Sweco Sverige AB

Stockholm och Göteborg kan öka sin blågröna infrastruktur – ny Swecorapport om regenerativ design av städer visar vägen

Dela

I en ny rapport från Sweco redovisas potentialen för 22 europeiska städers blåa och gröna områden i den byggda miljön. Integrerade vattenrelaterade ekosystem och gröna ytor såsom träd, våtmarker och gröna tak är avgörande för biologisk mångfald, stadens motståndskraft mot extremväder och förbättrad livskvalitet. Bland de studerade städerna ligger Stockholm och Göteborg under medianen för andelen blågröna områden, men rapporten visar att båda städerna har stor potential att öka sina andelar och därmed även uppfylla EU:s nya naturrestaureringslag.

Bild: 22 städers blågröna områden i den byggda miljön, Sweco
Bild: 22 städers blågröna områden i den byggda miljön, Sweco

Rapporten omfattar 22 städer, däribland Amsterdam, Berlin, Köpenhamn, Oslo, Tammerfors och Warszawa. Resultaten visar att Tammerfors, Bergen och Oslo har störst potential att bli Europas grönaste städer, medan Stockholm och Göteborg behöver öka sina insatser för att nå "30-procentsregeln”* för blågröna ytor – en nivå som enligt rapporten är fullt möjlig att uppnå.

Stockholm har idag 22 procent blågröna områden, med potential att nå upp till 33 procent. Göteborg har för närvarande 23 procent och kan också öka sin andel till 33 procent. Detta skulle i sin tur innebära att Stockholm och Göteborg kan öka sina hektar med blågröna områden med 51 procent respektive 44 procent genom tillämpning av regenerativ design. Regenerativ design för stadsutveckling utgår från, eller efterliknar, ekosystemets naturliga processer för att skapa motståndskraftiga, hållbara miljöer som integrerar samhällets behov med naturens.

– Den pågående förlusten av biologisk mångfald sker i en alarmerande takt och omfattning, vilket utlöser en kedjereaktion. Detta hotar även de grundläggande ekosystemtjänster som medborgarna är beroende av, såsom rent vatten och luft samt pollinering av grödor, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige.

EU:s naturrestaureringslag och stadsutvecklingens utmaningar
Den nyligen antagna naturrestaureringslagen inom EU ställer krav på medlemsländerna att stoppa förlusten av urbana grönområden och stärka biologisk mångfald. Lagen kräver åtgärder som att öka urbana grönytor, återställa vattendrags ekologiska funktioner, vända nedgången för pollinatörer och restaurera torvmarker. Dessutom finns ett åtagande att plantera minst tre miljarder träd inom EU fram till 2030. För att stödja genomförandet har EU avsatt minst 20 miljarder euro per år fram till 2027.

För närvarande bor 75 procent av EU:s medborgare i stadsområden. När städerna växer tenderar blågröna områden att ge vika för grå infrastruktur, vilket påverkar den biologiska mångfalden negativt. Genom att asfaltera naturliga ytor, avverka träd och kanalisera vattendrag har urban utveckling lett till ekologiska "döda zoner" och ökad sårbarhet för översvämningar och värmeböljor.

– Med stöd av EU:s naturrestaureringslag och regenerativ design för stadsutveckling kan Stockholm och Göteborg stärka sina blågröna områden och bli förebilder för hållbar stadsutveckling i Europa. För att uppnå detta krävs en kombination av naturbaserade lösningar, invånarengagemang och innovativa stadsplaneringsmetoder, fortsätter Ann-Louise Lökholm Klasson.

Rekommendationer för hur städer kan bli mer motståndskraftiga
Sweco presenterar flera rekommendationer för hur städer kan bli motståndskraftiga mot klimatförändringar och öka sina blågröna områden:

  1. Använd naturlig blågrön infrastruktur. Staden behöver utvecklas tillsammans med de givna naturliga elementen på platsen, snarare än att försöka hålla tillbaka dem. När gröna och blå ytor integreras, som träd, våtmarker och gröna tak, förbättrar vi den biologiska mångfalden och stadens motståndskraft mot extremväder samtidigt som vi får rekreationsutrymmen som främjar fysisk aktivitet och psykiskt välmående.
  2. Satsa på biologisk mångfald, inhemska arter och ekologisk restaurering. Prioritera användningen av inhemska växtarter, kontrollera invasiva arter i parker och grönområden för att förbättra lokala ekosystem. Restaurera samtidigt mark och vattendrag där det behövs för att förbättra stadens ekologiska hälsa.
  3. Etablera nätverk av livsmiljöer genom att skapa gröna korridorer för att sammanlänka naturområden och stödja arters förflyttning.
  4. Skapa en effektiv vattenhantering genom att använda genomsläppliga ytor, regnvatteninsamling och våtmarker för att förebygga översvämningar och stödja vattenkvalitet.
  5. Involvera medborgare i planering och projekt för att främja inkludering och samarbete, från lokal styrning till gemensam trädgårdsskötsel.
  6. Bygg en cirkulär ekonomi. Energi, material och vatten måste flöda i slutna system och vi behöver minimera avfallet och återanvända och återvinna råvaror.
  7. Uppmuntra stadsodling för att öka lokal matproduktion och minska transportutsläpp.
  8. Skapa en motståndskraftig infrastruktur som anpassar sig till klimatförändringar.
  9. Satsa på hållbara transporter och mobilitet. Främja 15-minuters tillgång till nyckeltjänster och hållbara transportmedel.

Sjöstaden i Trelleborg – ett exempel på regenerativ design
Rapporten lyfter fram Sjöstaden i Trelleborg som ett konkret exempel på regenerativ stadsutveckling. Här planeras stadsdel som inkluderar hållbara byggmaterial, urban skog, delningstjänster och återanvändning av spillvärme. Projektet visar på ett klimatpositivt scenario, med möjligheter att skapa stadsdelar som inte bara anpassar sig efter klimatförändringar utan också bidrar positivt till miljön som kolsänka. Sweco har bistått Trelleborgs kommun i utvecklingsprojektet med expertis inom stadsbyggnad, planering, digital GISkompetens, landskapsarkitektur, trafik, energi, klimatberäkningar. Det unika är framtagandet av ett klimatpositiv CO2scenario i en digital 3D-modell för hela stadsdelen, framtaget med Swecos metodik C3City. Läs mer här.

* 30 percent green rule

För mer information, ladda ner hela rapporten från Sweco här.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Presschef Sweco Sverige Annika Molander, annika.molander@sweco.se eller Sweco Sveriges presstjänst: press@sweco.se, 010-484 50 20

Kontakter

Bilder

Bild: Öka den blågröna andelen i Göteborg. Sweco.
Bild: Öka den blågröna andelen i Göteborg. Sweco.
Ladda ned bild
Bild: Öka den blågröna andelen i Stockholm, Sweco.
Bild: Öka den blågröna andelen i Stockholm, Sweco.
Ladda ned bild
Regenerativt grannskap, Almanakken - ett visionprojekt av Sweco Architechts.
Regenerativt grannskap, Almanakken - ett visionprojekt av Sweco Architechts.
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, Välkommen till Sweco Sverige.

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

Sweco tilldelas uppdrag för Bollebygdsdelen av ny järnväg mellan Göteborg och Borås18.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Trafikverket har gett Sweco i uppdrag att bistå med konsulttjänster för att planera byggandet av en dubbelspårig järnväg för delsträckan Bollebygd, som är en del av den nya järnvägen mellan Borås och Göteborg. Med en utbyggd järnväg skapas förbättrade möjligheter till arbetspendling på en av Sveriges mest trafikerade sträckor vilket bidrar till en mer hållbar och effektiv transportlösning i regionen.

Sweco Sverige presenterar ett stabilt resultat med förbättrad effektivitet30.10.2024 14:26:09 CET | Pressmeddelande

Idag presenterade Swecokoncernen kvartalsrapporten för det tredje kvartalet 2024. För affärsområdet Sweco Sverige uppgick den organiska tillväxten till 6 procent och EBITA ökade med 2 procent justerat för kalendereffekter, båda främst drivna av högre debiteringsgrad och högre genomsnittliga arvoden. Marknaden var stabil och den gröna omställningen drev på efterfrågan. Bostäder och kommersiella fastigheter var dock fortsatt svaga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye