Beslut: ta bort avgiften för boendestöd
Kommunfullmäktige har beslutat att plocka bort avgiften för boendestöd. Förändringen genomförs vid halvårsskiftet 2025.
Insatsen boendestöd riktar sig framförallt till personer med psykiska eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
-Genom att ta bort avgiften för boendestöd kommer fler invånare ha möjlighet att få det stöd de behöver. Idag tackar många nej till boendestöd på grund av kostnaden. Det är synd, då vi vet att boendestöd gör stor skillnad i att klara vardagen och leva ett självständigt liv, säger Martin Edberg (S), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.
När avgiften för boendestöd tas bort förväntas Växjö kommun förlora omkring 5,5 miljoner kronor om året i intäkter fördelat på förvaltningen för arbete och välfärd och omsorgsförvaltningen.
-Genom att fler invånare får tillgång till boendestöd går det att jobba med tidiga och förebyggande insatser som på sikt sparar pengar både på kommun- och samhällsnivå. Dessutom lägger förvaltningen idag mycket resurser på att administrera boendestödet som istället kan läggas på omsorgstagarna, säger Magnus P. Wåhlin (MP), vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.
I juli 2025 förväntas en ny socialtjänstlag att träda i kraft. I lagrådsremissen står det bland annat att socialtjänsten ska arbeta förebyggande och vara lätt tillgänglig. Kommuner ska därför särskilt väga in tidiga och förebyggande insatser och fånga upp behov innan de har blivit för stora.
-Att ta bort avgiften för boendestöd och på så vis tillgängliggöra insatsen för fler går hand i hand med den nya socialtjänstlagen och att ställa om socialtjänsten till att bli mer förebyggande och lätt tillgänglig, säger Anna Bertland (V).
Under 2024 fick förvaltningen för arbete och välfärd och omsorgsförvaltningen i uppdrag att göra en översyn av avgifterna för socialtjänsten och omsorgen, som ett underlag till den årliga genomgången av vård- och omsorgsavgifter. En del i uppdraget var att analysera vilka insatser som kan avgiftsbefrias för att fler invånare ska kunna ta del av de insatserna. Efter att ha tagit del av översynen beslutade kommunfullmäktige på tisdagens möte att ta bort avgiften för boendestöd. Ärendet har tidigare beretts på nämnden för arbete och välfärd under hösten.
Avgiften plockas bort vid halvårsskiftet 2025.
Det här är boendestöd
Boendestöd är en individuellt anpassad insats som riktar sig till personer med psykisk, neuropsykiatrisk eller begåvningsmässig funktionsnedsättning. Insatsen ska lindra psykisk ohälsa och hjälpa personen att leva ett självständigt liv. En boendestödjare hjälper individen att underlätta, planera och genomföra sin vardag genom att vara delaktig i vardagssysslor. Exempel på detta är bankärenden, tvätta, städa och laga mat. Det kan också handla om kontakter med myndigheter, sjukvård eller att följa med på aktiviteter. Det är vanligt att individer med boendestöd eller i behov av boendestöd har svårt att planera och sköta sin ekonomi.
Kontakter
Martin Edberg (S)Ordförande nämnden för arbete och välfärd
Tel:0470-413 96martin.edberg@vaxjo.seMagnus Wåhlin (MP)1:a vice ordförande nämnden för arbete och välfärd
Tel:0470-439 82magnus.wahlin@vaxjo.seAnna Bertland (V)Ledamot nämnden för arbete och välfärd
Tel:072-333 30 51anna.bertland@vaxjo.seDamla MolPressansvarig
Tel:0470- 419 61damla.mol@vaxjo.seOm oss
I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.
Följ Växjö kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun
Tre nya projekt ska stärka Växjös demokratiarbete – lokalt och globalt20.12.2024 08:05:15 CET | Pressmeddelande
Växjö kommun har fått tre nya projekt beviljade genom det statliga programmet för Kommunala partnerskap, som drivs av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD). Projekten fokuserar på att utveckla metoder för ökad delaktighet och inflytande för barn och unga, både i Växjö och i internationellt samarbete med kommuner i Sydafrika och Ukraina.
Växjö kommun tecknar avtal med Atrium, PIX och Folkuniversitetet19.12.2024 16:09:50 CET | Pressmeddelande
Nämnden för arbete och välfärd tecknar i dagarna nya avtal med aktörerna Atrium, PIX och Folkuniversitetet för sysselsättningsverksamhet för personer med psykisk ohälsa. Nuvarande auktorisationsmodell ersätts med ett avtal om idéburet offentligt partnerskap, IOP.
Fokus på ungas hälsa och rörelse – Växjö deltar i ”Pep Kommun”19.12.2024 07:55:53 CET | Pressmeddelande
Gröna förskole- och skolgårdar, planerade rastaktiviteter och projekt med Generation Pep. Barn och unga blir alltmer stillasittande, därför satsar Växjö kommun på flera insatser som ska främja barn och ungas hälsa under 2025.
Växjö kommun fryser barn- och elevpengen till förskolan Änglagård och Växjö Islamiska skola12.12.2024 09:51:50 CET | Pressmeddelande
Efter Aftonbladets granskning av stiftelsen Växjö Islamiska skolans verksamhet i Alvesta, agerar utbildningsnämnden i Växjö kommun. Aftonbladets granskning visar bland annat att verksamheten tagit ut elevpeng för barn som inte gått på förskolan eller skolan. Nämnden föreslår nu att frysa utbetalning av barn- och elevpeng till förskolan och skolan.
Sandra Ruuda blir ny VD för Växjö Linnaeus Science Park och Företagsfabriken Kronoberg6.12.2024 13:36:39 CET | Pressmeddelande
Rekryteringen av ny VD för Växjö Linnaeus Science Park och Företagsfabriken Kronoberg är klar. Det blir Sandra Ruuda som idag är konsult på Mitt bästa LedarJag samt ordförande i Svenska Ridsportförbundet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum