"Upprörande och sorgligt" om HPV-skandalen!
Avslöjandet i Dagens Nyheter om att 155 000 svenska kvinnor inte testats för livmoderhalscancer gör Alexandra Charles både ledsen och upprörd.
– Det är otroligt sorgligt och visar att vården har långt kvar till att vara rättvis och jämlik, säger hon.
Alexandra Charles har sedan 26 år varit ordförande för 1,6 miljonerklubben, som arbetar för kvinnors hälsa och livskvalitet.
– Att så många kvinnor har drabbats av cancer på grund av sjukvårdens miss är en skandal, men jag är inte förvånad. Det är tyvärr inte första gången som kvinnors hälsa har behandlats både nonchalant och styvmoderligt.
–Jag känner mig extra berörd eftersom föreningen under många år har stridit för att alla unga kvinnor skulle få HPV-vaccin, säger Alexandra.
Alexandra Charles läser Dagens Nyheters avslöjande med stor sorg. Där berättas det om hur en ny och träffsäker metod för att upptäcka livmoderhalscancer, HPV-testet, introducerades år 2015. Enligt DN:s granskning tog det uppemot sex år för regionerna att byta testmetod. Därför uppstod ett gap i systemet: under tiden hann 155 000 kvinnor som fyllt 70 år lämna screeningprogrammet – utan att göra ett HPV-test.
Kvinnorna är födda mellan 1947 och 1952. För några av dem har de uteblivna HPV-testerna fått allvarliga konsekvenser. Mellan åren 2020 och 2022 fick 94 kvinnor i denna åldersgrupp livmoderhalscancer. I en majoritet av fallen – 76 procent – upptäcktes cancern i ett sent stadium. Då hade den redan spridit sig till andra organ och blivit svår, eller omöjlig, att bota. Med stor sannolikhet är det lika många som har drabbats mellan åren 2023 och 2024.
Regionerna skyller på resursbrist, krånglande IT-system och långsamma processer. Det duger inte som ursäkt, tycker Alexandra Charles.
– I första hand tänker jag förstås på de drabbade kvinnorna. Nu är det viktigt att vi tillsammans agerar för att det inte ska hända igen.
– Tråkigt nog ser jag likheter med en annan typisk kvinnosjukdom, osteoporos, benskörhet. Trots att varannan kvinna är drabbad så är sjukdomen både underbehandlad och underdiagnostiserad och orsakar livslångt lidande.
Kontakta gärna Alexandra Charles 070-828 09 11
Kontakter
alexandra charles
alexandra@1.6miljonerklubben.comanna liljebergKommunikatör1,6 & 2,6 miljonerklubben
Tel:0706673406anna.liljeberg@1.6miljonerklubben.comOm oss
1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.
Följ 1,6 miljonerklubben
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben
Lär mer om den "missförstådda" hjärtsjukdomen HCM9.12.2024 10:55:19 CET | Pressmeddelande
Kardiomyopati är ett samlingsnamn för ett antal olika sjukdomar som drabbar hjärtmuskeln. Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är den som är vanligast, men även den som kanske är mest "missförstådd' och svår-diagnostiserad. En relativt okänd och ovanlig hjärtmuskelsjukdom, men viktig att känna till!
Manifestation i Uppsala för Elsa, 84!4.12.2024 17:27:58 CET | Pressmeddelande
“Jag är Elsa!” Visa ditt stöd för Elsa. Lördag 7 december hålls en manifestation vid Uppsala Stadshus för att stödja Elsa, 84 år, som våldtogs av en anställd inom hemtjänsten.
Manifestation i Uppsala för Elsa, 84!4.12.2024 17:24:28 CET | Pressmeddelande
“Jag är Elsa!” Visa ditt stöd för Elsa. Lördag 7 december hålls en manifestation vid Uppsala Stadshus för att stödja Elsa, 84 år, som våldtogs av en anställd inom hemtjänsten.
Välgörenhetskonsert i Hedvig Eleonora!29.11.2024 11:12:38 CET | Pressmeddelande
Ge värme i jul! Den 9 december är det dags för 1,6 miljonerklubbens traditionella julkonsert, i år i Hedvig Eleonora kyrka. Fantastiska artister har samlats för att ge alla en underbar start på julen!
Vilken träning är bäst för bensköra?1.11.2024 12:00:58 CET | Pressmeddelande
Idag riskerar hälften av alla kvinnor i Sverige att drabbas av benskörhet - osteoporos. Men genom rätt träning kan du bygga upp ett starkt skelett och minska risken för att bli sjuk. Vid ett webbinar 7 november berättar Osteostrong mer om sin metod, som enligt Karolinskas nya studie är lika bra som dynamisk osteoporosträning
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum