Tak för antal listade patienter per läkare blir verklighet
Region Uppsalas förvaltning Nära vård och hälsa påbörjar nu arbetet med att införa ett tak för antal listade patienter per läkare, ett beslut som tidigare fattats av vårdstyrelsen. Syftet är att göra det möjligt för vårdcentralerna att arbeta mer förebyggande med sina patienter, vilket ligger i linje med vårdens omställning mot en mer effektiv och nära vård.
Riktvärdet för hur många listade patienter varje läkare ska ha kommer att ligga på cirka 1 100. Tanken är att läkarna tillsammans med övriga medarbetare i teamet ska få en bättre överblick över patientgruppen. De kan kontinuerligt följa varje patient närmare och jobba mer förebyggande, vilket ska ge bättre kvalitet och öka patientsäkerheten.
– Idag har läkarna ofta det dubbla antalet patienter vilket gör att de inte har möjlighet att arbeta med full kontinuitet och så proaktivt som de kan med ett mindre antal patienter. Det kan leda till att patienter hamnar på fel vårdnivå, exempelvis på sjukhus, utan att det kanske egentligen behövs, säger Louise Hamark, förvaltningsdirektör för Nära vård och hälsa.
Satsningen kommer att kräva fler läkare och utvecklade arbetssätt. Nära vård och hälsa har beviljats 12 miljoner kronor för att kunna testa det nya arbetssättet. Medlen är avsatta utifrån den modell som finns för så kallad strukturersättning vilken baseras på avståndet till närmsta sjukhus. Almunge, Skutskärs och Knivsta vårdcentral är de som valts ut. Det nya arbetssättet gör att dessa vårdcentraler behöver fler läkare och rekrytering pågår.
Att som läkare kunna jobba mer förebyggande kring hälsa med sina patienter är enligt Louise Hamark en viktig arbetsmiljöfråga, och kommer att göra Nära vård och hälsa till en mer attraktiv arbetsgivare. För patienterna är fördelen att doktorn och vårdcentralen blir mer tillgänglig. Tanken är att arbetssättet så småningom ska omfatta samtliga av Nära vård och hälsas vårdcentraler.
– Tack vare en maxgräns om antal listade patienter per läkare kan vi i primärvården äntligen bli mer robusta och ta den roll vi bör och ska ta, att se till att varje patient är på rätt vårdnivå och att ingen patient som inte behöver hamnar på sjukhuset. Det kommer sannolikt visa sig vara effektivt för hela vårdkedjan och hela hälso- och sjukvårdssystemet, avslutar Louise Hamark.
– Det är glädjande att Nära vård och hälsa påbörjar arbetet med dessa piloter som ska bana väg för nya arbetssätt i primärvården. Att öka antalet läkare och ge mer tid med varje patient är också en viktig pusselbit för att bygga bra team i primärvården och lyckas både behålla och rekrytera läkare till primärvården, säger Vivianne Macdisi (S), vårdstyrelsens ordförande.
Nyckelord
Kontakter
Louise Hamark, förvaltningsdirektör Nära vård och hälsa, louise.hamark@regionuppsala.se, tel 018-617 17 10
Damian Riveira Linares, politisk sekreterare (S), tel 072-209 01 32
Bilder


Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande
Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter
Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl
Extern oberoende granskning efter felaktiga diagnoser klar24.4.2025 17:00:38 CEST | Pressmeddelande
Den oberoende externa granskning som Region Uppsala låtit göra med anledning av att patienter på felaktiga grunder har fått sin livmoder bortopererad är nu klar.
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 23 april23.4.2025 19:00:49 CEST | Pressmeddelande
Upphandling av trafikdrift för Uppsala spårväg initieras I mars 2022 undertecknade Region Uppsala och Uppsala kommun ett samverkansavtal som omfattar genomförandet av Uppsala spårväg. Region Uppsala har enligt avtalet ansvaret för trafikering och drift av spårvägssystemet. Vid sitt möte beslutade nu regionfullmäktige att initiera en upphandling av denna trafikdrift. Avtalslängden föreslås bli 12 år, för att harmonisera med avtalslängden för det lätta underhållet av spårfordonen. Totalt bedöms den årliga driftskostnaden för spårvägen, trafikdrift och underhåll av bansystem, uppgå till 175 till 200 miljoner kronor i 2024 års prisnivå. Med en avtalslängd på 12 år innebär det en total kostnad under avtalsperioden på 2,1 till 2,4 miljarder kronor. (KD) och (SD) yrkade på avslag, och reserverade sig mot beslutet. Upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg initieras Regionfullmäktige initierade vid sitt möte även en upphandling av underhåll av bansystem för Uppsala spårväg. Avt
Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband14.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum