AI-bedömningar ger säkrare mammografi
Ett nytt arbetssätt där en radiolog och AI bedömer röntgenbilder sparar in en tredjedel av radiologernas arbetstid och förbättrar dessutom den diagnostiska säkerheten. Det visar forskning från Universitetssjukhuset i Linköping.

Som ett av de första sjukhusen i landet har Universitetssjukhuset i Linköping (US) utvärderat och infört AI-stöd i granskningen av mammografins röntgenbilder. Mammografiundersökningarna erbjuds till alla kvinnor mellan 40 och 74 år i syfte att kunna upptäcka tecken på bröstcancer tidigt. I Region Östergötland blir det mellan 45 000 och 50 000 undersökningar per år.
– Det genererar en enorm mängd bilder som blir ett krävande rutinarbete för radiologerna. Eftersom vi har brist på radiologer behöver vi hitta nya sätt att arbeta, säger Pantelis Gialias, överläkare vid röntgenkliniken på US och doktorand inom AI-forskning vid Linköpings universitet.
Traditionellt har röntgenbilderna från undersökningen bedömts av två radiologer i en så kallad dubbelgranskning. Numera är det en radiolog plus AI-stödet som granskar mammografins röntgenbilder för de flesta undersökningar där AI har bedömt cancerrisken som låg.
C Mammografin lyfts ofta fram som ett område där AI skulle kunna göra stor nytta. Ett hinder har var bristen på vetenskaplig evidens från den kliniska verksamheten. Vi bestämde oss för att ta steget och implementera AI för att kunna utvärdera AI-stödet, säger Håkan Gustafsson, verksamhetschef vid medicinsk strålningsfysik på US och docent och adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet.
Nästan helt överens
Röntgenkliniken i samarbete med medicinsk strålningsfysik och Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) startade forskningsprojektet 2020 då stödet implementerades på mammografienheten på US. I studien ingick 15 500 kvinnor vars röntgenbilder från mammografiska undersökningar i Region Östergötland har granskats av AI och två radiologer.
– Vi fann att AI och radiologerna var nästan helt överens om vilka bilder som visade frisk vävnad och var det fanns sjukdomsförändringar som radiologerna behövde titta vidare på. AI och radiologerna var också överens om hur stor risken var att tumören var elakartad och brådskande att behandla, säger Håkan Gustafsson.
En uppföljande studie testade om AI på egen hand kunde göra det första urvalet så att bara röntgenbilder med misstänkta sjukdomsförändringar gick vidare till radiologernas bord.
– Det fungerade bra i de flesta fall. I ett mycket komplicerat fall missade AI en tumör som en av radiologerna upptäckte. Men vid några tillfällen hittade AI sjukdomsförändringar som radiologerna inte såg i sin första bedömning. Med hjälp av AI kan radiologerna också lättare upptäcka cancer i tät bröstvävnad, säger Pantelis Gialias.
Sparar tid i vården
Resultaten visar att granskningen blir lika säker eller säkrare när den görs av AI tillsammans med en radiolog, i stället för dubbelgranskning av två radiologer.
– Vi bedömer att det är ett tryggt sätt att arbeta som också frigör en tredjedel av radiologtid till andra uppgifter i vården, säger Håkan Gustafsson.
Forskarna trodde först att AI skulle spara hälften av radiologtiden när stödet ersätter en av två radiologer. Men AI överrapporterar ibland om misstänkta sjukdomsförändringar som efter radiologernas granskning kan avfärdas. Detta har genererat mer tid i den andra bedömningen. Utvecklingen av AI inom mammografiscreening går mycket snabbt och flera nya kliniska studier är under uppstart.
Kontakter
Håkan Gustafsson, verksamhetschef vid medicinsk strålningsfysik, Universitetssjukhuset i Linköping
Telefon: 072-579 33 90
E-post: hakan.gustafsson@regionostergotland.se
Följ Region Östergötland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland
Start för vårens vaccination mot covid-191.4.2025 09:48:51 CEST | Pressmeddelande
Nu startar vårens vaccination mot covid-19 i Östergötland. Under april kan äldre och personer mellan 65 och 79 år med omsorgsbehov få en påfyllnadsdos på sin vårdcentral eller sitt boende.
Fokus på våldsutsatthet i ungdomsenkäten Om mig31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Var fjärde tjej eller kille har någon gång blivit utsatt för psykiskt våld, och mer än var fjärde tjej på gymnasiet har blivit utsatt för sexuellt våld. Det framgår av den senaste ungdomsenkäten Om mig, som genomförs i Östergötland varje år.
Ny strategi för näringsliv och innovation26.3.2025 13:09:33 CET | Pressmeddelande
Ett mer konkurrenskraftigt och inkluderande näringsliv som skapar arbetstillfällen och bidrar till samhällsnytta. Det är målet med en näringslivs- och innovationsstrategi som Region Östergötland tagit fram i samverkan med olika aktörer i länet.
Klartecken för projekt som ska öka beredskapen i skärgården24.3.2025 10:36:05 CET | Pressmeddelande
Ett projekt för att öka den civila beredskapen i den östgötska skärgården har nu fått klartecken. Leader Kustlandet har beviljat stöd till projektet, som ska pågå under två år. Region Östergötland är medfinansiär och projektägare.
Region Östergötland startar organiserad prostatacancertestning21.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu inleder Region Östergötland ett pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning. Invånare som är födda 1975 och har ett manligt personnummer kommer att få ett erbjudande om att testa sig för prostatacancer. I dagarna får den första gruppen sitt erbjudande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum