Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsvik – en av 48 städer som kraftsamlar för klimatet

Dela

48 av Sveriges 290 kommuner går nu samman för att möta klimatkrisen – Örnsköldsvik är en av dem. Tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter kraftsamlar Örnsköldsviks kommun i satsningen Klimatneutrala städer 2030. Detta är samtidigt en del i en växande global mobilisering för klimatomställning i städer, där EU tar täten och svenska städer är föregångare.

Texten Klimatneutrala städer 2030 mot grön bakgrund. Halv jordglob med människor, kraftverk, höghus, skog, svensk flagga.
Tillsammans för klimatneutralitet

Örnsköldsvik är nu en av städerna i Sveriges största satsning på klimatneutrala städer, Viable Cities. Som en av de medverkande städerna kommer Örnsköldsvik att gå före i att snabba på omställningen till klimatsmarta städer med god livskvalitet för medborgarna. Genom satsningen Klimatneutrala städer 2030 krokar Örnsköldsviks kommun arm med andra städer med mycket höga klimatambitioner, både i Sverige, EU och globalt.

– I Örnsköldsvik har vi jobbat aktivt med kommunkoncernens utsläpp och fortsätter att göra det - men ser nu fram emot att ta nästa stora kliv tillsammans med näringslivet för att gemensamt minska kommunens geografiska utsläpp. Dessutom vill vi ta vara på den kreativitet och skaparkraft som finns i Örnsköldsvik genom att koppla medborgardialog och samskapande till vårt klimatarbete, säger Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande (C) i Örnsköldsvik.

Genom satsningen Klimatneutrala städer 2030 får kommunen nu finansiering från Viable Cities för att ge extra kraft och snabba på den lokala processen framåt samt tillgång till stöd och experthjälp för omställningsresan. Förutom att ställa om åtar sig också städerna att sprida kunskap och lärdomar till många andra, inom Sverige men också internationellt. Satsningen sker i samspel med EUs mission för klimatneutrala städer, EU Cities Mission. 

Missionen är att städerna i satsningen ska vara klimatneutrala år 2030. För att nå dit behöver alla aktörer i samhället jobba i en gemensam riktning, och skapa en portfölj av insatser och aktiviteter som drar åt samma håll. Tekniska lösningar räcker inte, det behöver ske stora förändringar i sättet människor lever och arbetar. Satsningar behöver haka i varandra och bidra till den långsiktiga omställningen.

Örnsköldsviks fokus ligger bland annat på att främja delad kunskap och samverkan mellan kommun, näringsliv, invånare och akademi genom innovativa processer, plattformar och nätverk. Det finns ett behov inom näringslivet att öka kompetens och kapacitet för att mäta och analysera utsläpp. Innovationsprocesser kommer användas för att identifiera möjliga åtgärder för minskad klimatpåverkan. Satsningen syftar också till att mobilisera invånarnas kraft i klimatomställningen. Genom medborgardialoger, testbäddscheckar och innovationsutveckling inkluderas fler perspektiv och som stärker den demokratiska förankringen av klimatarbetet.

Gemensamt avstamp under Viable Cities Day
Redan den 6 december, på European Viable Cities Day i Stockholm, samlas den högsta politiska ledningen för alla 48 städer tillsammans med ledningen för de sex myndigheterna för ett gemensamt avstamp. Under dagen, som arrangeras av Viable Cities och Europeiska kommissionens representation i Sverige, manifesteras den gemensamma kraftsamlingen genom signeringen av Klimatkontrakt 2030 samt rundabordssamtal med svenska och internationella nyckelaktörer och beslutsfattare. I kontraktet konkretiserar städer och myndigheter sina åtaganden för att accelerera klimatomställningen. Örnsköldsvik kommer som ny i sammanhanget att signera en avsiktsförklaring som förberedelse för det kommande arbetet med Klimatkontrakt 2030.

Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio kommuner. I den andra vågen, 2021, anslöt ytterligare 14 kommuner med lokala partners. Sex myndigheter är med och utforskar hur de ännu bättre kan stödja städernas omställning från nationell nivå. Sedan 2020 är det årligen signerade Klimatkontrakt 2030 ett centralt verktyg i satsningen.

Satsningen har en budget om drygt 6,8 miljoner och pågår från 1 december 2024 fram till oktober 2027. I satsningen ingår förutom Örnsköldsviks kommun även Övik Energi, Övikshem, bygdsamföreningarna, Innovationsbolaget, Mittuniversitetet och RISE Research Institutes of Sweden.

Nyckelord

Kontakter

Aline Kärrbäck, tillväxtstrateg kommunledningsförvaltningen, 0660-888 82
aline.karrback@ornskoldsvik.se

Viable Cities, Anna-Lena Ekenryd, anna-lena.ekenryd@viablecities.se, 0733-468 436

Energimyndigheten, press@energimyndigheten.se, 016-544 24 95

Bilder

Portättbild av Aline Kärrbäck, stående i kontorsmiljö
Aline Kärrbäck, projektledare Klimatneutrala Örnsköldsvik 2030.
Örnsköldsviks kommun
Ladda ned bild
Sverigekarta med de 48 medverkande städerna markerade
48 städer i Sverige går samman för att möta klimatkrisen
Energimyndigheten
Ladda ned bild

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye