Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas
Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.
- Det måste bli tydligare för den anställde vad som kan läggas en till last. Utredningens förslag innebär att det kommer fortsatt finnas ett stort mått av godtycke i bedömningarna, och kvaliteten i säkerhetsprövningarna kommer skilja stort mellan olika myndigheter, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O har länge efterlyst ett uppstramat regelverk för säkerhetsprövningar, med möjlighet till insyn och överprövning av de bedömningar som myndigheter gör av enskilda.
- Självklart måste säkerhetsprövningar ske på ett rättssäkert sätt och vi ska kunna överpröva besluten. Den överprövningen måste ske i domstol, inte i en nämnd. Tyvärr har utredningen stannat innan mållinjen, när den inte presenterar ett färdigt förslag till det, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.
Fackförbunden inom OFR/S,P,O vill se att överprövningen görs i en domstol enligt rättegångsbalken, med möjlighet till att exempelvis förhöra personer. Fackförbunden menar också att i majoriteten av fall där det behöver göras en säkerhetsprövning, kommer det inte vara skyddsvärda uppgifter kring t ex rikets säkerhet som utgör underlag till prövningen, utan snarare den enskildes personliga egenskaper och förutsättningar. Därför framstår det som onödigt restriktivt att begränsa möjligheten för den enskilde att själv välja ombud.
- Vi menar att utredningen är inte färdig, vi behöver en ny utredning som tar frågan i mål och säkrar förtroendet hos de anställda för hela processen kring säkerhetsprövningar, säger Stefan Morin, ordförande för Officersförbundet.
Antalet tjänster där säkerhetsprövning behöver göras för anställda har ökat dramatiskt, på tio år har antalet registerkontroller som Säpo utför fördubblats. Behovet av att förtydliga lagstiftningen som omgärdar processen kring säkerhetsprövningar är därför stort. Fackförbundet inom OFR/S,P,O hade önskat att utredningen kunnat presentera ett färdigt förslag till en ny förbättrad process för säkerhetsprövningar. Förbunden är starkt oroade av att vi nu ännu en tid kommer få fortsätta arbeta med ett bristfälligt regelverk och utan möjlighet till överprövning av säkerhetsbedömningarna. Därför behöver regeringen skyndsamt tillsätta en ny utredning med ett förtydligat uppdrag.
OFR/S,P,O är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor: Fackförbundet ST, Sveriges Lärare, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Tull-Kust, Vårdförbundet och Förbundet Reservofficerarna. Sammantaget organiserar de nio förbunden drygt 102 000 medlemmar inom statlig sektor.
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73Tel:070-3145273anders.maxson@st.orgOm oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Svåra avtalsförhandlingar väntar i staten2.12.2024 10:03:26 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST befarar att avtalsförhandlingarna inom staten kommer att bli mycket besvärliga. Arbetsgivarverkets inställning att sifferlösa avtal skulle göra staten till en mer attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen underkänns helt av fackförbundet, som istället menar att det är konkurrensmässsiga löner, goda arbetsvillkor, och bra arbetsmiljö som avgör om staten kan rekrytera och behålla kompetens.
Informationsplikt skapar oro på myndigheter26.11.2024 15:56:13 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser inga skäl till att införa det förslag till informationsplikt för vissa myndigheter som regeringens utredare lade fram idag. Det framstår mer som ett symbolpolitiskt förslag ägnat att signalera stram migrationspolitik. Eftersom det enligt utredaren själv bara är i undantagsfall som lagen kommer behöva åberopas, riskerar det enbart att skapa onödig stress och osäkerhet hos myndighetsanställda.
Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans12.11.2024 09:34:41 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig, 41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.
Hot och våld mot anställda inom staten riskerar rättssäkert beslutsfattande21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nästan 4 av 10 som jobbar inom statlig verksamhet svarar att hot och våld förekommer på arbetsplatsen, visar Fackförbundet STs stora arbetsmiljöundersökning. Undersökningen visar att risken för hot och våld leder till att myndighetsutövning utsätts för otillåten påverkan och ett mindre rättssäkert beslutsfattande inom staten.
Väntat avslag för Tesla11.10.2024 11:11:15 CEST | Pressmeddelande
Solna tingsrätt har idag avslagit Teslas stämning av Postnord för att de inte delar ut post till Tesla. Fackförbundet ST anser att ärendet hade en självklar utgång, men att tingrätten inte borde ha behövt hantera detta överhuvudtaget. Den blockad som ST beslutat om är en fullt laglig sympatiåtgärd i en arbetsmarkandskonflikt, och då gäller principen att staten ska förhålla sig neutral mellan parterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum