Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
Under året har SGU utrett om de tre sedan tidigare utsedda riksintressena, Björkdal, Norrliden och Åkulla-Kankberg i Västerbotten, ska ha kvar status som riksintressen för värdefulla ämnen eller material och därmed fortsatt skyddas mot verksamheter och åtgärder som försvårar utvinning av fyndigheterna. I samtliga tre fall beslutar SGU att så ska vara fallet.
– Det omvärldsläge som vi nu ser, med geopolitisk oro och krig i vår direkta närhet, har inte minskat behovet av att slå vakt om Sveriges mineralresurser. I kombination med EU:s glasklara förordning om ökad självförsörjning av kritiska och strategiska råvaror står det klart att dessa viktiga fyndigheter måste skyddas, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör vid SGU.
Björkdalsgruvan i Skellefteå kommun och sulfidmalmsfyndigheten Åkulla-Kankberg utpekades som riksintressen redan 1991 och är båda väldokumenterade och utredda områden. Bolaget bedömer att guldutvinningen i Björkdal kommer att kunna pågå fram till år 2031.
– Guld är ett konfliktmineral enligt EU, då det ofta importeras från länder där det förekommer brott mot mänskliga rättigheter i samband med brytning. Att Sverige kan utvinna guld på hemmaplan på ett hållbart sätt är naturligtvis av största vikt och i linje med EU:s konfliktmineralförordning, säger Thomas Pålsson.
Även i Kankberg bryts guld, men också silver och tellur. Tellur är ett halvmetalliskt grundämne som bland annat används för tillverkning av solceller och halvledare. Kankbergsgruvan står i dag för cirka 6 procent av den totala årliga produktionen av tellur i världen.
Fyndigheten Norrliden i Norsjö kommun blev riksintresse 2009 och innehåller goda halter av främst zink men även av koppar, guld, silver och bly, vilka samtliga har en stor betydelse för vårt moderna samhälle. Koppar är också med på EU:s lista över strategiska råvaror.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSveriges geologiska undersökning
Tel:018-17 90 90press@sgu.seOm SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse9.12.2024 13:51:19 CET | Pressmeddelande
Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.
G som i geologi – Sveriges geologiska undersökning får helt nytt utseende5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny logotyp, nya färger och former. I dag, den 5 december, lanserar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett helt nytt grafiskt utseende. I myndighetens nya visuella identitet hämtas inspiration från jordartskartor och topografi och i den nya logotypen är geologin och staten i centrum.
Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.
Nu går Mineraljakten in i sin slutspurt – ta chansen och vinn!18.9.2024 09:36:05 CEST | Pressmeddelande
Årets upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU), går mot sitt slut. Men än kan du vara med och tävla om 150 000 kronor. Fram till och med den 30 september har du möjlighet att skicka in dina observationer av stenblock eller berg via appen ”Mineraljakten”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum