Fysisk beröring i förskolan – viktig för barns omsorg och lärande
Beröring är ett känsligt ämne i förskolan, särskilt för manlig förskolepersonal. Samtidigt är det ett viktigt verktyg i barns omsorg och lärande – som pedagogisk handling. Det visar Ricardo Gonçalves de Sousa i sin avhandling i pedagogik vid Örebro universitet.
Ricardo Gonçalves de Sousa är legitimerad förskollärare och nybliven doktor i pedagogik vid Örebro universitet. I sin avhandling har han studerat fysisk beröring i samspelet mellan manliga förskollärare och barn vid tre förskolor i Sverige.
– Män utgör bara omkring fyra procent av personalen på våra förskolor och få män söker sig till förskollärarutbildningarna. Manlig förskolepersonal uttrycker ofta en oro för att deras kroppsliga samspel med barn ska misstänkliggöras på grund av debatter om sexuella övergrepp och pedofili, säger han.
Fysisk beröring fyller fem funktioner
Samtidigt visar tidigare forskning att beröring är viktig för att hantera känslor, öka koncentrationsförmågan och bidra till sociala relationer. Det innebär att beröring är ett viktigt verktyg för personalen i förskolan.
I sina observationsstudier har Ricardo Gonçalves de Sousa kunnat identifiera fem olika typer av fysisk beröring som pedagogisk handling: beröringen kan vara fokusorienterande, vägledande, stödjande, känslomässig eller lekfull.
– Det kan handla om klappar, kramar, hålla hand eller lättare beröring för att ge instruktioner och vägleda, ge barnen uppmuntran och bekräftelse eller som en integrerad del av en lek.
Ju yngre barnen är, desto viktigare funktion har beröringen. Mäns och kvinnors sätt att använda beröring inte verkar skilja sig åt när Ricardo Gonçalves de Sousa jämför sin studie med liknande forskning med kvinnliga deltagare.
– De manliga förskollärarna jag har observerat avstår inte från fysisk beröring i mötet med barnen, vilket förvånade mig eftersom en del tidigare intervjustudier tyder på att det skulle vara så. Det är snarare olika typer av beröring som pedagogisk handling som skiljer, vilket beror på manliga förskollärares förhållningssätt och andra kontextuella faktorer, säger han.
Mer kunskap ger trygga förskollärare
Ricardo Gonçalves de Sousa hoppas att hans forskning ska bidra till en mer nyanserad syn på fysisk beröring i förskolan och en tryggare arbetsmiljö för förskolepersonal, där omsorg och integritet kan gå hand i hand.
– Att prata om fysisk beröring som pedagogisk handling utifrån ett vetenskapligt perspektiv innebär att förskollärare får möjlighet att utveckla ett gemensamt yrkesspråk och bli mer trygga i sin profession.
För samtidigt som barn har rätt att skyddas har de också rätt att bli omtyckta, få omsorg och lära sig.
– Fysisk beröring som pedagogisk handling mellan förskollärare och barn – och även mellan barn – är ett mänskligt behov och ett uttryck för en omsorgsrelation där de även allra mesta spontana, lekfulla och känslomässiga beröringstillfällen borde få mer plats i förskolan, säger Ricardo Gonçalves de Sousa.
Faktaruta: Avhandlingen "Fysisk beröring som pedagogisk handling i förskolan: Beröringens funktioner och villkor i mötet mellan manliga förskollärare och barn" undersöker hur fysisk beröring används som en pedagogisk resurs i interaktionen mellan manliga förskollärare och barn. Här kan du läsa hela avhandlingen.
Nyckelord
Kontakter
Kontakt: Ricardo Goncalves de Sousa: Ricardo.Goncalves@oru.se, 0738-15 77 89
Anna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seBilder
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ny forskning om hur restaurangbranschen kan locka fler21.11.2024 11:16:18 CET | Pressmeddelande
– Målet är inte att få mer dricks eller att ge restaurangen ett bättre omdöme. De vill snarare påverka gästens smak och konsumtion, säger Kajsa Hult. Hennes doktorsavhandling vid Örebro universitet handlar om serveringspersonal - deras drivkrafter och vad som kan locka fler att jobba i restaurangbranschen.
Ny hjärtmodell av mänskliga celler ska förklara uppkomsten av hjärtsjukdomar18.11.2024 09:15:02 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har skapat en modell av ett hjärta med hjälp av mänskliga celler. Målet är att förstå vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, och varför infektioner kan öka risken att drabbas av dem. – I första studien ska vi undersöka blod från influensapatienter som sökt akutvård, säger forskaren Geena Paramel.
Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer14.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå. Det är slutsatsen i en rapport som nu överlämnas till socialtjänstministern och utbildningsministern. – Det krävs en utveckling av specialistkompetenser inom området för att möta dagens samhällsutmaningar, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet och medförfattare till rapporten.
Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt13.11.2024 07:36:39 CET | Pressmeddelande
– Vi har för första gången visat att enklare avföringsprover är en bra spegel av hur det ser ut inne i tjocktarmen, säger Julia Rode, forskare i medicin vid Örebro universitet Studien visar också att topsning ger samma tillförlitliga resultat som prover på avföringen.
Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet12.11.2024 12:00:14 CET | Pressmeddelande
I januari ska Örebro universitets nya rektor utses. Nu är det klart vilka två kandidater som har gått vidare i processen. Det är professorerna Anna-Karin Andershed, Örebro universitet, och Åke Ingerman, Göteborgs universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum