Lunds stift, Svenska kyrkan

Ny kräkla invigd i Lunds domkyrka

Dela

Vid dagens morgonmässa i Lunds domkyrka invigde biskop Johan Tyrberg en ny kräkla som biskopen ska ha med sig vid besök i stiftets församlingar. Kräklan är designad och tillverkad av guldsmeden och träslöjdsläraren Anders Lindskog från Malmö. 

Biskop Johan Tyrberg invigde en ny resekräkla i samband med morgonmässan den 13 december i Lunds domkyrka.
Biskop Johan Tyrberg invigde en ny resekräkla i samband med morgonmässan den 13 december i Lunds domkyrka. Foto: Camilla Lindskog

Alla biskopar i Svenska kyrkan har symboler som utmärker dem från andra präster. En lila skjorta, en biskopskåpa, ett stort kors i guld, en huvudbonad (mitra) samt en herdestav (kräkla) som visar på deras ansvar för kyrkan. När biskopen tjänstgör i Lunds domkyrka används en kräkla i silver, designad av silversmeden Wiven Nilsson. Silverkräklan är för ömtålig för att ta med vid besök i församlingar och då används istället en resekräkla. Den gamla resekräklan börjar bli sliten och ska nu få vila på Domkyrkomuseet. I samband med dagens morgonmässa i Lunds domkyrka invigde biskop Johan Tyrberg en ny resekräkla. 

— Denna kräkla påminner bättre än någon annan kräkla jag har sett om kräklans huvudsakliga uppgift, nämligen att föra tankarna till herdar. Kräklan är böjd för att kunna lyfta lamm under bröstet, bakom frambenen. Den andra ändan kan spetsas till och användas för att försvara sig mot vilda djur eller något annat som hotar att skada flocken. Biskopens uppdrag är just att skydda och försvara kyrkan, tron, och evangeliet, säger biskop Johan Tyrberg.

Kräklan testad på konstnärens hund

Anders Lindskog, guldsmed och träslöjdslärare från Malmö, har designat och tillverkat den nya resekräklan i ask och silver. Att valet föll på ask är till viss del en flirt med den nordiska historien där asken sågs som ett heligt träd. 

— Ask är ett tungt träslag, med en massiv, skön känsla. Den översta delen av kräklan, böjen, är basad och limmad i lager. Basningen innebär att träet är upphettat i ånga och böjt när det är varmt och fuktigt. Som kuriosa kan jag berätta att eftersom jag inte har tillgång till något får så testade jag kräklan på vår hund. Han såg lite förvånad ut men kräklan funkade för sitt ursprungliga syfte: att fånga in busiga lamm, säger Anders Lindskog. 

Helgon knyter ihop församlingarna med domkyrkan

I Lunds domkyrka finns en staty av sankt Laurentius i högkoret. Hans helgonsymbol är ett halster (grillgaller) och det används som Lunds stifts vapen. Den heliga Birgitta är skyddshelgon för Sverige och Europa och hennes helgonsymbol är ett kors i en ring, med fem droppar. Symbolen påminner om pilgrimskorset som finns inristat i domkyrkans krypta. Både halstret och birgittakorset är avbildade i silver på kräklan. 

— När jag är på resa kommer helgonsymbolerna att påminna om bandet till domkyrkan och knyta ihop stiftet. Det känns gott, tycker biskop Johan Tyrberg. 

Film:
På Lunds stifts YouTube-kanal finns en film som visar kräklan hos tillverkaren, i biskopens tjänsterum och när den invigs i Lunds domkyrka: https://youtu.be/o5GbIdf6ciE

Fakta:
Kräklan, biskopens stav, är böjd som en herdestav för att symbolisera biskopens roll som stiftets herde som ska se till att flocken får näring och skydd. På Svenska kyrkans webb finns mer information om biskopens kläder och symboler: Biskopens kläder - Svenska kyrkan

Läs mer om Lunds domkyrkas skyddshelgon på domkyrkoförsamlingens webb: Helgon och skyddshelgon i Domkyrkan - Lunds domkyrka

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Johan Tyrberg packar upp den nya resekräklan i sitt tjänsterum.
Biskop Johan Tyrberg packar upp den nya resekräklan i sitt tjänsterum.
Foto: Camilla Lindskog
Ladda ned bild
Biskopens nya resekräkla bär två symboler, S:t Laurentius halster, och som bilden visar: den heliga Birgittas krona.
Biskopens nya resekräkla bär två symboler, S:t Laurentius halster, och som bilden visar: den heliga Birgittas krona.
Foto: Camilla Lindskog
Ladda ned bild
Anders Lindskog, guldsmed och träslöjdslärare, fixar de sista detaljerna på kräklan i sin verkstad.
Anders Lindskog, guldsmed och träslöjdslärare, fixar de sista detaljerna på kräklan i sin verkstad.
Foto: Camilla Lindskog
Ladda ned bild
Biskop Johan Tyrberg med nya resekräklan i Lunds domkyrka.
Biskop Johan Tyrberg med nya resekräklan i Lunds domkyrka.
Foto: Camilla Lindskog
Ladda ned bild

Om oss

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye