Svensk Kärnbränslehantering

Bergarbeten kan påbörjas i utbyggnaden av SFR

Dela

SKB har i dag fått tillstånd att påbörja bergarbeten i utbyggnaden av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Tillståndet meddelades av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Illustration över utbyggt SFR, utbyggnaden i blått.
Illustration över utbyggt SFR, utbyggnaden i blått.

Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, fick i december 2022 miljötillstånd av mark- och miljödomstolen för utbyggnaden vilket innebar att arbeten ovan jord kunde påbörjas. SSM:s tillstånd är nästa viktiga steg i tillståndsprövningen enligt Kärntekniklagen och innebär att SKB kan inleda underjordsarbeten. 

– Det är ett viktigt steg för SKB, vi är glada att beskedet kommit så att vi nu kan komma igång med nästa fas i utbyggnaden av SFR. Nu har vi alla tillstånd på plats för att bygga ut anläggningen så att vi kan ta emot våra ägares drift- och rivningsavfall. Vi ser fram emot att påbörja bergarbeten i mitten av december, säger Stefan Engdahl, vd för SKB.

SKB lämnade i mars 2023 in ansökan inför uppförande och drift av det utbyggda SFR till SSM. Ansökan omfattar bland annat en preliminär säkerhetsredovisning, systembeskrivningar och en avvecklingsplan. En ny säkerhetsredovisning ska lämnas in och godkännas inför att anläggningen driftsätts.

SFR ingår i SKB:s slutförvarssystem och i den befintliga anläggningen förvaras redan i dag kortlivat driftavfall från de svenska kärnkraftverken och radioaktivt avfall från sjukvård, industri och forskning. Den befintliga delen av förvaret ligger på cirka 60 meters djup och har en lagringskapacitet på 63 000 kubikmeter, och den planerade nya delen av förvaret ska ligga på 120-160 meters djup. Utbyggnaden består av sex olika förvarssalar och när utbyggnaden står klar har anläggningen en total lagringskapacitet på cirka 180 000 kubikmeter. Att bygga ut SFR kommer att ta ungefär sex år, tre år av bergarbeten och tre år av installationsarbeten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I Forsmark i Östhammars kommun ligger SKB:s anläggning SFR – Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall. Det radioaktiva avfall som förvaras i SFR är låg- och medelaktivt. Det betyder att det till skillnad från använt kärnbränsle inte behöver kylas och att det är relativt kortlivat. SFR ligger 60 meter under Östersjöns botten och består av fyra 160 meter långa bergssalar och ett bergrum med en 50 meter hög betongsilo för det medelaktiva avfallet. Två parallella kilometerlånga tillfartstunnlar förbinder anläggningen med markytan. Vy från öst.
I Forsmark i Östhammars kommun ligger SKB:s anläggning SFR – Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall. Det radioaktiva avfall som förvaras i SFR är låg- och medelaktivt. Det betyder att det till skillnad från använt kärnbränsle inte behöver kylas och att det är relativt kortlivat. SFR ligger 60 meter under Östersjöns botten och består av fyra 160 meter långa bergssalar och ett bergrum med en 50 meter hög betongsilo för det medelaktiva avfallet. Två parallella kilometerlånga tillfartstunnlar förbinder anläggningen med markytan. Vy från öst.
SKB. Fotograf: Lasse Modin Fritt för icke-kommersiell användning. Free to use for non commercial purpose.
Ladda ned bild
För att skapa utrymme för låg- och medelaktivt rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken planerar SKB att bygga ut befintligt SFR. Planen är att förvaret efter utbyggnaden ska få sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter och bli ungefär tre gånger så stort som i dag. Den utbyggda delen placeras, precis som befintligt SFR, i urberget under havet utanför Forsmark. Utbyggnaden är tänkt att förläggas på 120–140 meters djup, i nivå med den lägsta delen av nuvarande SFR. 
Illustration visar befintligt SFR i grå färg och utbyggnaden i blå färg.

English
SKB plans to extend the existing final repository for short-lived radioactive waste to create space for low-level and intermediate-level decommissioning waste from the Swedish nuclear power plants.
Schematic illustration of SFR. The grey part is the existing repository (SFR1) and the blue part
is the extension (SFR3).
För att skapa utrymme för låg- och medelaktivt rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken planerar SKB att bygga ut befintligt SFR. Planen är att förvaret efter utbyggnaden ska få sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter och bli ungefär tre gånger så stort som i dag. Den utbyggda delen placeras, precis som befintligt SFR, i urberget under havet utanför Forsmark. Utbyggnaden är tänkt att förläggas på 120–140 meters djup, i nivå med den lägsta delen av nuvarande SFR. Illustration visar befintligt SFR i grå färg och utbyggnaden i blå färg. English SKB plans to extend the existing final repository for short-lived radioactive waste to create space for low-level and intermediate-level decommissioning waste from the Swedish nuclear power plants. Schematic illustration of SFR. The grey part is the existing repository (SFR1) and the blue part is the extension (SFR3).
SKB. Fotograf: Lasse Modin Fritt för icke-kommersiell användning.
Ladda ned bild
SKB. Fotograf: Mikael Wallerstedt Fritt för icke-kommersiell användning. Free to use for non commercial purpose.
Ladda ned bild

Länkar

Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö.

Följ Svensk Kärnbränslehantering

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kärnbränslehantering

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret för använt kärnbränsle12.9.2024 14:50:49 CEST | Pressmeddelande

I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 september där villkoren för hur byggandet av slutförvaret och inkapslingsanläggningen fastställs.

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 2882.11.2023 07:54:05 CET | Pressmeddelande

Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygga ut den sista etappen mellan Gimo och Börstil, strax utanför Östhammar. Målet med arbetet är att öka trafiksäkerheten och höja framkomligheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye