Elektrifiering är en nyckel till omställning och konkurrenskraft
För att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med elbehoven krävs reinvesteringar och utbyggnad av elproduktion och elöverföring. Förutsättningar kopplade till styrning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och en effektiv och flexibel användning behöver också utvecklas. Det är några slutsatser som fyra myndigheter drar i en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering.
Elektrifieringen är avgörande för Sveriges konkurrenskraft, försörjningstrygghet och möjlighet att nå klimatmålen. Det finns tekniska lösningar för att fasa ut den fossila energianvändningen och många svenska företag vill bidra till omställningen.
– Vi har goda förutsättningar att ställa om vårt energisystem och samtidigt stärka svensk konkurrenskraft. Det kräver att vi som samhälle löser flera utmaningar redan de närmsta åren, så att relevanta aktörer verkligen vill, och vågar, satsa på den utveckling som behövs, säger Caroline Asserup, Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör.
Ökad efterfrågan på el i framtiden
Efterfrågan på el bedöms öka på både kort och lång sikt, men stora osäkerheter finns kring vilka satsningar inom framför allt industrin som blir av och vid vilka tidpunkter. Elbehovet presenteras därför som ett spann på 200–340 TWh till 2045.
– För att möta efterfrågan på el och effekt i framtiden kommer det krävas reinvesteringar i såväl elproduktion som elöverföring. För att möjliggöra omställning och nyetableringar inom industrin kommer även stora nyinvesteringar att krävas. I Sverige finns potential att bygga ut såväl land- som havsbaserad vind-, sol- och kärnkraft. Den stora utmaningen ligger i att få efterfrågan och utbud att gå i takt med varandra, säger Katarina Händel, projektledare.
För transportsektorn konstaterar myndigheterna att laddinfrastruktur har byggts ut i snabb takt de senaste åren. Det innebär att Sverige ligger relativt bra till för att möta efterfrågan de närmsta åren.
Myndigheterna konstaterar att förutsättningarna för elektrifiering ser olika ut i olika sektorer. Transportsektorns omställning präglas av många aktörer med olika rådighet. I industrins omställning är aktörerna färre och generellt sett större. Detta leder till olika utmaningar och möjligheter för elsystemet att möta efterfrågan på el och effekt i de olika sektorerna.
Myndigheterna lyfter flera förutsättningar som behöver utvecklas för att omställningen av energisystemet ska underlättas. Däribland att långsiktiga mål samt förutsägbar styrning är viktigt för aktörerna. Prissignaler som når fram är en förutsättning för en effektiv och flexibel användning av energi, effekt och resurser. Myndigheterna lyfter också att tillståndsprocesserna behöver bli mer välfungerande och förutsägbara samt konstaterar att kompetensförsörjning är en grundläggande förutsättning för elektrifieringen.
Om uppdraget
- Energimyndigheten har tillsammans med Energimarknadsinspektionen, Svenska kraftnät och Trafikverket haft ett regeringsuppdrag 2022–2024 att årligen följa upp samhällets elektrifiering och utvecklingen av elsystemet.
- Fokus ligger i år på nuvarande och framtida elbehov, elproduktion, överföring, elmarknadens funktion, transportsektorns elektrifiering samt slutsatser och reflektioner från tiden som uppdraget pågått.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seLänkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Elektrifieringen avgörande för Sveriges konkurrenskraft – men kompetensbrist står i vägen2.12.2024 13:05:01 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten har slutrapporterat sitt regeringsuppdrag att samordna en nationell kraftsamling för kompetensförsörjning inom elektrifieringen. Bland annat behövs en djupare analys av kärnkraftsområdets kompetensbehov, utökad samverkan mellan bransch och myndigheter, samt en ökad tillgång till studie- och yrkesvägledare.
Vätgasen har nyckelroll i omställningen – men flera hinder bromsar utvecklingen2.12.2024 09:30:27 CET | Pressmeddelande
Den gröna omställningen är en förutsättning för att stärka Sveriges konkurrenskraft. I den omställningen spelar vätgasen en avgörande roll. För att främja utvecklingen krävs flera åtgärder.
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem8.10.2024 08:39:17 CEST | Pressmeddelande
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum