Vätgasen har nyckelroll i omställningen – men flera hinder bromsar utvecklingen
Den gröna omställningen är en förutsättning för att stärka Sveriges konkurrenskraft. I den omställningen spelar vätgasen en avgörande roll. För att främja utvecklingen krävs flera åtgärder.
Vätgasen har potential att bli ett viktigt verktyg i Sveriges omställning. Detta gäller särskilt för de sektorer där det är svårt att elektrifiera processerna och det inte finns andra gångbara alternativ. Det handlar framför allt om järn- och stålindustrin, kemiindustri och raffinaderier samt också vissa delar av transportsektorn - områden som dessutom är utsläppsintensiva.
Energimyndigheten har samordnat arbetet med vätgas i Sverige vilket innefattat möten och branschdialoger med aktörer och vätgasintressenter, omvärldsbevakning och analys. Slutrapporten inom uppdraget visar på hinder för vätgasens utveckling, framför allt bristen på anpassade regelverk, behov av effektiva tillståndsprocesser samt tillgång på el och effekt. Energimyndigheten föreslår därför en rad åtgärder.
– För att Sverige ska kunna dra nytta av de goda förutsättningar vi har att producera fossilfri vätgas krävs ett samlat grepp. Staten har en central roll i utvecklingen av vätgasmarknaden. Den rollen behöver förtydligas genom en nationell inriktning för vätgas. Därför föreslår vi en fortsatt vätgassamordning i Energimyndighetens regi, säger Gustav Ebenå, avdelningschef för systemanalys och statistik.
Stora och komplexa projekt
Energimyndigheten lyfter även vikten av att förlänga och förstärka Klimatklivet och Industriklivet, samt behovet av att snabba på arbetet med lagstiftning på vätgasområdet.
– Vätgasprojekt är ofta stora och komplexa med långa genomförandetider. Därför behöver stöden anpassas till vätgasens förutsättningar. För att aktörer ska våga investera behöver de vara trygga i att de kan få ekonomiskt stöd under hela projektet samt ha möjlighet till förlängningar, säger Angelina Björklund, projektledare.
Fakta/Vätgasens läge
Vad händer?
Vätgasmarknaden befinner sig i en utvecklingsfas där många lovande projekt har aviserats men också tvingats till senareläggningar eller avvecklingar. Under 2024 har flera projekt, som är i tidigt skede, tillkommit. Projekt har även avbrutits. Det finns inte enbart ett skäl till att projekt läggs ner eller förskjuts, utan det påverkas av olika projekt- och aktörsspecifika faktorer, omvärldsfaktorer som exempelvis den allmänna konjunkturen och i vissa fall bristande efterfrågan. Efterfrågan påverkas i hög grad av det rådande ekonomiska läget.
Vad är igång?
Hösten 2023 invigde Ovako sin nya vätgasanläggning i Hofors. De blev då först i världen med att värma stål med fossilfri vätgas inför valsning. Tekniken innebär att produktionen hamnar nära noll utsläpp, där vatten blir restprodukten. Investeringen har gjorts med stöd från Energimyndigheten genom Industriklivet, som arbetar för en grön omställning inom svensk industri.
Hur ser framtiden ut?
Fossilfri vätgas kan bidra till att minska utsläpp som är svåra att komma åt på annat sätt. Den kan även bidra med flexibilitet till energisystemet. Ett exempel är att överskott på el kan användas för att producera vätgas som sedan lagras i exempelvis gruvor och används när den behövs.
Vätgasen är mångsidig. Den kan vara en produkt, ett energilager eller en distributionskanal.
För mer information, kontakta:
Angelina Björklund, projektledare. Telefon 016-542 06 50
Gustav Ebenå, avdeningschef, Telefon 016-544 21 23
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seBilder


Länkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Industriklivet öppnar för nya ansökningar10.4.2025 08:16:07 CEST | Pressmeddelande
Energimyndigheten planerar att öppna Industriklivets utlysning ”Uppskalning och kommersialisering” innan sommaren 2025, efter att den har varit stängd sedan i höstas.
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner6.3.2025 13:43:22 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Två nya satsningar för framtidens kärnkraft3.2.2025 08:19:10 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum