Arla

Mjölkpriset till bönderna fortsätter att klättra

Dela

För åttonde månaden i rad höjer Arla priset som bönderna får betalt för sin mjölk. Ersättningen ökar i december med 11,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 22,8 öre per kilo för ekologisk.

Glappet mellan utbud och efterfrågan på världsmarknaden för mejeriprodukter har under 2024 bidragit till att driva upp ersättningen till svenska mjölkbönder. Foto: Arla
Glappet mellan utbud och efterfrågan på världsmarknaden för mejeriprodukter har under 2024 bidragit till att driva upp ersättningen till svenska mjölkbönder. Foto: Arla

Mjölkpriset till Arlabönderna höjs i december med 11,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 22,8 öre per kilo för ekologisk. Efter höjningen blir det så kallade a contopriset för konventionell mjölk 618,1 öre per kilo och 707,5 öre per kilo för ekologisk.

Svenska mjölkgårdar har haft låg lönsamhet i många år. Just nu är läget bättre än på länge. Men problemen med konkurrenskraften, kaptialtillgången, krånglet och kompetensförsörjningen kvarstår, menar Arlas Sverige-chef Cecilia Kocken.

– Det är viktigt och bra att mjölkpriset fortsätter uppåt. Om Sverige ska klara av att bygga upp sin livsmedelsberedskap och samtidigt accelerera klimatomställningen i lantbruket behövs framtidstro bland landets bönder, säger hon. Men det krävs också tydliga styrsignaler och konkreta åtgärder från politiken. Här har vi stora föväntningar på regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi, som tyvärr verkar ha hamnat i långbänk.

Detta påverkar mjölkprisets utveckling

  • De globala mjölkvolymerna är stabila.
  • Försäljningen till dagligvaruhandeln växer, men i lägre takt än tidigare.
  • Industrimarknaderna håller på att stabilisera sig.

Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara: Mjölkproduktionen i EU och Storbritannien var något högre än väntat i augusti, men det blev ändå en komponentjusterad minskning med 0,9 procent, jämfört med samma månad förra året. Blåtunga påverkade produktionen negativt i Tyskland, Belgien och Frankrike.

I USA ökade invägningen i september med 0,1 procent. Tack vare starka fett- och proteinhalter steg dock den komponentjusterade produktionen med 1,6 procent. Den underliggande trenden pekar på tillväxt, men det väntas en tillfällig tillbakagång under hösten på grund av fågelinfluensan i Kalifornien. På Nya Zeeland bidrog goda väderförhållanden till en produktionsökning på 5,2 procent.

Ost: Ostpriserna har stabiliserats i takt med att priserna på smör och skummjölkspulver blivit mindre volatila, även om det finns vissa positiva rörelser inför jul.

Mjölkpulver: Priserna har stigit globalt de senaste veckorna på grund av höga terminspriser, begränsade lager och stark efterfrågan inför Ramadan och det kinesiska nyåret.

Smör: Efterfrågan på smör och grädde är fortsatt stark resten av året.

Fakta om Arlas mjölkpris  

Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken. Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder. På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.

A contopriset ligger närmast det löpande priset som Arlabönderna får betalt under året. Det justeras varje månad. Här finns en graf för att följa mjölkprisets utveckling över tid. Priset som konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter bestäms av butikerna. 

För att premiera åtgärder som bidrar till att minska klimatutsläppen på gårdarna betalas sedan augusti 2023 en hållbarhetsersättning (FarmAhead™ Ersättning) ut till den enskilda bonden tillsammans med det månatliga a contopriset. Målet är att minska gårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Arla Sverige har kört 7 000 varv runt jorden – helt fossilfritt27.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

År 2018 blev Arla först i Sverige med att ställa om alla egna inrikes transporter till fossilfria drivmedel. Sedan dess har kooperativets lastbilar kört cirka 290 miljoner fossilfria kilometer, och minskat utsläppen med omkring 286 000 ton koldioxidekvivalenter. – Den globala uppvärmningen är den starkaste drivkraften till att minska utsläppen, säger Arlas logistikdirektör Malin Leander.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye