Hur bra är hemtjänsten i er kommun? Den 4 december får vi svaren
Den 4 december kl. 07.00 släpper SPF Seniorerna årets Hemtjänstindex (HTI) – det enda verktyg som visar hemtjänstens totala kvalitet i Sveriges 290 kommuner utifrån seniorers perspektiv. Förutom en nationell ranking ges också en tydlig bild av hur kommunerna i varje län presterar, vilket gör det lättare att granska utvecklingen lokalt.
Hur rankas er kommun nationellt och inom länet?
Hemtjänstindex visar den totala kvaliteten i hemtjänsten i varje kommun för 2024 och jämfört med 2023. Har kommunen ett bättre eller sämre resultat och vad beror det på? Genom Hemtjänstindex kan kommuner identifiera både styrkor och utmaningar för att på så sätt leverera en bättre omsorg.
Det är också möjligt att jämföra den egna kommunens hemtjänstkvalitet med andra kommuner i länet. Ligger den egna kommunen bättre till i år i relation till övriga kommuner, var i länet fungerar äldreomsorgen bäst och var det finns störst utrymme för förbättring?
Ett unikt mått på hemtjänstens totala kvalitet utifrån seniorers perspektiv
Innan Hemtjänstindex utvecklades var det mycket svårt att få en helhetsbild av hur hemtjänsten faktiskt fungerar för äldre i kommunerna. Hemtjänstindex väger samman offentliga data och är det enda mått som visar hemtjänstens totala kvalitet.
Hemtjänstindex består av fyra delindex som är viktade utifrån vad seniorer anser är viktigast för kvaliteten i hemtjänsten: Information, Biståndshandläggning, Utförande, Stöd och utveckling.
Delindexen gör det möjligt att se i detalj vad som blivit bättre respektive sämre sedan förra året.
Hela den nationella rankinglistan, inklusive länslistorna, kommer att finnas tillgänglig på www.hemtjanstindex.se den 4 december kl. 07.00. Det kommer också att finnas rankninglistor för varje delindex.
För information kontakta SPF Seniorerna:
Malin Wennberg, projektledare pensionärsråd: malin.wennberg@spfseniorerna.se, 072-071 58 61
Martin Engman, samhällspolitisk chef: martin.engman@spfseniorerna.se, 08-692 32 70
Fakta om Hemtjänstindex:
Syftet med Hemtjänstindex (HTI) är att kommunerna ska förbättra hemtjänsten utifrån seniorers behov. HTI är det enda index där olika kvalitetsparametrar om hemtjänst sammanställs, baserat på vetenskapliga metoder och framtaget med hjälp av mätexpertis. Indexet fångar hela processen från att behov uppstår via biståndshandläggning, utförande samt stöd och utveckling. HTI:s mätmodell är utvecklad i samarbete med statliga forskningsinstitutet RISE och Svenskt Kvalitetsindex. Hemtjänstindex 2024 summerar 75 indikatorer (främst från Socialstyrelsens olika undersökningar), för alla 290 kommuner.
Delindexen viktas som nämnts utifrån vad seniorer anser vara viktigast för kvaliteten, och bygger på:
• Information till hemtjänsttagare och anhöriga
• Biståndshandläggning, dvs. hur beslut om hjälp tas
• Utförandet av själva hemtjänsten (som väger tyngst)
• Stöd och utveckling för att förbättra verksamheten långsiktigt
HTI är utvecklat av SPF Seniorerna med ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden. Syftet är att underlätta kommuners kvalitetsanalyser och prioriteringar samt inspirera till utveckling av hemtjänsten. Indexet publicerades första gången 2022 och uppdateras årligen.
Läs mer på www.hemtjanstindex.se.
Kontakter
Anna ErikssonPresschefSPF Seniorerna
Tel:0706606993anna.eriksson@spfseniorerna.seSPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.
Följ SPF Seniorerna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna
Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs12.12.2024 08:35:17 CET | Pressmeddelande
SPF Seniorerna välkomnar ett förenklat grundskydd, vilket vi länge har pekat på. Grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen - inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet se över i sin helhet, inte olika delar var för sig.
Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer.
Ny rapport: Bristande försäkringsskydd på särskilda boenden3.12.2024 06:45:00 CET | Pressmeddelande
SPF Seniorernas rapport visar att äldre personer som bor på särskilda boenden i många kommuner inte har ett fullgott försäkringsskydd. Men vanligen ges ingen information till äldre och anhöriga om att det saknas just en kollektiv olycksfallsförsäkring i särskilda boenden. Vår undersökning tyder även på brister i kunskapen om vilka olika försäkringar ute i kommunerna som omfattar de äldre på särskilda boenden. SPF Seniorerna kräver att kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer – inklusive äldre – som berörs av kommunal verksamhet.
SPF Seniorerna har beviljats Arvsfondsprojekt: Hållbara Seniorer13.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Arvsfondsprojektet Hållbara Seniorer ska arbeta med att engagera seniorer i hållbarhetsfrågor och i FN:s globala mål med syftet att inspirera seniorer att leva ett mer hållbart liv.
Ny rapport: Ett fristående pensionssystem – på lösa grunder?22.10.2024 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Pensionssystemet sägs vara fristående från statsbudgeten i enlighet med systemets principer. Men SPF Seniorernas nya rapport visar att för en medianpensionär kommer var fjärde utbetald pensionskrona från statlig finansiering. För statsfinanserna medför det politiska lappandet-och-lagandet omkring 56 miljarder kronor i årliga utgifter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum