Region Kronoberg

Nytt produktionssätt ska införas för sjukhusmat

Dela

Regionstyrelsen har tagit beslut om att sjukhusmaten i Växjö i framtiden ska tillagas och kylas ner som en del av den slutliga hanteringen. Nästa steg är att gå vidare och utreda var och hur tillagningen ska ske, och vilka investeringar som krävs.

– Det här inriktningsbeslutet är ett steg mot en mer flexibel och hållbar måltidsproduktion som ger våra patienter bättre valmöjligheter och anpassning, samtidigt som vi rustar oss för framtidens utmaningar, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelses ordförande.

Beslutet gäller måltidsproduktionen vid sjukhusen i Växjö. Köket på Lasarettet i Ljungby kommer att fortsätta sin verksamhet enligt nuvarande måltidskoncept.  

Måltider – en viktig del av vården

Måltiderna på sjukhus är avgörande för patienternas tillfrisknande, välbefinnande och upplevelse av vården. Genom att fortsätta laga god och näringsrik mat, samtidigt som vi säkerställer hög kvalitet och individanpassning, blir maten en central del av den personcentrerade vården.

Fokus på patienten och framtidens utmaningar

Att övergå till kyld matproduktion kan ge patienterna större valmöjligheter och flexibilitet kring serveringstider, vilket ytterligare förbättrar vårdkvaliteten. Förutom att möta patientens behov stärker lösningen regionens beredskap vid kriser genom att möjliggöra lagerhållning av hållbara, färdigproducerade måltider. Den nya produktionsmetoden bidrar också till ökad resurseffektivitet, hållbarhet och framtida ekonomisk stabilitet.

Flera regioner i Sverige har gått över till kylmatsproduktion de senaste tio åren med gott resultat, både på upplevd kvalitet, matsvinn och kostnader. Region Sörmland, som har kylmatsproduktion, utsågs 2023 som näst bäst i landet i patientenkäten som berörde Sveriges bästa sjukhusmat.

Nästa steg

Den fördjupade investeringsutredningen inleds våren 2025 och syftar till att utreda hur vi praktiskt arbetar vidare med implementering av det nya måltidskonceptet och vilka investeringar som behöver göras både i produktionskök och i anpassningar på avdelningar.

Mycket fokus kommer att ligga på att skapa en helhetslösning från patienternas behov och menyer, till bra lokaler och utrustning för att skapa en hållbar och flexibel måltidslösning som samtidigt säkerställer goda, näringsrika måltider för patienterna.

– Vi har ett omfattande och långsiktigt arbete framför oss för att utveckla en lösning som inte bara möter framtidens krav utan även säkerställer en hållbar verksamhet över tid, berättar servicedirektör Katarina Andersson.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye