Elektrifiering är en nyckel till omställning och konkurrenskraft
För att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med elbehoven krävs reinvesteringar och utbyggnad av elproduktion och elöverföring. Förutsättningar kopplade till styrning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och en effektiv och flexibel användning behöver också utvecklas. Det är några slutsatser som fyra myndigheter drar i en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering.
Elektrifieringen är avgörande för Sveriges konkurrenskraft, försörjningstrygghet och möjlighet att nå klimatmålen. Det finns tekniska lösningar för att fasa ut den fossila energianvändningen och många svenska företag vill bidra till omställningen.
– Vi har goda förutsättningar att ställa om vårt energisystem och samtidigt stärka svensk konkurrenskraft. Det kräver att vi som samhälle löser flera utmaningar redan de närmsta åren, så att relevanta aktörer verkligen vill, och vågar, satsa på den utveckling som behövs, säger Caroline Asserup, Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör.
Ökad efterfrågan på el i framtiden
Efterfrågan på el bedöms öka på både kort och lång sikt, men stora osäkerheter finns kring vilka satsningar inom framför allt industrin som blir av och vid vilka tidpunkter. Elbehovet presenteras därför som ett spann på 200–340 TWh till 2045.
– För att möta efterfrågan på el och effekt i framtiden kommer det krävas reinvesteringar i såväl elproduktion som elöverföring. För att möjliggöra omställning och nyetableringar inom industrin kommer även stora nyinvesteringar att krävas. I Sverige finns potential att bygga ut såväl land- som havsbaserad vind-, sol- och kärnkraft. Den stora utmaningen ligger i att få efterfrågan och utbud att gå i takt med varandra, säger Katarina Händel, projektledare.
För transportsektorn konstaterar myndigheterna att laddinfrastruktur har byggts ut i snabb takt de senaste åren. Det innebär att Sverige ligger relativt bra till för att möta efterfrågan de närmsta åren.
Myndigheterna konstaterar att förutsättningarna för elektrifiering ser olika ut i olika sektorer. Transportsektorns omställning präglas av många aktörer med olika rådighet. I industrins omställning är aktörerna färre och generellt sett större. Detta leder till olika utmaningar och möjligheter för elsystemet att möta efterfrågan på el och effekt i de olika sektorerna.
Myndigheterna lyfter flera förutsättningar som behöver utvecklas för att omställningen av energisystemet ska underlättas. Däribland att långsiktiga mål samt förutsägbar styrning är viktigt för aktörerna. Prissignaler som når fram är en förutsättning för en effektiv och flexibel användning av energi, effekt och resurser. Myndigheterna lyfter också att tillståndsprocesserna behöver bli mer välfungerande och förutsägbara samt konstaterar att kompetensförsörjning är en grundläggande förutsättning för elektrifieringen.
Om uppdraget
- Energimyndigheten har tillsammans med Energimarknadsinspektionen, Svenska kraftnät och Trafikverket haft ett regeringsuppdrag 2022–2024 att årligen följa upp samhällets elektrifiering och utvecklingen av elsystemet.
- Fokus ligger i år på nuvarande och framtida elbehov, elproduktion, överföring, elmarknadens funktion, transportsektorns elektrifiering samt slutsatser och reflektioner från tiden som uppdraget pågått.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seLänkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner6.3.2025 13:43:22 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Två nya satsningar för framtidens kärnkraft3.2.2025 08:19:10 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
Energimyndigheten ger 20 miljarder i stöd för att lagra över 11 miljoner ton koldioxid27.1.2025 10:02:11 CET | Pressmeddelande
Nu är den första omvända auktionen inom det nya stödet för lagring av biogen koldioxid, bio-CCS, avgjord. Stockholm Exergi vinner auktionen som avser hela värdekedjan för avskiljning, transport och lagring.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum