Skillnaden är oacceptabel och måste överbryggas
970 miljoner euro till forskning om hälsa 2025, noll euro till klimatförändringar och hälsa. Skillnaden är oacceptabel och måste överbryggas. SPHERAs uttalande om EU:s forskningsfinansiering för klimatförändringar och hälsa.
SPHERAs uttalande om EUs forskningsfinansiering för klimatförändringar och hälsa.
I den kommande utlysningen 2025 inom forskningsprogrammet Horizon Europe har EU-kommissionen föreslagit en budget på cirka 970 miljoner euro till forskning om hälsa – men oroväckande nog tilldelas inga medel till forskning om klimatförändringarnas effekter på hälsan. Detta måste ändras.
SPHERA-konsortiet (Single Planet Health and Environment Research Agenda), som samlar Europas ledande institutioner inom miljö-, klimat- och hälsoforskning, kräver en brådskande omvärdering av denna lucka i forskningsfinansieringen. Forskningsområden som fokuserar på klimatförändringarnas hälsoeffekter behöver inkluderas i linje medprioriteringarna som anges i 2020 års HERA-rapport.
För att skydda folkhälsan och se till att samhället står emot klimatförändringar har EU inte råd att vänta med finansiering av forskning om klimat och hälsa. Jämlik hälsa måste stå i centrum för våra klimatlösningar, särskilt för samhällen, länder och regioner som akut behöver det (Lancet Countdown-rapport, 2024). Hälsa ska vara huvudargumentet för beslutsfattare att agera på gällande klimatet (COP 29 Special Report on climateand health).
Den senaste tidens förödande händelser som översvämningarna i Spanien, Italien, Tyskland, Polen och Centraleuropa, såväl som den stigande dödligheten i Europa på grund av höga temperaturer understryker det akuta behovet av att ta itu medskärningspunkten mellan klimatförändringar och människors hälsa. Bara under 2022 och 2023 ledde höga temperaturer under sommarperioderna till uppskattningsvis 70 000 respektive 47 000 dödsfall. Extrema väderhändelser skedde även innan vi människor började påverka klimatet med extrema utsläpp av växthusgaser.
Ny forskning kan dock särskilja vilka effekter som beror på människans utsläpp. Hälften av de värmerelaterade dödsfallen kan kopplas till klimatförändringar orsakade av våra utsläpp och nya rekordhöga temperaturer uppmättes under 2024, både i Europa och globalt. I en ny rapport från World Weather Attribution-gruppen och Imperial College London som analyserar de tio dödligaste händelserna sedan den förödande värmeböljan 2003 dras slutsatsen att enbart dessa händelser tillsammans orsakade mer än 570 000 dödsfall.
Resultat som nyligen presenterats från det stora EXHAUSTION-projektet där man undersökt de samverkande hälsoeffekterna av luftföroreningar och värme på hjärta- ochlungsjukdom över hela Europa, visar att fler människor är i riskzonen att dö av dessa sjukdomar under dagar med en kombination av hög temperatur och höga luftföroreningsnivåer. Längre pollenperioder och nya pollensorter till följd av global uppvärmning innebär ytterligare utmaningar för patienter med astma och allergier.
Kraftiga ökningar av skogsbränder och liknande luftföroreningar innebär ytterligare påfrestningar och kräver mer forskning om hälsopåverkan samt hur vi bäst ska anpassa oss. Dessa tragiska händelser och oroande framtidsprognoser – där Medelhavsområdet värms upp snabbare än det globala genomsnittet – belyser varför forskning omklimatförändringarnas hälsopåverkan måste bli en central prioritering för EU.
EU tillsammans med WHO och globala myndigheter har erkänt de allvarliga risker som klimatförändringar innebär för människors hälsa. COP28 betonade frågan och uppmanade till snabba åtgärder för anpassning och strategier för att mildra effekterna. Utvärdering av risker och främjande av effektiva mått på hälsa är viktiga forskningsområden för europeisk vetenskap, med direkta konsekvenser på politik och direkt samhällsnytta.
Medan DG Research tidigare har visat ett starkt engagemang för att belysa samband mellan klimat- och hälsa saknas till vår besvikelse i det nuvarande utkastet till Horizon Europe 2025 specifikt fokus på klimatförändringar och hälsa. Avsaknaden strider mot både EU:s prioriteringar och rekommendationer om forskning för policyutveckling från HERA-projektet, som finansierades av DG Research & Innovation/Horizon 2020(grantavtal ID: 825417) och som koordinerades av SPHERA-centren.
Våra universitet och institutioner är redo att stödja EU i att utveckla och ta fram de evidensbaserade lösningar som är nödvändiga för att skydda folkhälsan och för att bygga ett Europa med motståndskraft gentemot klimatförändringar. Låt oss inte vänta på nästa kris innan vi agerar.
SPHERA-konsortiet inkluderar följande forskare och deras hemvist:
Manolis Kogevinas, Xavier Rodo, Cathryn Tonne (ISGlobal, Spain)
Robert Barouki (INSERM , France)
Jana Klanova, Katerina Sebkova (Masaryk University , Czechia)
Roel Vermuelen (Utrecht University , Netherlands)
Annette Peters, Eva-Franziska Matthies-Wiesler (HMGU , Germany)
Klea Katsouyanni, Paolo Vineis, Oliver Robinson (ICL , UK)
Frans Prenkert, Åke Bergman (Örebro University , Sweden)
Neil Pearce (LSHTM , UK)
Stephane Blanc, Gudrun Bornette (CNRS-INEE , France)
Jos Bessems, Jurgen Buekers (VITO , Belgium)
Joacim Rocklöv, Marina Treskova (HIGH , Germany)
Amélie Crépet (ANSES , France)
Barbara Hoffmann, Stefan Wilm (chs-Dusseldorf, Germany)
Kristine Bjerve Gutzkow, Johan Øvrevik (NIPH, Norway)
Zorana J Andersen, Theis Lange, Steffen Loft, Martin Roursgaard, Peter Møller (University of Copenhagen , Denmark)
Ebba Malmqvist, Karin Broberg, Lars Rylander (Lund University , Sweden)
Maria Albin, Jenny Selander (Karolinska Institute , Sweden)
Denis Sarigiannis (AUTH , Greece)
Marco Martuzzi, Davide Petri (ISS, Italy)
Kristin Aunan (CICERO Center for International Climate Research , Norway)
Kontakter
För mer information kontakta:
Åke Bergman: 070-644 38 61, ake.bergman@oru.se
Ebba Malmqvist: 073-274 18 77, ebba.malmqvist@med.lu.se
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seOm oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ny forskning: IBD kan upptäckas upp till 16 år innan den bryter ut26.11.2024 11:28:07 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har identifierat specifika proteinmönster i blod som kan förutsäga inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, upp till 16 år innan diagnos. Särskilt Crohns sjukdom kan upptäckas med mycket hög precision. – Vi har tagit ett viktigt steg mot att i framtiden kunna förutse och förebygga dessa sjukdomar i ett mycket tidigt skede, säger Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet som lett forskningen.
Fysisk beröring i förskolan – viktig för barns omsorg och lärande25.11.2024 08:32:25 CET | Pressmeddelande
Beröring är ett känsligt ämne i förskolan, särskilt för manlig förskolepersonal. Samtidigt är det ett viktigt verktyg i barns omsorg och lärande – som pedagogisk handling. Det visar Ricardo Gonçalves de Sousa i sin avhandling i pedagogik vid Örebro universitet.
Ny forskning om hur restaurangbranschen kan locka fler21.11.2024 11:16:18 CET | Pressmeddelande
– Målet är inte att få mer dricks eller att ge restaurangen ett bättre omdöme. De vill snarare påverka gästens smak och konsumtion, säger Kajsa Hult. Hennes doktorsavhandling vid Örebro universitet handlar om serveringspersonal - deras drivkrafter och vad som kan locka fler att jobba i restaurangbranschen.
Ny hjärtmodell av mänskliga celler ska förklara uppkomsten av hjärtsjukdomar18.11.2024 09:15:02 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har skapat en modell av ett hjärta med hjälp av mänskliga celler. Målet är att förstå vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, och varför infektioner kan öka risken att drabbas av dem. – I första studien ska vi undersöka blod från influensapatienter som sökt akutvård, säger forskaren Geena Paramel.
Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer14.11.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå. Det är slutsatsen i en rapport som nu överlämnas till socialtjänstministern och utbildningsministern. – Det krävs en utveckling av specialistkompetenser inom området för att möta dagens samhällsutmaningar, säger Alexandru Panican, professor i socialt arbete vid Örebro universitet och medförfattare till rapporten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum