Svart på vitt- farmaceutisk rådgivning ger resultat
Idag publiceras en ny forskningsrapport från Uppsala universitet som visar att fördjupad rådgivning på apotek ger goda effekter. Rapporten har tagits fram på uppdrag av Sveriges Apoteksförening och som en del av den gemensamma utvärderingen av försöksverksamheten farmaceutiska tjänster på apotek.

Rapporten visar att de som får tjänsten i högre grad fortsätter hämta ut sina läkemedel ett helt år senare jämfört med en kontrollgrupp. Resultaten är en viktig del i att TLV nu rekommenderar att den farmaceutiska tjänsten Apotekens Läkemedelssamtal ska införas i Sverige.
- Nu har vi äntligen forskning som visar att farmaceuter på apotek verkligen gör nytta för patienterna. Vi har svart på vitt att farmaceutisk rådgivning är viktigt för att kunderna ska använda sina läkemedel på rätt sätt, säger Fredrik Boström chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening och ansvarig för arbetet med farmaceutiska tjänster.
Nu föreslås att Apotekens läkemedelssamtal införs på apotek. När det kan bli verklighet på apoteken beror främst på politiska beslut.
- Apoteken är redo, vi tror att det är lämpligt att starta med tjänsten Inhalationsvägledning under 2025 för att sedan även bygga vidare med tjänsten Läkemedelssamtal. Det kommer vara en stor insats med utbildning och nya rutiner på apoteken men utifrån de goda resultaten så är det verkligen något som vi ser att vi ska få på plats så snart som möjligt, avslutar Fredrik.
Bakgrund:
Apotekens Läkemedelssamtal var den andra tjänsten som utvärderades under en försöksverksamhet. Den första tjänsten - Inhalationsvägledning - har TLV redan tidigare föreslagit ska införas mot offentlig ersättning.
Apotekens Läkemedelssamtal riktade sig till patienter som påbörjat en ny behandling med statiner mot höga blodfetter. Tjänsten bestod i två samtal med några veckors mellanrum. Samtalet utfördes enligt en metodik som de deltagande farmaceuterna fått en särskild utbildning för. Forskarna från Uppsala Universitet har utvärderat försöket på flera olika sätt. Det viktigaste resultatet är att de som tog del av tjänsten hade en högre sannolikhet att hämta ut läkemedel från apoteket ett år efter första uttaget jämfört med de som inte fick tjänsten. Jämfört med en kontrollgrupp rapporterade de som fick de båda samtalen som ingick i tjänsten bättre kunskap om hur de ska hantera sina läkemedel och i åldersgruppen 18-64 år fanns en lägre oro, större trygghet och kunskap om behandlingen jämfört med de som inte fick tjänsten.
Forskningsrapporten från Uppsala Universitet finns att läsa här.
Kontakter
Fredrik BoströmChefsfarmaceut
Tel:070 - 508 27 41fredrik.bostrom@sverigesapoteksforening.seLänkar
Följ Sveriges Apoteksförening
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Apoteksförening
Pharmacy First – ett sätt att minska trycket på hälso- och sjukvården även i Sverige?6.5.2025 13:38:51 CEST | Pressmeddelande
Runt om i världen utnyttjas apotekens kompetens i allt större utsträckning för att möta den ökade efterfrågan på hälso- och sjukvård. Storbritanniens initiativ Pharmacy First är den modell i Europa som har gett apoteken störst förtroende att öka tillgängligheten till behandling av olika enklare åkommor. Initiativet startade i Skottland och har under det senaste året genomförts i stor skala även i England. Nu har den första utvärderingen genomförts – och den visar på stor potential, enligt en rapport i tidskriften Pharmacy Magazine.
Kommentar till Konkurrensverkets rapport om den omreglerade apoteksmarknaden25.4.2025 11:24:14 CEST | Pressmeddelande
Idag har en rapport om konkurrensen på apoteksmarknaden av Sofia Kälvemark Sporrong och Pia Frisk publicerats på uppdrag av Konkurrensverket. Rapporten fokuserar på apoteksmarknadens utveckling inför omregleringen och fram tills idag samt hur den kan komma att utvecklas framöver. Sveriges Apoteksförening delar författarnas slutsatser till stora delar men vill utveckla några argument.
Branschrapport apoteksmarknaden 2024 - tillväxt men med svag lönsamhet9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag har branschrapport över den svenska apoteksmarknaden under 2024 publicerats. Marknaden växte kraftigt under 2024 och omsättningen ökade med nio procent. Antalet fysiska apotek minskade något jämfört med tidigare år samtidigt som e-handeln fortsatte att växa.
Debattartikel: Hög tid att införa miljöpremie för läkemedel12.2.2025 19:08:36 CET | Pressmeddelande
Regeringen bör införa miljöpremie för läkemedel debatterar Johan Wallér vd på Sveriges Apoteksförening
Allvarlig situation på apotek gällande restnoterade läkemedel29.1.2025 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Idag har apotekens europeiska branschorganisation PGEU släppt sin årliga rapport om läkemedelsbrister i Europa. Rapporten visar att antalet restnoterade läkemedel 2024 var lika hög som rekordåret 2023. Sverige är inget undantag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum