Skogsindustrierna

Kommentar på Naturvårdsverkets klimatstatistik

Dela

Naturvårdsverkets statistik över Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 visar en minskning av upptag av kol. En ny beräkningsmodell och minskad tillväxt i skogen är två orsaker. Samtidigt har avverkningsnivåerna enligt Skogsstyrelsens sjunkit med drygt 5% jämfört med 2022. Skogsindustrierna efterlyser ett starkare politiskt fokus på tillväxthöjande åtgärder och utfasning av fossila material.

Foto: Kerstin Jonsson/Skogsindustrierna

Den årliga klimatstatistiken som Naturvårdsverket presenterade under tisdagen visade att Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser minskade med två procent under 2023 jämfört med 2022. Nettoupptaget i skog och mark minskade samtidigt med sju procent och var på den lägsta nivån sedan 1990. Redovisningen baseras på nya mätmetoder som innebär att nivån för kolupptagningen drastiskt gått ned.

– Det behövs en kraftsamling för att öka tillväxten i de svenska skogarna. Men att låta skogen kompensera för fortsatta fossila utsläpp är inte lösningen på klimatkrisen. Minst lika viktigt som att säkra den naturliga sänkan är en fortsatt stabil och hållbar tillgång på förnybara resurser. Genom att ersätta fossila material med träbaserade kan utfasningen av fossila utsläppen skyndas på, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef vid Skogsindustrierna. 

Pressen på skogarnas kolsänka är inte ett isolerat svenskt problem utan en del av en större global trend och utmaning. Skogar runtom i världen påverkas alltmer av klimatrelaterade förändringar såsom torka och angrepp av skadedjur som barkborren. 

– Skogens roll i klimatomställningen måste nyanseras. Den naturliga kolsänkan i skog och mark påverkas negativt av klimatförändringarna. Dessa effekter tas inte hänsyn till fullt ut i det nuvarande ramverket för LULUCF. Därför är det viktigt med rätt fokus när nya klimatmål ska sättas framöver. Aktivt brukande av skogar och användandet av förnybara resurser är nyckelfaktorer för en mer hållbar grön omställning, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna. 

Skogsindustrierna betonar vikten av ett långsiktigt perspektiv på skogens roll i klimatpolitiken. Det är inte praktiskt möjligt att drastiskt förändra skogens kolsänka med en kort tidhorisont.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Magnus Berg, chef Näringspolitiska avdelningen vid Skogsindustrierna
Magnus Berg, chef Näringspolitiska avdelningen vid Skogsindustrierna
Foto: Björn Leijon/Skogsindustrierna
Ladda ned bild

Länkar

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Oväntad produktionsökning i en oförutsägbar tid10.12.2024 07:33:45 CET | Pressmeddelande

Den senaste upplagan av marknadsrapporten Så går det för skogsindustrin visar på en produktionsökning under hösten. Branschen tampas alltjämt med en tuff global råvarutillgång, höga kostnader och pressad lönsamhet i flera segment. En fördjupad analys av hur framtida handelstullar från USA kan påverka branschen pekar på relativt dämpade direkta effekter – men även på potentiella risker av eskalerade handelskonflikter.

Skogsindustrierna uppmanar den nya kommissionen att fokusera på konkurrenskraft och grön omställning27.11.2024 13:18:27 CET | Pressmeddelande

Skogsindustrierna välkomnar den nya EU-kommissionen som idag godkänts av Europaparlamentet och ser fram emot att konstruktivt bidra under den mandatperiod som nu inleds. EU-politiken de kommande åren behöver främja konkurrenskraft och säkra en hållbar klimatomställning genom att fasa ut det fossila. I detta spelar substitutionseffekt en avgörande roll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye