Fler får böter förvandlade till fängelsestraff
Den som gång på gång drar på sig nya böter eller viten utan att betala frivilligt kan få dem förvandlade till fängelsestraff. Hittills i år har 64 personer fått sina bötesskulder förvandlade till fängelse.
– Den här åtgärden riktar sig mot dem som av trots inte betalar sina böter eller har satt det i system att dra på sig nya böter som de på förhand vet att de inte kan betala. De har helt enkelt blivit immuna mot böter. Det handlar inte om dem som inte kan betala någon enstaka bot på grund av sin dåliga ekonomi, säger Helén Norberg, kronofogde.
För att en person ska få sina böter förvandlade till fängelse krävs att hen antingen visat trots, till exempel försökt dölja sina tillgångar när skulderna ska drivas in, eller blivit bötesimmun. Det vill säga att personen inte betalar sina böter, och inte har tillgångar att driva in, samtidigt som hen löpande drar på sig nya böter – och på så sätt begår brott utan konsekvenser.
Beslutet om när en bötesförvandling är aktuell baseras på en helhetsbedömning av en persons situation. Lagen föreskriver inte något exakt belopp eller visst antal böter för att beslutet ska fattas.
Man måste visa att personen av trots inte betalat eller att det vid en samlad bedömning av hela ärendet skulle vara ”stötande för den allmänna rättskänslan” om böterna inte förvandlas, säger Helén Norberg.
Arbete i nära samverkan
Sedan en lagändring kom 2021 har Kronofogden arbetat med att utveckla ett nytt arbetssätt.
Myndigheten har bland annat utbildat ett antal experter som handlägger ärendena, och nu börjar effekten av det utvecklingsarbetet att synas, säger Helén Norberg.
År 2020 var det en person med 12 olika böter eller viten som fick fängelsestraff. Hittills i år är det 64 personer, med sammanlagt 686 böter eller viten, som fått sina böter förvandlade.
Arbetet sker i nära samverkan med Åklagarmyndigheten och Kriminalvården.
Målsättningen är såklart att ingen ska sitta i fängelse, utan istället betala sina böter frivilligt. Poängen är att man inte ska kunna komma undan upprepade böter, genom att hävda att man ändå inte kan betala. Arbetet med bötesförvandling kan liknas vid en fartkamera – syftet med fartkameror är inte att så många som möjligt ska åka fast för fortkörning, utan att ändra ett beteende, säger Helén Norberg.
År | Antal gäldenärer | Antal böter/viten |
2020 | 1 | 12 |
2021 | 5 | 48 |
2022 | 21 | 243 |
2023 | 16 | 200 |
2024 (jan-nov) |
64 | 686 |
Fakta bötesförvandling:
- Bötesförvandling innebär att böter och viten som inte betalas kan förvandlas till fängelsestraff.
- Det kan ske på två grunder: trots eller stötande mot den allmänna rättskänslan.
- Trots innebär att gäldenären visar trots mot att betala vilket exempelvis kan vara att gäldenären inte vill berätta var hen bor eller arbetar, eller på annat sätt försöker gömma sina tillgångar.
- Stötande mot den allmänna rättskänslan innebär att gäldenären har blivit bötesimmun. Det vill säga inte betalar sina böter, det finns inget att utmäta, och böter preskriberas samtidigt som det löpande kommer nya böter. Personen kan då begå brott utan konsekvenser.
- Det är Kronofogden som startar processen med bötesförvandling och lämnar en redogörelse till Åklagarmyndigheten. Därefter är det domstolen som beslutar om en eventuell förvandling. Slutligen är det Kriminalvården som ser till att straffet fullgörs.
- Det går alltid att undvika fängelsestraffet genom att frivilligt betala böterna.
Kontakter
Presstjänsten
Tel:010-578 98 10press@kronofogden.seBilder
Om oss
Kronofogden är en statlig myndighet som arbetar med skulder. Vi hjälper den som inte fått betalt och vi ger stöd och råd till den som ska betala. Vi ser också till att betalningar sker på ett rättssäkert sätt. Det kan vara myndigheter, kommuner, företag eller privatpersoner som ansöker om vår hjälp med att få betalt.Vårt förebyggande arbete syftar till att förhindra ny skuldsättning bland privatpersoner och företag. Kronofogden handlägger också ansökningar om skuldsanering och har tillsyn över konkursförvaltarnas arbete vid konkurser. Vi arbetar för att alla parter ska få sina intressen tillgodosedda på ett lagligt och korrekt sätt.Vi är omkring 2 300 medarbetare och finns på 32 orter i landet, från Malmö i söder till Haparanda i norr. Huvudkontoret finns i Sundbyberg.www.kronofogden.se
Följ Kronofogden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kronofogden
Sex av tio ansökningar om skuldsanering beviljas inte23.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ansökningarna om skuldsanering ligger fortsatt kvar på en mycket hög nivå. Men att fler ansöker innebär inte att fler blir beviljade skuldsanering. Drygt sex av tio får avslag på sin ansökan.
Fler barnfamiljer vräks9.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
188 barnfamiljer vräktes under det första halvåret 2024. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året. Antalet berörda barn ligger kvar på samma nivå.
Fler och större krav skickas till Kronofogden26.8.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet krav som skickas till Kronofogden ökar, och det sammanlagda kravbeloppet har ökat med 70 procent på två år. Det visar ny statistik för årets första sex månader.
Unga kvinnors skuldutveckling oroar18.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet skuldsatta unga vuxna har minskat sedan 2013, samtidigt har det totala skuldbeloppet ökat med 50 procent under samma period. Störst ökning står unga kvinnor för.
370 miljoner drevs in i skadeståndsmål till brottsoffer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Kronofogden drev in 370 miljoner kronor i skadeståndsmål till brottsoffer 2023, en ökning med 60 miljoner sedan 2022. Många skadeståndsskyldiga har skulder till ett flertal brottsoffer. Det visar en ny analys från Kronofogden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum