Regeringen har opinionens stöd för en handlingskraftig havspolitik
91 procent av svenskarna tycker att det finns ett samband mellan havets välmående och människans välmående, enligt en undersökning som BalticWaters låtit göra. Ännu fler, 96 procent, svarar att de tycker att ett välmående hav är viktigt. Samtidigt står Östersjön inför utmaningar på grund av överfisket, övergödningen och klimatförändringarna. För att vända utvecklingen behövs en havspolitik som gör skillnad för havet. Kommer vi få se en sådan från regeringen?
Riksdagen har fattat beslut om havsmiljöpropositionen – regeringens förslag på inriktningen för havsmiljöpolitiken de kommande åren. Men propositionen saknar konkreta förslag på åtgärder, något som oppositionspartierna lyfte fram under debatten i kammaren i slutet av november.
- Vår undersökning visar att det finns en allmän uppfattning om att havet har en stor betydelse för vårt välmående. Samtidigt mår havet inte bra. Regeringen har opinionen med sig och en ypperlig möjlighet att visa på handlingskraft i frågan, säger Konrad Stralka, VD för BalticWaters.
Men för att realisera det som står i havspropositionen krävs att regeringen tar fram konkreta förslag på åtgärder och en finansiering för genomförande. Annars riskerar vi Östersjöns – och vårt eget - välmående.
- Vi måste vända den negativa utvecklingen. Nu. För havet har inte tid att vänta, säger Konrad.
Nyckelord
Kontakter
Konrad StralkaVD
Tel:+46 (0)70 750 23 31konrad.stralka@balticwaters.orgOm undersökningen
Undersökningen är gjord av KANTAR Media på uppdrag av BalticWaters. Undersökningen omfattar 1 109 intervjuer med personer i åldern 18-79 år från hela Sverige och genomfördes i mitten av oktober 2024.
Om BalticWaters
BalticWaters är en oberoende stiftelse med ett enda mål: att vårt hav ska leva. Stiftelsen genomför miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till en friskare Östersjö och livskraftiga fiskbestånd.
BalticWaters verkar också för att utveckla och sprida kunskap om havet till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.
Följ BalticWaters
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BalticWaters
Nya projekt för ett levande hav19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
BalticWaters program för forskningsprojekt och förstudier stödjer forskning som kan bidra till kunskapsbaserade beslut för vårt innanhav och i förlängningen en friskare Östersjö. I år delar stiftelsen ut cirka 4 miljoner kronor till totalt fyra projekt som bygger kunskap om Östersjöns nyckelart strömming, och några av innanhavets viktigaste utmaningar – övergödning och klimatförändringarna.
Östersjösillens hemligheter ska avkodas på BalticWaters fiskforskningslaboratorium15.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Samspelet mellan nedärvda gener och hur de påverkar arters anpassning till sin miljö är en gåta. Men inte länge till, i alla fall inte för Östersjösillen. Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, har beviljats anslag på 26 miljoner kronor för att djupdyka i vilka gener som gör att sillen har en sådan otrolig förmåga att anpassa sig till vitt skilda livsmiljöer – från Atlanten till Östersjön. Och BalticWaters nya fiskforskninglaboratorium är en viktig pusselbit för att kunna genomföra projektet.
Ny forskning för ett levande hav14.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Fem forskare i början av karriären har tilldelats stipendium för att genomföra studier som kan bidra till en frisk Östersjö. Stipendiaterna kommer bland annat undersöka om torskens storlek spelar roll för fiskens lek och under vilka förhållanden som cyanobakterier blir giftiga. - Att bli tilldelad BalticWaters stipendium för forskare tidigt i karriären är både en stor uppmuntran och ett konkret stöd på vägen mot att bli en självständig forskare. Jag är väldigt hedrad och tacksam! säger Isa Wallin Kihlberg, miljöanalytiker vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Ministrar bryter hellre mot lagar än att rädda fisken i Östersjön11.3.2024 12:58:18 CET | Pressmeddelande
Beslutet om fiskekvoter för 2024 i Östersjön, och processen som ledde dit, var på många sätt unikt. Från ljusglimtar för Östersjöns miljö och fiskbestånd, till politiska beslut om ett fortsatt stort uttag av arter som befinner sig på alarmerande låga nivåer. Hade EU:s fiskeministrar laglig rätt att fatta dessa beslut, som tycks gå emot flera av de lagar och regler som enligt EU-rätten ska vara ledande för förvaltningen av fisket i Östersjön?
Rekordmånga lösningförslag för en friskare Östersjö5.3.2024 09:13:00 CET | Pressmeddelande
Hållbart substitut till foder för fiskodling och större ansvar för företag som påverkar havet negativt. Det är idéer från de två vinnande bidragen i BalticWaters stipendietävling Elever för Östersjön. Nu väntar en studieresa till Baltic Sea Science Center på Skansen där vinnarna får dyka djupare ned i havets utmaningar och möjligheter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum