Linköping fortsätter vara del av Viable Cities Klimatneutrala städer 2030
Sedan 2021 är Linköpings kommun del av det nationella innovationsprogrammet Viable Cities, där 48 städer och 6 myndigheter samverkar för att bli klimatneutrala senast 2030. Under hösten skickade Linköping in en förnyad ansökan till programmet, vilket nu beviljats.

Som en av 48 städer har Linköpings kommun återigen blivit beviljade medel för fortsatt arbete inom Viable Cities Klimatneutrala städer 2030, där den övergripande visionen är ett gott liv inom planetens gränser. Inom Klimatkontrakt 2030 arbetar städer och myndigheter tillsammans för att snabba på den lokala omställningsresan. Kontraktet signeras av den högsta politiska ledningen i städerna, generaldirektörer på myndigheterna och Viable Cities.
– Viable Cities är en kraftsamling för städer i Sverige men samarbetet sträcker sig även till länder i andra delar av världen för att nå klimatmålen. Det känns roligt och hoppfullt att Linköping återigen har kvalat in i den här storsatsningen. Vi ska fortsätta göra allt vi kan för att klara omställning lokalt men också inspirera andra, säger Mikael Sanfridson (S), borgmästare i Linköpings kommun.
Stärker det regionala perspektivet
Ett nytt grepp för denna projektperiod är att städerna uppmuntrats att matcha ihop sig med en så kallad tvillingstad för att öka lärandet och replikera metoder som påskyndar omställningen. Linköping kommer i denna projektperiod arbeta tillsammans med Mjölby kommun.
– Det känns hedrande och roligt för Mjölby kommun att få möjlighet att medverka i Viable cities som tvillingstad till Linköpings kommun. Vi hoppas få lära oss mycket av Linköping och att projektet hjälper oss i arbetet att växla upp klimatomställningsarbetet i Mjölby, säger Cecilia Burenby, kommunfullmäktiges ordförande i Mjölby kommun.
Projektet ska under de kommande tre åren arbeta med att öka takten och kraften i omställningsarbetet i bred samverkan med såväl näringsliv, akademi och civilsamhälle.
Följande större insatsområden är planerade:
- Smart stad och digitalisering som möjliggörare i klimatarbetet.
- Staden som testbädd för klimatvänliga innovationer, där små och medelstora bolag kan ansöka om testbäddscheckar.
- Stärka upp “Spira tillsammans, plattformen för civilsamhällets engagemang för omställningen.
Utveckla en klimatsamverkansplattform för att bättre nyttja LiU-studenter i omställningsarbetet. - Vidareutveckla Linköpingsinitiativet.
- Bildandet av Linköpings omställningsarena med ett särskilt fokus på minskade konsumtionsbaserade utsläpp genom ökad cirkularitet och delningsekonomi.
– Som kommun har vi ett uppdrag att stötta hela Linköpings omställningsarbete i linje med antagna klimatmål. Under förra projektperioden byggde vi upp en förståelse och kunskap kring hur och vad. I denna projektperiod har vi prioriterat insatsområden, stärkt upp projektkonsortiet med fler relevanta aktörer och inte minst breddat det regionala perspektivet med Mjölby som tvillingstad, säger Sandra Viktor huvudprocessledare för Klimatneutrala Linköping 2030.
– Vi är glada över att med hjälp av Linköping växla upp vårt arbete för klimatneutrala städer. Vi kommer genom projektet stärka upp vår samverkan med det lokala näringslivet i klimatarbetet och stärka arbetet med cirkulär ekonomi, säger Åsa Carlberg, Hållbarhetsstrateg och processledare för satsningen i Mjölby kommun.
Projektet är beviljat finansiering mellan den 1 december 2024 till 31 oktober 2027.
Projektpartners: Linköpings kommun, Tekniska verken, Linköpings Science park, Visit Linköping, Stångåstaden, Sankt kors fastigheter, Lejonfastigheter, Linköpings universitet (Tema Teknik och social förändring och IEI, Miljöteknik), RISE, Calluna, Campushallen/LSIF, Almi företagspartner Östergötland och Mjölby kommun.
Bakgrund Viable cities
De första kontrakten signerades 2020 av nio städer och fyra myndigheter. 2024 är det 48 städer samt 6 myndigheter som signerar. De är: Alvesta, Arvika, Avesta, Boden, Borås, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Falkenberg, Falköping, Gävle, Göteborg, Gotland, Håbo, Härryda, Höganäs, Höör, Helsingborg, Järfälla, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristinastad, Kristinehamn, Landskrona, Linköping, Lomma, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Mjölby, Mörbylånga, Nacka, Sandviken, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Tomelilla, Trollhättan, Ulricehamn, Umeå, Uppsala, Värmdö, Växjö, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund. På den nationella nivån signerar Energimyndigheten, Vinnova, Formas, Tillväxtverket, Trafikverket och Naturvårdsverket samt Viable Cities.
Kontakter
Mikael Sanfridson (S)Borgmästare, ordförande kommunfullmäktige
Tel:0722-40 08 24mikael.sanfridson@linkoping.seLinköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Linköping inför nytt byggnadsvårdspris27.3.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
I år firar byggnadsnämnden i Linköping 150 år och med anledning av det införs nu ett byggnadsvårdspris. Priset syftar till att uppmärksamma, uppmuntra och sprida goda exempel på byggnadsvårdande insatser inom kommunen.
Forenede Care krävs på vite för brister på vårdboende27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Linköpings kommun kräver omsorgsbolaget Forenede Care på vite på 5,5 miljoner kronor för brister på Duvans vårdboende. Det gäller bland annat för låg bemanning av verksamhetschef och specialistundersköterska.
Extrasatsning på kortare handläggningstider av utredningar som rör barn och unga21.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att social- och omsorgsnämnden nu fått extra pengar genom en tilläggsbudget för 2025 så får social- och omsorgsförvaltningen utökade möjligheter att förkorta handläggningstiden av utredningar som rör barn- och ungdomsvården.
Linköpings kommun förlänger inte avtal med Attendo20.3.2025 11:30:09 CET | Pressmeddelande
Efter en ekonomisk granskning av Attendos fakturerade timmar för hemtjänst väljer Linköpings kommun att inte förlänga avtalet med Attendo gällande områdesbaserad vård och omsorg i hemmet. Företaget har tidigare fått viten på grund av brister i larmhantering och låg bemanning.
Vårdnadshavare är nöjda med Linköpings förskolor20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Kommunens senaste attitydundersökning för förskolan har kommit. Resultatet visar att vårdnadshavare till barn i Linköpings förskolor överlag är nöjda med verksamheten. Det gäller såväl barnens lärande som välbefinnande samt kommunikationen med personalen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum