Nu finns digitalt stöd för sexuell rehabilitering vid prostatacancer
Behandling av prostatacancer påverkar den sexuella funktionen hos nästan alla män. Men det finns hjälp att få och som ett ytterligare komplement kan patienter nu erbjudas ett digitalt rehabiliteringsprogram.
"Det finns de som tycker att det kan vara svårt att prata om vissa frågor och hellre gör det hemma med sin partner" konstaterar hälso- och sjukvårdskurator Elisabet Skeppner.
Det är inte den första frågan som kommer vid ett besked om prostatacancer. Men ganska snart efter alla frågor om tillfrisknande och behandling så dyker den upp: Hur blir det med sexlivet?
Nästan alla påverkas
– Nästan alla män påverkas i sin sexuella funktion efter de behandlingar som vi har för prostatacancer, oavsett om det är operation, strålbehandling eller hormonbehandling, konstaterar Elisabet Skeppner, hälso-och sjukvårdskurator inom verksamhetsområde urologi på Universitetssjukhuset Örebro.
Det gäller framförallt erektionsförmågan, men stressen över en cancerdiagnos sätter ned den sexuella lusten och i de fall patienten får en hormonbehandling så påverkar det också lusten negativt.
Men det finns hjälp att få och för Elisabet Skeppner är det viktigt att informera om sexuell rehabilitering och den hjälp som finns redan i början av ett cancerförlopp, innan behandlingen påbörjas så att det går att förbereda sig. Det är ett av skälen till att hon samtalar med patienterna i anslutning till att de får sitt cancerbesked.
"Ska inte behöva avstå från närhet och sexualitet"
Som ett komplement till fysiska samtal finns nu också ett digitalt rehabiliteringsprogram för sexuell hälsa via Stöd och behandling på 1177.
Sammanlagt handlar det om åtta moduler som tar upp frågor som relation, samspel, intimitet, beröring och även innehåller praktiska övningar. Det finns tre olika program, ett för de som har en partner och genomgått operation eller strålbehandling, ett för singlar som genomgått operation eller strålbehandling och ett för de män som har hormonell behandling.
– Man ska inte behöva avstå från närhet och sexualitet bara för att man fått en allvarlig sjukdom men min erfarenhet är att många har svårt att ta för att orientera sig i de rehabiliteringsinsatser som finns samtidigt som de är fokuserade på sin cancerbehandling. Det är ytterligare en anledning till att det är bra att ett digitalt rehabiliteringsmaterial nu finns som gör att männen kan arbeta vidare med detta i egen takt, när det passar dem.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet Skeppnerhälso- och sjukvårdskuratorVerksamhetsområde Urologi USÖ
Tel:019-602 15 48elisabet.skeppner@regionorebrolan.sePetra EkenstamKommunikationsstrateg
Tel:019-6023736Tel:070-5157484petra.ekenstam@regionorebrolan.seBilder
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Större fokus på levnadsvanor i primärvården genom ny metod17.1.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat 4 miljoner till forskning som handlar om hälsofrämjande arbetssätt i primärvården. ”Vårt projekt Act in Time handlar om att ge stöd till vårdcentraler att arbeta mer hälsofrämjande”, berättar Ylva Nilsagård, forskningsledare inom Nära vård och projektledare för studien.
Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn15.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? För att ta reda på svaret har forskare Stina Hansson jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning. Genom att fokusera på barnens upplevelser, behandlingens effekter och hälsoekonomin har hon upptäckt resultat som både överraskar och inspirerar till nya sätt att tänka inom Folktandvården.
Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer14.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Är du 26 år eller yngre och tidigare inte vaccinerad mot humant papillomvirus, HPV? Då är det hög tid för det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu HPV-vaccination till alla upp till och med 26 år, i syfte att fler ska få ett skydd mot HPV, och därmed lägre risk för HPV-orsakad cancer. ”Det här innebär att vi i Region Örebro län möjliggör för alla i den här gruppen att vaccinera sig om de inte tidigare är vaccinerade” säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
Region Örebro län samlar delar av administrationen på Klostergatan i Örebro7.1.2025 08:59:00 CET | Pressmeddelande
En stor del av Region Örebro läns administrativa personal ska under början av 2025 flytta in i kontorslokaler på Klostergatan 23 i Örebro. Därmed är det till den adressen som du som önskar kontakt med Region Örebro län är välkommen från och med i morgon, den 8 januari.
Läkares etiska val i vardagen - så hanteras svåra beslut i vården19.12.2024 16:00:00 CET | Pressmeddelande
I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Karlskogaforskaren Kaja Heidenreich lyfter i sin avhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska resonemang utgör en viktig del av läkares vård av patienter i vardagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum