Familjens Jurist

Minskad oro för det ekonomiska läget bland blivande företagare

Dela

Efter år av osäkerhet och utmaningar vågar allt fler svenskar satsa på sina företagsdrömmar. Trots en orolig omvärld märks nu en ny optimism bland blivande entreprenörer, där färre är oroliga för det ekonomiska läget. Men med förväntan och driv följer också risken att missa viktiga juridiska grunder – något som kan få stora konsekvenser längre fram, det menar företagsjuristen Peder Lundgren.

De senaste åren har inneburit tuffa utmaningar för många företagare, med stora förändringar i omvärlden och inflation som skapat ekonomisk osäkerhet. Men, nu syns det tecken på förändring. Enligt en Sifo-undersökning från Företagarens Jurist har andelen svenskar som ser ekonomisk oro som ett hinder för att starta eget minskat sedan i fjol, 17 procent anger att världsläget eller den ekonomiska situationen är ett orosmoln i starten – jämfört med 25 procent under 2023.

- Förutsättningarna för företagare har varit utmanande de senaste åren och många jag träffat har uttryckt en oro. Vi har fått många frågor om allt från vilka möjligheter som finns att omförhandla avtal för att anpassa sig till ökade kostnader, till hur man kan förbereda sig inför att en affärspartner eventuellt drar sig ur. Nu märker vi i stället att många som vill starta företag hör av sig med självförtroende och vill sätta igång direkt. Det är naturligtvis en kul utveckling att se, men det är viktigt att man har koll på den juridiska biten. Är man alldeles för ivrig är det lätt hänt att man går för fort framåt och missar viktiga moment, säger Peder Lundgren, jurist på Företagarens Jurist.

Samtidigt har antalet nystartade företag ökat med 13 procent under första halvåret 2024 jämfört med samma period för bara två år sedan, enligt siffror från Bolagsverket. För många nya företagare är valet att starta tillsammans med en vän eller partner självklart – men det kan lätt leda till konflikt.

- Man ska alltid vara noga med juridiken, men extra noga om man startar företag med en vän eller partner. Det är lätt att relationer påverkar affärsbeslut, och därför är det viktigt att ha ett aktieägaravtal som klargör olika förändringar. Även om man är bästa vänner eller i en trygg och kärleksfull relation kan det förändras genom livet. Jag har varit med om fall där den ena affärspartnern skiljt sig och företaget varit en del av bodelningen, vilket i sin tur lett till att hela verksamheten behövt läggas ned, säger Peder.


Juristens tre råd för den som ska starta företag

Börja med ett grundligt aktieägaravtal
Ett aktieägaravtal är viktigt när man startar företag med någon annan. Ett sådant avtal kan reglera viktiga detaljer som vinstdelning, beslutsprocesser och vad som sker om det uppstår oenighet. Avtalet kan också fastställa vad som händer om någon av delägarna lämnar företaget. Om en av delägarna är gift kan det dessutom vara klokt att upprätta ett äktenskapsord för att skydda företaget vid en eventuell skilsmässa, och inte riskera att bli en del av bodelningen.

Säkerställ flexibilitet i avtalen
I osäkra tider är det viktigt att ha flexibla avtal som kan anpassas vid ändrade marknadsförhållanden. Se till att avtalen inkluderar möjligheter till omförhandling vid plötsliga kostnadsökningar. Regelbundna genomgångar säkerställer också att avtalen fortfarande är relevanta.

Dokumentera viktiga beslut
Att dokumentera viktiga beslut är ett enkelt men effektivt sätt att undvika framtida missförstånd och potentiella konflikter. Dokumentationen kan också fungera som en referenspunkt vid framtida diskussioner eller om det uppstår tvivel kring tidigare beslut. På så sätt kan alla inblandade känna sig trygga med att det finns ett tydligt underlag för företagets vägval.


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Verian i SIFO-panelen på uppdrag av Familjens Jurist och Företagarens Jurist. 1000 respondenter i åldrarna 18-84 år svarade på undersökningen mellan den 23:e och 29:e juli 2024.

Kontakter

Bilder

Familjens Jurist

Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå och erbjuder experthjälp inom familje-, företags- och boendejuridik. Vi hjälper varje år 70 000 kunder genom livets alla möjligheter och utmaningar. Vi tror på varje människas rätt till juridisk hjälp och vill göra vår rådgivning synlig och lättillgänglig för alla. Med stor geografisk spridning, smarta digitala tjänster och ett varmt välkomnande gör vi världen lite mer rättvis.


Med lång erfarenhet och ett ständigt helhetsperspektiv kan vi tillsammans med etablerade partners göra det svåra enklare. Vi kombinerar juridik med ett brett utbud av tjänster för människan bakom varje enskild situation. Med en stark tro på långsiktiga och hållbara lösningar ifrågasätter vi gamla sanningar och kämpar för att hitta den bästa möjliga lösningen för alla.


Familjens Jurist har 400 anställda med ett tydligt uppdrag att återinvestera i kundnytta och hållbarhet.

Följ Familjens Jurist

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjens Jurist

Var femte företagare oroas över hur kommande livsförändringar påverkar företaget5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Har du sett till att aktieägaravtalet täcker vad som händer om en delägare avlider, eller antar du att företaget kommer fortsätta som vanligt? Har du skrivit äktenskapsförord för att företaget inte ska bli en del av bodelningen om du separerar? Det finns många livsförändringar att ha i åtanke som företagare, och det kan snabbt uppstå problem och konflikter, varnar företagsjuristen Peder Lundgren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye