Region Norrbotten

Färre hjärtinfarkter i Norrbotten

Dela

Antalet fall av akut hjärtinfarkt och antalet avlidna med akut hjärtinfarkt fortsätter minska. Minskningen sker både i Norrbotten och i Sverige i stort.   

Alt-text: En läkare i operationskläder står med armarna i kors i ett rum med medicinsk utrustning på Sunderby sjukhus.
Överläkare Jonas Millgård är en av de som opererar norrbottningar som fått hjärtinfarkt. Bilden är tagen på PCI-lab på Sunderby sjukhus. På britsen bakom honom ligger patienten medan Jonas och hans kollegor gör ballongvidgningar och sätter in stentar. Emma Bergström Wuolo Inga restriktioner

En hjärtinfarkt beror oftast på att ett kärlområde med åderförfettning drabbas av en blodpropp, vilket täpper till hjärtats kranskärl. Hjärtat får syrebrist eftersom blodet inte kan passera och det kan vara livshotande.  

– En hjärtinfarkt kan upplevas på olika sätt, en del får klassiska symtom men andra har inte speciellt ont i bröstet. Om man inte mår bra och har ihållande obehag i bröstet ska man söka närmsta vårdinstans på en gång. Om du är långt från ett sjukhus, sök vård på din hälsocentral. Du kan även ringa 1177 och få råd, säger Jonas Millgård, överläkare inom verksamhetsområde hjärtsjukvård.  

Att söka vård snabbt är viktigt eftersom den positiva effekten av den behandling man kan få vid hjärtinfarkt minskar kraftigt på bara några timmar.  

– Man ska absolut inte ta en Alvedon och lägga sig för att sova bort smärtan. Vi vill hellre att patienter söker en gång för mycket än för lite. Besvär från bröstet ska kollas upp.  

Minskat med 40 procent

För tio år fick nästan 200 fler personer hjärtinfarkt på ett år jämfört med idag. Om man tittar så långt bakåt i tiden som Socialstyrelsens statistik sträcker sig har antalet personer som får hjärtinfarkt minskat med 40 procent. Minskningen har skett sedan 1987.  

– Idag fångar vi upp personer med högt blodtryck och höga blodfetter tidigare. Vi försöker åtgärda det med både livsstilsråd och mediciner innan infarkten är ett faktum. Just kolesterolsänkande medicin har betytt väldigt mycket för att bromsa upp sjukdomar som är grunden för hjärtinfarkt.  

Det är färre som dör av sin hjärtinfarkt eller komplikationer som uppstått till följd av infarkten idag jämfört med tidigare. Förra året avled 192 personer av akut hjärtinfarkt. För tio år sedan avled 66 personer fler. Jämfört med 1987 har antalet som avlider av hjärtinfarkten eller dess komplikationer minskat med 67 procent.  

– Det har hänt oerhört mycket inom hjärtsjukvården. Blodförtunnande mediciner har utvecklats och är väldigt effektiva. Metoder som ballongvidgning och att sätta in stentar har revolutionerat hjärtsjukvården. Att göra dessa ingrepp räddar liv här och nu men minskar också risken för återinsjuknande. Utvecklingen inom hjärtsjukvården fortsätter.   

Bäst på att få infarkter

Även om hjärtinfarkterna minskar så har norrbottningar fortfarande störst risk i landet att få en hjärtinfarkt. Det blir tydligt när man jämför hur många personer per 100 000 invånare som drabbats. Det är vanligare att män får hjärtinfarkt än att kvinnor får det. Förra året fick 548 män minst en hjärtinfarkt i Norrbotten. Kvinnorna var 321 stycken.   

– Det finns tyvärr ojämlikhet kring vilka som får hjärtinfarkt. Lågutbildade får oftare hjärtinfarkt än högutbildade. En del grupper röker i större utsträckning och det påverkar också hur många som får hjärtinfarkt. Rökning blir mindre vanligt i samhället och jag kan tänka mig att det bidrar till att minska infarkterna.  

Även om norrbottningar är “bäst i landet” på att få hjärtinfarkt så finns hopp. Region Norrbotten är nämligen bättre än riket i snitt att behandla infarkter. De som får vård har faktiskt en lägre dödlighet än riksgenomsnittet.   

– Det är jättebra med tanke på att befolkningen är sjukast i landet och våra transportavstånd är stora. Trots de utmaningar som finns lyckas vi ge bra vård och rädda många liv. Ändå eftersträvar vi ständigt att bli bättre och vi har många områden att utveckla, till exempel när det gäller att minska återinsjuknandet i hjärtinfarkt. Vi når inte riktigt målen för blodfettvärden, blodtryck och rökstopp, vilket vi vet har stor betydelse för långtidsöverlevnaden. 

Vanliga symtom på hjärtinfarkt  

  • Du har mycket ont i bröstet hela tiden och värken kan stråla ut i armarna eller ryggen.  
  • Du har en obehaglig känsla eller ett tryck i bröstet som även kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna.  
  • Du har svårt att andas.  
  • Du kallsvettas.  
  • Du känner dig rädd och har ångest.  
  • Du har hjärtklappning och yrsel.  
  • Du har besvär som liknar influensa och samtidigt ont i bröstet.  
  • Du mår illa eller kräks.  

Vaga symtom kan också vara infarkt. Det gäller särskilt om du är äldre eller har diabetes. Alla får inte kraftiga bröstsmärtor och det är därför viktigt att även ta lindrigare symtom på allvar. Det gäller särskilt för kvinnor eftersom de vanligtvis har större variation av symtom.   

Vad baseras statistiken på?   

Statistiken baseras på diagnoskoder för akut hjärtinfarkt. Statistiken omfattar personer som är 20 år eller äldre och bygger på patienter som slutenvårdats med dessa diagnoser registrerade i Patientregistret samt dödsfall med hjärtinfarkt som underliggande dödsorsak, komplikationer till följd av underliggande dödsorsak och som bidragande dödsorsak registrerade i Dödsorsaksregistret  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Så här ser det ut på PCI-lab på Sunderby sjukhus. Här opereras många av de norrbottningar som får hjärtinfarkt.
Så här ser det ut på PCI-lab på Sunderby sjukhus. Här opereras många av de norrbottningar som får hjärtinfarkt.
Emma Bergström Wuolo Inga restriktioner
Ladda ned bild
Förra året fick totalt 869 norrbottningar minst en hjärtinfarkt. Det är en minskning jämfört med tidigare år.  Data hämtad från Socialstyrelsen.
Förra året fick totalt 869 norrbottningar minst en hjärtinfarkt. Det är en minskning jämfört med tidigare år.  Data hämtad från Socialstyrelsen.
Ladda ned bild
Betydligt färre avlider av en hjärtinfarkt nu jämfört med tidigare. 1987 avled drygt 600 norrbottningar av hjärtinfarkt eller komplikationer från hjärtinfarkt. Förra året var det 192 personer.  Data hämtad från Socialstyrelsen.
Betydligt färre avlider av en hjärtinfarkt nu jämfört med tidigare. 1987 avled drygt 600 norrbottningar av hjärtinfarkt eller komplikationer från hjärtinfarkt. Förra året var det 192 personer.  Data hämtad från Socialstyrelsen.
Ladda ned bild

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye