Kirurgmottagningen i Lindesberg börjar med patientstyrd sedering
Nu tar kirurgmottagningen ett steg vidare mot ökad patientdelaktighet. Från och med denna vecka finns det nämligen möjlighet att patienter som ska genomföra gastroskopi själva styr över läkemedelspumpen. Och det är dessutom ett läkemedel som ger färre biverkningar.
Det var via en medarbetare och även under en utbildningsdag som Linda Tagesson, enhetschef på kirurgmottagningen vid Lindesbergs lasarett, fördjupade sig i patientstyrd sedering. Hon tänkte att det skulle passa väldigt bra på mottagningen, och fick klartecken att undersöka vidare hur det skulle kunna genomföras.
”Nuvarande läkemedel tar längre tid att gå ur kroppen, och ger mer minnesluckor. Det läkemedel vi går över till går snabbare ur kroppen, och patienten är mer medveten och minns vad läkaren informerat om efter undersökningen” förklarar Linda.
Att det nya läkemedlet ges via att patienten själv trycker på dos-knappen gör också att överdoseringen minskar. Det sista trycket sker inte eftersom patienten redan är tillräcklig ”avtrubbad” för att undersökningen ska kunna genomföras, och därför inte kommer trycka den där sista gången.
En del undersökningar har tidigare behövt göras på operationsavdelningen. Det i sig innebär längre väntetid till undersökningen och en större procedur. Förhoppningen är att man nu i och med det nya arbetssättet smidigare kan ta hand om även dessa patienter på den egna mottagningen.
"Hela kedjan blir bättre om gastroskopipatienterna inte behöver undersökas på operation, för då kan de salarna och personalen nyttas till de operationer som verkligen behöver utföras där”.
”Det känns riktigt roligt att kunna genomföra det här på regionens minsta sjukhus. Det visar att vi har verksamhet i Lindesberg som utvecklas, och det är viktigt både för patienter och personal att känna” avslutar Linda Tagesson.
Fakta: Så går det till med patientstyrd sedering
- Inför en gastroskopi ska patienten fasta i sex timmar.
- Vid ankomst till kirurgmottagningen får patienten en infart.
- Sköterska ”laddar” på läkares ordination rätt mängd läkemedel i pumpen som ansluts till infarten.
- Via en knapp administrerar patienten själv in läkemedlet i kroppen.
- När patienten är tillräckligt i dvala, vilket sker inom några minuter, kan gastroskopin genomföras.
- Efter gastroskopin får patienten stanna kvar en halvtimme i mottagningens uppvakningssal, där hen övervakas av sköterska, och även får träffa läkare för att få information.
Nyckelord
Kontakter
För mer information, vänligen kontakta:
Linda Tagesson, enhetschef kirurgmottagningen Lindesberg
0581-855 59, linda.tagesson@regionorebrolan.se
Maria Andréasson EngbergKommunikatörRegion Örebro län
Tel:0581-85111maria.andreasson-engberg@regionorebrolan.seBilder

Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Ekonomiskt stöd för att bygga upp ett NATO-center28.4.2025 08:29:00 CEST | Pressmeddelande
Region Örebro län tycker det är en god idé att etablera ett kompetenscenter för NATOs medlemsländer i Karlskoga. Regionala tillväxtnämnden fattade i dag beslut om att stödja projektet Security of Supply COE.
Ny röntgenutrustning till Lindesberg och Karlskoga23.4.2025 15:18:14 CEST | Pressmeddelande
Region Örebro län kommer snart att ha ny, modern röntgenutrustning på plats i Lindesberg och Karlskoga. Detta sedan hälso- och sjukvårdsnämnden i dag fattat ett så kallat tilldelningsbeslut för upphandling av två datortomografer.
Förnyat avtal om samverkan mellan Region Örebro län och Örebro universitet avseende utbildning23.4.2025 12:05:00 CEST | Pressmeddelande
Region Örebro län och Örebro universitet har förnyat det avtal som reglerar den verksamhetsförlagda utbildningen inom hälso- och sjukvården. Avtalet syftar till att optimera samverkan mellan de båda aktörerna till glädje för bland annat studenterna.
Nyckelfonden delar ut över 19 miljoner till lokal medicinsk forskning23.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan starten 1989 har Nyckelfonden möjliggjort lokal medicinsk forskning i en omfattning som nog ingen trodde skulle vara möjlig. I år beviljar fonden över 19 miljoner kronor till 21 forskningsprojekt i Örebro län. Livsviktig forskning som räddar liv och ger en bättre vård för alla oss som bor här.
Örebro län leder besöksnäringen in i framtiden med sitt eget rekommendationsverktyg8.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Region Örebro län har lanserat ett innovativt rekommendationsverktyg baserat på öppna data, för att möta den moderna besökarens behov. Verktyget gör det möjligt för besöksmål och verksamheter att samverka och sprida varandras information, och har redan skapat en smidigare upplevelse för besökare i Örebro län.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum