Unionen

Unionen och Transport enas om nytt gränsdragningsavtal

Dela

Ett samarbets- och gränsdragningsavtal har undertecknats av Unionen och Svenska Transportarbetarförbundet (Transport). Med start i februari 2025 kommer kabinpersonal att organiseras av Transport och taxitelefonister, viss personal på larmcentraler samt arbetsledare inom säkerhet att organiseras av Unionen.

Peter Hellberg, ordförande Unionen
Peter Hellberg, ordförande Unionen Peter Jönsson

Unionen och Transport vill undvika en situation där två förbund organiserar samma yrkesgrupper och där förbunden konkurrerar om medlemmarna.

– Nu blir det tydligt vilka befattningar som ska organiseras i vilket förbund. Det är bra för medlemmarna, för förbunden och för den svenska modellen. De yrkesgrupper som tillfaller Unionen har arbetsuppgifter som är tjänstemannalika och ska därför organiseras av ett tjänstemannaförbund. Vi är glada att välkomna dem till Unionen, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen.

– Det nya avtalet är positivt eftersom det löser nuvarande och framtida gränsdragningsfrågor under formaliserade former. Transport är i dag starka inom flygbranschen och att samla ytterligare ett avtalsområde gör oss ännu starkare inom flyget. Vi välkomnar alla kabinanställda till Transport, säger Tommy Wreeth, ordförande i Transport.

Fakta: Det innebär det nya gränsdragningsavtalet

Gränsdragningsavtalet innebär att respektive förbund kommer att rekommendera alla medlemmar att byta fackförbund med start i februari 2025. Facken kommer från och med nu inte att ta emot några nya inom dessa yrkeskategorier.

Medlemmar som väljer att byta förbund kommer att omfattas av de villkor och kostnader som gäller vid det nya förbundet, och kommer även att företrädas av det nya förbundet i exempelvis rättsliga ärenden.

Avtalsområde/befattningar som har tillfallit Transport:

  • Avtalsområde Kabin, alla befattningar.

Avtalsområde/befattningar som har tillfallit Unionen:

  • Biltrafikens Arbetsgivareförbund, Taxitelefonistavtalet, befattningar: taxitelefonister.
  • Säkerhetsföretagen, Bevaknings- och säkerhetsavtalet, befattningar: personal på larmcentraler (förutom larmoperatörer), samt kvalificerade gruppledare/gruppledare med arbetsledande arbetsuppgifter (i enlighet med §4 i samarbets- och gränsdragningsavtalet, som exemplifierar arbetsuppgifter som att sätta och upprätthålla mål, att planera och organisera arbetsuppgifter, att följa upp prestation, att ansvara för löne- och medarbetarsamtal, att ha arbetsmiljöansvar eller delegerat arbetsmiljöansvar, att ha budgetansvar och/eller att ha befogenhet att utfärda varningar”).

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Fackliga ekonomer helt enade om att räntan måste sänkas med 0,5 procent16.12.2024 13:28:30 CET | Pressmeddelande

I årets sista avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen sätter de fackliga chefsekonomerna press på Riksbanken genom att för första gången vara helt enade om att Riksbanken måste sänka räntan med 0,5 procent vid sitt nästa möte – Vi behöver få fart på ekonomin och nu börjar det bli bråttom. Frågan är om Erik Thedéen är den snälla jultomten på torsdag, undrar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.

Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande

Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye