Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

GREVIO: Sverige bryter mot Istanbulkonventionen

Dela

Europarådets expertgrupp GREVIO riktar kritik mot Sverige kring arbetet mot mäns våld mot kvinnor. I en ny rapport står det klart att Sverige bryter mot Istanbulkonventionen på ett flertal punkter.

– Det som GREVIO tar upp är sådant som Roks har påtalat vid upprepade tillfällen de senaste åren, det är sorgligt att det ska behöva gå så här långt när kunskapen har funnits hos kvinno- och tjejjourerna hela tiden, säger Roks vice ordförande Adine Samadi.

En mans hand håller ett våldsamt grepp om en kvinnas axel.
Sverige brister i arbetet mot mäns våld mot kvinnor, enligt en ny rapport från GREVIO. Frida Ekman

Europarådets expertgrupp GREVIO (group of experts on actions against violence against women and domestic violence) samlar experter inom området mäns våld mot kvinnor och har till uppgift att se till att Istanbulkonventionen efterlevs bland konventionsparterna.

I en ny rapport riktar GREVIO nu kritik gentemot Sverige på ett flertal punkter, och det står klart att Sverige inte lever upp till Istanbulkonventionen.

– GREVIO delar våra åsikter, vilket gör att man både nu och framåt bör värdesätta kvinnojoursrörelsens röst. Det här är ett kvitto på det, säger Roks vice ordförande Adine Samadi och fortsätter:

– Vi kan inte se annat än att regeringen nu läser den här rapporten och anpassar sin jämställdhetspolitik efter den.

Kritiken som GREVIO tar upp handlar om frågor som Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, lyft om och om igen de senaste åren – men utan att få gehör:

  • Bland annat kritiseras den nya tillståndsplikten för skyddade boenden som leder till att vinstdrivna privata aktörer alltmer tar över skyddet från de ideella kvinnojourerna, som GREVIO menar har den gedigna erfarenheten och kunskapen om mäns våld mot kvinnor. Roks har varnat för detta allt sedan tillståndsplikten började diskuteras.
    Läs Roks artikel om detta från 2022

  • GREVIO kritiserar även den växande trenden kring det könsneutrala språket i frågan om mäns våld mot kvinnor, särskilt på svenska myndigheter. Detta strider mot Istanbulkonventionen, och GREVIO menar att det är allvarligt och att de inte erkänner att kvinnor och tjejer utsätts för ett oproportionerligt våld. Även detta är något som Roks har lyft i stort sett i alla sammanhang vi uttalat oss de senaste åren. 
    Läs Roks artikel om detta från 2022

  • GREVIO lyfter också faran med den nya lagen om placering av barn, som i värsta fall leder till att kvinnor inte vågar söka skydd av rädsla för att barnet ska placeras hos den våldsamma pappan – eller bara på annan plats än hon själv. Något som leder till att tröskeln för att söka sig bort från den våldsamma mannen höjs.
    Läs Roks artikel om detta från 2024

  • GREVIO lyfter även frågan om föräldraalienation, även kallat PAS (parental alienation syndrome), och menar att Sverige måste säkerställa att samtliga professionella socialsekreterare, alla inom rättsprocessen samt barnpsykologer är medvetna om att det saknas evidensbaserad forskning om föräldraalienation och att begrepp som dessa ska bannas från användning i domstolar. 
    Läs Roks namninsamling för att förbjuda PAS i familjerätten

Listan kan tyvärr göras mycket längre, GREVIO kritiserar även kunskapsbristen kring mäns våld mot kvinnor hos såval socialtjänst som domstol, statistikinsamlingen kring förövare, att våld i hederns namn ses som patriarkalt medan resten blir könlöst, hur bidragen till organisationer som arbetar mot mäns våld mot kvinnor ser ut, att privata skyddade boenden likställs med ideella kvinnojourer – och en hel del mer.

Roks står till förfogande för att kommentera kritiken. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Adine Samadi i en Roks-sjal och svart klänning.
Adine Samadi är vice ordförande (och tf ordförande) för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.
Sofia Börjesson
Ladda ned bild

Länkar

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Roks är en feministisk partipolitiskt obunden riksorganisation som samlar omkring 70 kvinno- och tjejjourer i hela Sverige. I över 40 år har Roks kvinnojourer och tjejjourer stöttat och skyddat våldsutsatta kvinnor och barn, och spridit kunskap och opinionsbildat om mäns våld mot kvinnor. 

Roks vision är: Tillsammans i systerskap för en värld fri från mäns våld och förtryck.

Följ Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Camilla Andersson vald till ny ordförande för Roks7.5.2024 12:20:44 CEST | Pressmeddelande

Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks) har under helgens årsmöte valt Camilla Andersson till ny ordförande att leda organisationen. Camilla Andersson, som är ordförande för Kvinnojouren Frideborg och utbildad genusvetare, efterträder Jenny Westerstrand som har lett organisationen sedan 2018. Vid sidan om den nya ordföranden valdes också Linn Elander, Erika Nilsson, Emma Momqvist till nya styrelsemedlemmar och Emelie Huuva Skeppar fick förnyat förtroende.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye