Stöd till ny fond för att stärka oberoende medier i Östeuropa
När oberoende medier försvagas påverkar det hela samhället och hotar demokratin. Därför inleder Sida ett samarbete med den nystartade internationella utlysningsfonden International Fund for Public Interest Media (IFPIM) som ger stöd till oberoende medier. Satsningen är ett viktigt steg för att säkerställa oberoende journalistik i Östeuropa. Stödet är på 120 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år – 2025-2028. Ordförande för fonden är den tidigare Nobelpristagaren och filippinska journalisten Maria Ressa.

- Vi är stolta att påbörja detta innovativa samarbete för att ge stöd till oberoende medier i Östeuropa. Sida samarbetar med IFPIM för att oberoende medier spelar en fundamentalt viktig roll för både samhällsutvecklingen och säkerhetspolitiken i regionen. Oberoende mediers överlevnad och motstånd mot förtryck är oerhört viktigt för den demokratiska utvecklingen i regionen både nu och i framtiden, säger Lisa Fredriksson, avdelningschef för Europa på Sida.
Fonden ska utlysa bidrag till oberoende medier
Satsningen innebär en möjlighet för oberoende medier i Östeuropa att överleva och utvecklas. Oberoende mediers rapportering och granskning motverkas av hot, smutskastning och repressiv lagstiftning, men också genom diskriminerande marknadsstyrning. IFPIM kommer att utlysa bidrag till oberoende medier som granskar makten och arbetar med faktagranskad informationsspridning i allmänhetens intresse. Medierna får samtidigt hjälp med att förbättra sina möjligheter att utvecklas finansiellt över tid.
- Det är fantastiskt att Sverige och Sida kommer in i detta avgörande skede för att stärka den oberoende journalistiken. Vi startade fonden då endast 0,2 procent av världens utvecklingsstöd går till oberoende medier som just nu är under existentiell attack. Informationsintegritet är nödvändig för att demokrati ska finnas. Utan oberoende journalistik existerar inte demokrati, säger Maria Ressa, journalist och styrelseordförande för International Fund for Public Interest Media (IFPIM) och mottagare av Nobels fredspris 2021 för sina insatser att skydda yttrandefriheten.
För att fler oberoende medier ska överleva
Fonden åtar sig att dubbla summan om 120 miljoner kronor som Sida satsar genom att mobilisera kapital och investeringar globalt. Stödet innebär att omkring 50 medier i Ukraina, Georgien, Moldavien, Armenien, samt oberoende medier som verkar i exil från Azerbajdzjan och Belarus, kan fortsätta verka och granska makten de kommande fyra åren.
- Den här nya fonden ger medier stöd för att kunna överleva. IFPIM ska också utveckla nya teknologier för att främja oberoende mediers överlevnad och för att hitta nya inkomstkällor för dessa. Desinformation är utbrett och i vissa länder har människor inte tillgång till oberoende information och nyheter. Därför är den här fonden så oerhört viktig, säger före detta statsminister Stefan Löfven som sitter i IFPIMs styrelse.
Allt större utmaningar att verka i länderna i regionen
Den oberoende mediesektorn i Östeuropa krymper i oroande takt, inte minst som en effekt av Rysslands invasion av Ukraina och dess inverkan på närområdet. Inför val har mediers utsatthet ökat i flera länder, så som i Belarus, Azerbadjan och Georgien 2024. I vissa av länderna finns i princip inga oberoende medier kvar och i andra länder marginaliseras de få som består och når inte ut till invånarna. Det påverkar opinionen, marknadsutvecklingen och även säkerhetsläget i regionen. Oberoende medier skapar viktig motvikt mot desinformationens effekter som är så omfattande att det direkt påverkar ländernas styrning, till exempel i Armenien, Moldavien och Ukraina.
IFPIM:s huvudsakliga mål med fonden i Östeuropa är att:
- Fler får tillgång till pålitlig, saklig information och granskningar i allmänhetens intresse
- Oberoende medier får stöd att överleva och fortsätta producera journalistik med samhällsfokus
- Öka det finansiella kapitalet till dessa medier och till deras nödvändiga ekosystem, inklusive till innovationer
Om International Fund for Public Interest Media (IFPIM)
International Fund for Public Interest Media (IFPIM) är en ny internationell fond som samlar in medel från privata och offentliga investerare för att kunna stödja oberoende journalistiska medier med samhällsfokus i länder där dessa har svårt att klara sig. IFPIMs arbete bidrar också till att få investerare och banker mer välvilligt inställda, samt att fonden fungerar likt offentligt stöd i länder där detta inte är möjligt för oberoende medier.
IFPIM:s styrelse leds av Maria Ressa, journalist, Nobelpristagare och medgrundare av Rappler, tillsammans med Mark Thompson, CEO för CNN Worldwide. I styrelsen sitter också bland annat tidigare statsminister Stefan Löfven. Fonden har hittills fått stöd från regeringar, organisationer och företag, och har sitt huvudkontor i Paris.
Nyckelord
Kontakter
Julia LindholmSida presstjänst
Tel:0702-41 58 74Tel:08-698 40 58julia.lindholm@sida.seBilder





Länkar
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
Ytterligare 20 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien14.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande
Den dramatiska händelseutvecklingen i Syrien har snabbt ökat människors behov av humanitärt stöd. Upp emot en miljon människor har drivits på flykt och är i akut behov av mat, boende och andra förnödenheter som varma kläder och filtar. Sverige genom Sida går in med ytterligare stöd på 20 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sida anpassar även övrigt stöd för att möta människors nya behov.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum