Maxat med gröna äpplen i nya Briska Äppelcider
Maxat med gröna äpplen som ger en friskhet och en bra syra med en hint av sötma. Det är Briskas nya cider – Briska Äppelcider, 4,5 procent, som lanseras på Systembolaget den 2 december. Artikelnummer: 13203 Pris: 15,50 kr exkl. pant.

Gröna äpplen äter vi mycket av i Sverige. Kanske för den friska smaken och syran som balanseras av toner av sötma och att äpplena finns tillgängliga nästa hela året. Det var utgångläget när teamet på Spendrups produktutveckling tog fram nya Briska Äppelcider 4,5 procent. Hur mycket smak av Granny Smith kan man få ner? Mycket visade det sig. Det är en fruktig doft av friskt grönt äpple med en hint av moget päron. Äppelcidern smakar både sött och friskt med en tydlig karaktär av det gröna äpplet. En cider som passar bra till mat eller en stund för dig själv under äppelträdet.
– Vår receptkreatör har tagit fram ett drinkrecept och en sallad som gifter sig bra med Briska Äppelcider. Rosmarin, brynt smör och hasselnötter är utmärkta smakkompisar till äpple. Tunt hyvlat grönt äpple och bittra röda salladsblad passar fint till den gräddiga burratan. Krispigt och krämigt, salt och sött; perfekt att servera till den friska cidern. I drinken blandas söt vanilj och syrlig lime, smaker som lyfter de fräscha tonerna av grönt äpple, säger Lena Ericsson, produktchef på Spendrups.
Fakta:
Briska Äppelcider - smakprofil
Färg: Ljusgul färg
Doft: Mycket fruktig doft av friskt grönt äpple med en hint av moget päron
Smak: Söt, frisk och mycket fruktig smak med tydlig karaktär av grönt äpple med inslag av päron och vanilj
Finns på Systembolaget fr o m den 2 december.
Artikelnummer: 13203
Pris: 15,50 kr exkl. pant
För produktprover kontakta Rose-Marie Hertzman, 0708 95 25 67, rmhertzman@gmail.com
Recept – Cocktail Briska Gröna Äpplen (1 drink)
En sötsyrlig cocktail där söt vanilj och syrlig lime perfekt kompletterar de fräscha tonerna av grönt äpple från Briska Äppelcider 4,5 %.
- 1 vaniljstång
- ½ dl strösocker
- 2 ½ msk färskpressad limejuice
- ½ burk Briska Gröna Äpplen 4,5%
- Grönt äpple till dekoration
- Is
Gör så här:
Skrapa ur vaniljstången och lägg frön och stång i en liten kastrull. Tillsätt sockret och 3/4 dl vatten och koka tills sockret löst sig. Låt svalna helt och kyl minst 1 h. Ta ur sockerlagen ur kylen och plocka bort vaniljstången. Skaka ihop 2 msk av sockerlagen med limejuice och is. Häll upp i ett glas genom en sil och toppa upp glaset med Briska Äppelcider. Dekorera med tunna äppelskivor som du sätter på glaskanten.
Observera att sockerlagen räcker till mer än 1 drink och håller minst en vecka i kyl.
Recept – Burratasallad (1-2 portioner)
Rosmarin, brynt smör och hasselnötter är bra smakkompisar med äpple. Tunt hyvlat, syrligt grönt äpple med bittra röda salladsblad passar fint till den gräddiga burratan. En underbar kombination av krispigt och krämigt, salt och sött.
- ¼ huvud rosésallad
- ½ röd endiv
- ½ grönt äpple
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1 ½ msk smör
- 1 msk plockad rosmarin
- 2 tsk honung
- 1 burrata
- 1 msk hasselnötter, rostade och hackade
- Flingsalt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
Plocka bladen från salladen. Hyvla äpplet mycket tunt, gärna på mandolin. Blanda äpplet med hälften av citronjuicen. Bryn smöret i en liten kastrull tills gyllene. Ta från värmen och rör i rosmarin, honung och citronsaft. Bryt upp burratan och lägg på ett fat. Lägg på salladsbladen och äpplet, ringla över smördressingen och strö över hasselnötter, flingsalt och peppar. Servera med ett glas Briska Äppelcider för en perfekt smakkombination.
Bilder




Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum