon 2020-program. Studien har även finansierats med forskningsanslag från Åke Wibergs Stiftelse, Lars Hiertas Minnesfond samt Elisabeth and Gunnar Liljedahls Stiftelse. Forskare från Karolinska Institutet, University of Birmingham, Köpenhamns universitet och Centenary Institute har medverkat i forskningsprojektet.
För mer information kontakta:
William Apró, docent på GIH och ansvarig forskare för studien, tel: 08-120 53 867, e-post: william.apro@gih.se
Oscar Horwath, doktorand på GIH, tel: 08-120 53 845, e-post: oscar.horwath@gih.se
Kontakter
Louise EkströmKommunikatör press PR
Tel:+46 70 202 85 86Tel:+46 8-120 53 711louise.ekstrom@gih.seBilder
Om oss
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.
På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.
Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.
Följ Gymnastik- och idrottshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan
Anställda i företag med hög lönsamhet och låg personalomsättning är överrepresenterade i hälsoundersökningar6.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare undersökt deltagandet i den mest använda hälsoundersökningen på svenska arbetsplatser under 1995–2021.
Försämrad kondition kan öka risk för depression, ångest, stroke och demens18.9.2024 07:59:27 CEST | Pressmeddelande
En ny omfattande studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att förändringar i konditionsnivå över tid är associerat med risken för att utveckla depression, ångest och cerebrovaskulära sjukdomar.
Det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus3.6.2024 08:25:12 CEST | Pressmeddelande
En ny studie vid GIH summerar två amerikanska och två svenska studier, och finner att det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus.
Elever på ishockeygymnasium är positiva till att bli mer aktiva i undervisningen24.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Doktorand Sara Ridderlund har i sin licentiatuppsats fokuserat på undervisning på ett ishockeygymnasium. Resultatet i studien visar att det finns goda möjligheter att förändra undervisningen från en lärarstyrd undervisning till en mer elevstyrd byggd på kommunikation.
Välkommen till konferens om fysisk aktivitet och hälsa för barn, ungdomar och skola21.5.2024 08:59:12 CEST | Pressinbjudan
Totalt medverkar 80 experter, forskare och lärare föreläser och berättar om nya forskningsrön. Ämnena är barn, ungdomar, skolprojekt, hjärnhälsa, psykisk hälsa, idrottspsykologi, träningslära, skärmtid bland barn och fysisk aktivitet, Generation Pep-aktiviteter, det nya regeringsuppdraget om främjande av fysisk aktivitet i samhället och skolan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum