Region Örebro län

Nu finns digitalt stöd för sexuell rehabilitering vid prostatacancer

Dela

Behandling av prostatacancer påverkar den sexuella funktionen hos nästan alla män. Men det finns hjälp att få och som ett ytterligare komplement kan patienter nu erbjudas ett digitalt rehabiliteringsprogram. 
"Det finns de som tycker att det kan vara svårt att prata om vissa frågor och hellre gör det hemma med sin partner" konstaterar hälso- och sjukvårdskurator Elisabet Skeppner.

Det är inte den första frågan som kommer vid ett besked om prostatacancer. Men ganska snart efter alla frågor om tillfrisknande och behandling så dyker den upp: Hur blir det med sexlivet?

Nästan alla påverkas

– Nästan alla män påverkas i sin sexuella funktion efter de behandlingar som vi har för prostatacancer, oavsett om det är operation, strålbehandling eller hormonbehandling, konstaterar Elisabet Skeppner, hälso-och sjukvårdskurator inom verksamhetsområde urologi på Universitetssjukhuset Örebro.

Det gäller framförallt erektionsförmågan, men stressen över en cancerdiagnos sätter ned den sexuella lusten och i de fall patienten får en hormonbehandling så påverkar det också lusten negativt.

Men det finns hjälp att få och för Elisabet Skeppner är det viktigt att informera om sexuell rehabilitering och den hjälp som finns redan i början av ett cancerförlopp, innan behandlingen påbörjas så att det går att förbereda sig. Det är ett av skälen till att hon samtalar med patienterna i anslutning till att de får sitt cancerbesked.

"Ska inte behöva avstå från närhet och sexualitet"

Som ett komplement till fysiska samtal finns nu också ett digitalt rehabiliteringsprogram för sexuell hälsa via Stöd och behandling på 1177. 

Sammanlagt handlar det om åtta moduler som tar upp frågor som relation, samspel, intimitet, beröring och även innehåller praktiska övningar. Det finns tre olika program, ett för de som har en partner och genomgått operation eller strålbehandling, ett för singlar som genomgått operation eller strålbehandling och ett för de män som har hormonell behandling.

– Man ska inte behöva avstå från närhet och sexualitet bara för att man fått en allvarlig sjukdom men min erfarenhet är att många har svårt att ta för att orientera sig i de rehabiliteringsinsatser som finns samtidigt som de är fokuserade på sin cancerbehandling. Det är ytterligare en anledning till att det är bra att ett digitalt rehabiliteringsmaterial nu finns som gör att männen kan arbeta vidare med detta i egen takt, när det passar dem. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Elisabet Skeppner, hälso-och sjukvårdskurator inom verksamhetsområde urologi på Universitetssjukhuset Örebro
Elisabet Skeppner, hälso-och sjukvårdskurator inom verksamhetsområde urologi på Universitetssjukhuset Örebro
Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län
Ladda ned bild

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye