Linköpings kommun

Politisk majoritet för verksamhetsmark på Distorp för Linköpings näringsliv

Dela

Socialdemokraterna, Moderaterna, Linköpingslistan och Kristdemokraterna är överens om att ställa sig bakom en utbyggnad av verksamhetsmark på Distorp. Frågan är politiskt omstridd eftersom det både rör sig om åkermark och ett behov av att hitta en plats för företag som kommer behöva flytta när järnvägen Ostlänken byggs.

Stefan Erikson (M), Liselott Fager (KD), Kristina Edlund (S) och Cecilia Helber (LL).
Stefan Erikson (M), Liselotte Fager (KD), Kristina Edlund (S) och Cecilia Helber (LL) under torsdagens pressträff vid Distorp utanför Linköping. Foto: Leif Bronsén

Järnvägsspåren för Ostlänken kommer att läggas på en plats där det idag finns många företag som kommer behöva flytta. Utöver det har Linköpings kommun ett stort underskott av mark för företag, vilket gör att det även finns ett stort behov av att erbjuda ny verksamhetsmark åt företag som vill etablera sig eller växa.

– Vi är beroende av skatteintäkter från näringslivet om vi ska kunna ge Linköpingsborna en god skola, vård och omsorg. Vi har helt enkelt inte råd att säga nej till de arbetstillfällen som en utbyggnad av Distorp medför. Det är den huvudsakliga anledningen till att vi kristdemokrater har valt att ställa oss bakom, säger Liselotte Fager (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Linköping.

Om all åkermark som är utpekad i kommunens planer för möjlig byggnation fram till år 2060 bebyggs motsvarar det tre procent av åkermarken i hela kommunen. Samtidigt pågår ett arbete med att undanta redan utpekad åkermark vilket gör att siffran kommer att bli lägre än så. Området Distorp finns med i kommunens översiktsplan sedan snart femton år. När Linköpings kommun exploaterar åkermark ska det finnas ett uttalat behov av väsentligt intresse.

–  De företagsetableringar som möjliggörs med en byggnation av Distorp är till stor del den typ av jobb som Linköping idag har för lite av. Vi behöver fler i jobb och färre i utanförskap och det får vi med Distorp. Vi ser inte några andra realistiska alternativ för att möjliggöra de arbetstillfällen en etablering skapar. Utan Distorp går vi miste om dessa arbetstillfällen. Vi kan inte fortsätta säga nej till företag som vill etablera sig här, och som kan erbjuda precis det vi i Linköping behöver, och samtidigt säga att vi gör allt för att få dem som står utanför in på arbetsmarknaden. Det är inte trovärdigt, säger Cecilia Helber (LL), kommunalråd i opposition. 

– Distorp omfattar 0,4 procent av all åkermark i Linköping. Vi har fortfarande gott om bördig mark kvar som kan säkra livsmedelsförsörjningen för oss och kommande generationer. Vi har en plan för hur åkermarken ska värnas, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med närheten till E4:an har Distorp ett gynnsamt läge. Den planerade trafikplatsen Staby kommer att avlasta trafik som idag går via vägarna söder om E4:an för att nå exempelvis Gärstad. Med den nya trafikplatsen kan trafik enklare angöra såväl Distorp och Gärstad samtidigt som det blir enklare att nå ut till Ekängen.  

– Med det gynnsamma läget vid E4 och vid Tekniska verken finns möjlighet att prioritera etableringar som bidrar till den gröna omställningen, cirkularitet och resurseffektivitet. Distorp löser både det akuta behov som finns av att få fram verksamhetsmark samtidigt som det tryggar utbudet av mark på längre sikt. Något annat hållbart och realistiskt alternativ finns inte i Linköping, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

Kontakter

Bilder

Stefan Erikson (M), Liselott Fager (KD), Kristina Edlund (S) och Cecilia Helber (LL).
Stefan Erikson (M), Liselotte Fager (KD), Kristina Edlund (S) och Cecilia Helber (LL) under torsdagens pressträff vid Distorp utanför Linköping.
Foto: Leif Bronsén
Ladda ned bild

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye