Ostindustrin kan minska sin klimatpåverkan och bli mer lönsam
När vi närmar oss julen fyller många svenska hushåll sina kylskåp med traditionella ostar för julbordet – från Västerbottensost till Herrgård. Försäljningen når ofta sin topp i december. Men trots detta säsongslyft står många svenska ostproducenter inför ekonomiska utmaningar.
Enligt LRF finns det idag cirka 2 600 mjölkgårdar och omkring 300 000 mjölkkor i Sverige. Vi är för närvarande självförsörjande på mjölkprodukter till 70 procent. För att uppnå 100 procents självförsörjningsgrad skulle Sverige behöva cirka 125 000 fler mjölkkor, vilket motsvarar en ökning med 40 procent. En sådan ökning skulle dessutom ge ca 11 000 nya jobb.
Men lönsamheten för svenska mjölkbönder pressas, med mjölkpriser som fluktuerar kraftigt och ökade kostnader för foder, energi och transporter. Det rapporteras allt oftare om bönder som har svårt att gå runt ekonomiskt. Som en konsekvens tvingas ostproducenter hitta nya och innovativa sätt att skapa intäkter utöver den traditionella ostproduktionen.
Här har vasslen – som tidigare betraktades som en oanvändbar biprodukt – blivit en viktig del av lösningen, menar Ida Svensson, Portfolio & Capabilities Food Solutions Director på Tetra Pak. "Vissa producenter ser nu till och med ost som en biprodukt till vasslen".
Att utnyttja vasslens potential
För att producera ett kilo ost krävs det ungefär tio kilo mjölk, vilket lämnar nio kilo vassle. Tidigare sågs detta som avfall eller användes som djurfoder, men så är inte längre fallet.
Vassle, särskilt sötvassle, har blivit en värdefull resurs och en ny inkomstkälla. För svenska ostproducenter kan vassle bidra till att minska koldioxidutsläpp, spara vatten och skapa nya marknadssegment. Detta tack vare dess näringsvärde – rikt på protein, laktos och mineraler.
Under de senaste tre decennierna har företag som Tetra Pak utvecklat teknologier som gör det möjligt att förädla vassle till produkter som kosttillskott och stabiliseringsmedel. Till exempel används vassleproteinkoncentrat som en högvärdig ingrediens i barnmat, sportnäring och kosttillskott för äldre.
Sänkta kostnader och hållbarhet genom ny teknologi
Ny teknik, så som omvänd osmos, gör det möjligt att effektivt avlägsna vatten från vassle, vilket tidigare var en stor utmaning.
Vasslehantering ger svenska producenter stora fördelar genom att möjliggöra återanvändning av vatten i produktionen, vilket minskar behovet av färskvatten och sänker transportkostnader genom att koncentrera vasslen redan på plats hos bonden. Dessutom blir tekniken alltmer tillgänglig för mindre producenter, vilket kan vara avgörande för deras överlevnad och konkurrenskraft.
Vasslehantering i praktiken
Ett exempel på detta är samarbetet mellan Tetra Pak och Mammen Dairies, en ledande ostproducent i Danmark. Tetra Pak har implementerat ett system för omvänd osmos som effektivt koncentrerar vassleprotein från ostproduktionen. Resultatet? Minskade koldioxidutsläpp genom färre transporter och en återvinning av hela 143 ton vatten per dag som används i fabriksverksamheten.
För svenska producenter, där hållbarhet och effektivitet är viktiga konkurrensfördelar, kan en sådan lösning vara avgörande.
Framtiden för svenska ostproducenter
Vasslehantering är inte bara en ekonomisk nödvändighet – det är också en viktig hållbarhetsåtgärd. Med Sveriges höga ambitioner för klimatneutralitet kan investeringar i teknologier som omvänd osmos hjälpa svenska ostproducenter att minska sin klimatpåverkan och uppnå sina miljömål.
"Genom att utveckla nya produkter med vassle och attrahera en generation hållbarhetsmedvetna konsumenter, kan svenska ostproducenter framtidssäkra sina verksamheter," avslutar Ida Svensson.
Nyckelord
Kontakter
Madeleine PerssonPR kontakt i SverigeGeelmuyden Kiese
Tel:+46730620534madeleine.persson@gknordic.comBilder
Följ Tetra Pak
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tetra Pak
Kartongmatchen 2024 avgjord: Över 10 000 elever medverkade i Norden2.5.2024 12:58:00 CEST | Pressmeddelande
I hela Norden har över 10 000 elever deltagit i årets upplaga av Kartongmatchen, en skoltävling som startades av Tetra Pak i Sverige 2012. Eleverna lärde sig om återvinning, och utvecklade kreativa lösningar för att förbättra avfallsinsamlingen till miljöns förmån. I Sverige har nu sex skolklasser fått utmärkelser.
TETRA PAK SAMARBETAR MED ABSOLICON FÖR ATT UTVECKLA SOLENERGIMODULER15.1.2024 08:58:00 CET | Pressmeddelande
Lund, Sverige, 15 januari 2023 – Tetra Pak har gått samman med det svenska solenergibolaget Absolicon, för att ta fram en ny lösning som genererar ren värmeenergi till deras produktionsutrustning. Termisk energi ska driva processlinjerna som förädlar och packar mat. Samarbetet syftar till att minska användningen av fossila bränslen och därmed utsläppen av växthusgaser.
Konsumenter kopplar alltmer ihop klimat och hälsa, visar ny rapport från Tetra Pak25.10.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
54 % tänker på planetens framtid när de gör sina livsmedelsval 70% säger att hälsosamma livsmedelsprodukter inte ska få skada miljön Lund, Sverige (25 oktober 2023): Enligt Tetra Paks Index 2023 tar konsumenter nu aktivt hänsyn till miljön parallellt med sin egen hälsa när de köper livsmedel. Dessa miljömedvetna konsumenter, som kallas "Climatarians", är villiga att ändra sina matvanor för att skydda planeten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum