Käpphästar, bokpaket och bullar lär Gislavedsbarnen om mat
Under hösten har närmare 400 elever i Gislaveds kommun fått en inblick i hur maten produceras. Genom två olika utmaningar har barnen fått läsa, pyssla och fundera kring de gröna näringarna.
– Även i en liten kommun som Gislaved är det idag så långt mellan stad och land, säger Ida Rantonen, ordförande i LRF:s kommungrupp som ligger bakom de två skolutmaningarna.
Nio klasser i kommunen har tagit del av LRFs kommungrupps läsutmaning, där de klasser som anmäler sig får böcker om lantbruk att läsa i och prata om. Ida och hennes styrelsekollegor har haft liknande läsutmaning i några år nu, och skickar ut ett par titlar till varje klass. Det blir ett tillfälle att prata om mat, lantbruk och hur de hänger ihop.
– Barnen är en jätteviktig del i vad som handlas i butiken, det som barnen tycker om det är det som åker ner i kundvagnen, säger Ida Rantonen, som tycker att det är viktigt att kommunal, regional och nationell matproduktion blir en självklar del av vår beredskap.
När böckerna är utlästa kan klasserna få besök av en lantbrukare som kan svara på funderingar och frågor.
Populärt med kommunmästerskap
I den andra utmaningen har sex av kommunens fritidshem anordnat Gislavedsmästerskapen i käpphäst. Förutom att eleverna har gjort sina egna käpphästar – av återbrukat material såklart – så har det tillverkats prisrosetter och fixats framridningsbanor i korridorerna, det har delats ut poäng för stil, snabbhet och höjd och på en rad av kommunens skolgårdar förvandlades höstlovet till ett hästlov. Fritidsutmaningen har också körts flera år nu, med olika tema varje år, och återkopplingen från fritidspersonalen är positiv.
– De säger att det är höjdpunkten, de räknar med den här tävlingen, säger Ida Rantonen.
Och vad vinner man då? Jo alla klasser som har deltagit har fått besök av en livs levande bonde, i en alldeles riktig traktor, som har med sig bullar och mjölk och är beredd på att svara på barnens smatterband av frågor. De sista besöken gjordes tidigare i veckan!
Men vad är bäst av allt?
– Bullen är jätteuppskattad men den är ju sekundär till att få sitta i en traktor. Barnen hinner inte mer än ut ur traktorn så ställer de sig i kön och ska sitta igen, säger Ida Rantonen.
Nyckelord
Kontakter
Sara BrefRegional kommunikatörLRF Syd
Tel:0737517694sara.bref@lrf.seIda RantonenOrdförande i Gislaveds kommungrupp i LRF
Tel:070-214 84 40ida_rantonen@hotmail.comBilder
Om LRF
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. www.lrf.se
Följ LRF Syd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från LRF Syd
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum