Polisernas arbetsbelastning är ohållbar
En av tre poliser rapporterar att deras arbetsbelastning är mycket hög. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan 2022. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.
– Mina kollegor är dedikerade till att förhindra brott och ge brottsoffer upprättelse. Men många poliser har en helt orimlig arbetssituation idag, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.
Utredare och chefer är särskilt utsatta, enligt Polisförbundets undersökning. Tre av fyra utredare anser att bemanningen är otillräcklig för att klara verksamhetskraven.
”Vi gör allt vi kan för att beta av utredningshögarna. Men när vi har gått i mål med att lagföra en person står två nya för att ta dennes plats i gängen. Det tar aldrig slut.” Så uttrycker sig en utredare som Polisförbundet haft kontakt med.
– Läget är mycket allvarligt. Det ligger i hela samhällets intresse att poliserna orkar och vill stanna i yrket. Polismyndigheten måste säkerställa en bra arbetsmiljön för sina anställda. Dessutom måste hela samhället mobilisera för att förebygga brott så att inte fler dras in i kriminalitet, säger Katharina von Sydow.
Chefer inom Polismyndigheten är ytterligare en grupp som sticker ut i undersökningen. Drygt två av fem chefer uppger att de har en mycket hög arbetsbelastning.
– Arbetsgivaren behöver ta mycket bättre vara på cheferna. De kläms idag mellan allt för många styrdokument uppifrån och behovet av att vara närvarande för sina medarbetare. Vi riskerar att förlora kompetenta och engagerade chefer och det har varken poliskåren eller samhället råd med, säger Katharina von Sydow.
Brottsutvecklingen med flera grova brott som kräver stora utredningsresurser, i kombination med polisbristen och att många nyanställda behöver mentorer, är några av förklaringarna till att polisernas arbetsbelastning ökat och blivit allt för stor. Situationen har pågått länge och Polismyndigheten måste göra mer för att förbättra arbetsmiljön, anser Polisförbundet.
Några av Polisförbundets uppmaningar till arbetsgivaren är:
- Öka statusen och intresset för polisyrket så att fler vill bli poliser och fler stanna i yrket. För utredare kan det handla om fler satsningar på kompetensutveckling och tydligare titlar som visar på den kompetens som yrket kräver och på så sätt höja statusen.
- Förbättra det administrativa stödet. 45 procent av utredarna efterfrågar bättre administrativt stöd för att minska den tid de lägger på uppgifter som inte kräver polisiär kompetens. Stöd kan vara i form av administrativ personal och tekniskt stöd.
- Stärk rätten till vila och återhämtning, öka det psykologiska stödet vid psykiskt påfrestande situationer.
Undersökningen i siffror:
- 4 av 5 poliser (79 %) uppger att deras arbetsbelastning varit hög det senaste året.
- 1 av 3 poliser (34%) rapporterar att deras arbetsbelastning varit mycket hög. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan 2022.
- Utredare och chefer är särskilt utsatta.
- Drygt 8 av 10 utredare (85 %) uppger att de haft en hög arbetsbelastning de senaste åren. Av dessa har nästan hälften (45%) en mycket hög arbetsbelastning. 3 av 4 utredare (75%) anser att bemanningen är otillräcklig för att klara verksamhetskraven.
- Drygt två av fem chefer (44 %) uppger att de haft en mycket hög arbetsbelastning.
Kontakter
Pressjour
Tel:08 - 676 97 20Bilder
Följ Polisförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet
Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas10.12.2024 15:45:00 CET | Pressmeddelande
Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.
Ny uppgörelse för polisaspiranter och assistenter21.11.2024 13:05:00 CET | Pressmeddelande
23 000 kronor per månad. Det är den nya lönen för polisaspiranter från nästa år, en höjning som Polisförbundet arbetat länge för.
Nytt likabehandlingsprogram: ”En polis för alla”4.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Polismyndigheterna måste göra mer för att förebygga och motverka att anställda diskrimineras. Nu har Polisförbundet tagit fram ett nytt likabehandlingsprogram där det även ställs krav på förbundets organisation och förtroendevalda.
Nytt likabehandlingsprogram: ”En polis för alla”4.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Polismyndigheterna måste göra mer för att förebygga och motverka att anställda diskrimineras. Nu har Polisförbundet tagit fram ett nytt likabehandlingsprogram där det även ställs krav på förbundets organisation och förtroendevalda.
Utredare behöver långsiktiga förutsättningar17.10.2024 14:23:30 CEST | Pressmeddelande
Andelen grova brott som klaras upp har inte ökat trots att Polismyndigheten fått höjda anslag och anställt fler. Det visar Brås rapport som presenterades i dag. ”Jag är inte förvånad. Det tar tid att bygga upp den brottsbekämpande förmågan och politikerna var tyvärr alldeles för långsamma med att inse vilka problem polisbristen innebär”, säger Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum