Anna Nergårdh blir ny ordförande för Friluftsfrämjandet
Anna Nergårdh har valts till ny ordförande för Friluftsfrämjandets riksstyrelse. Anna tar över efter Erik Lundvik, som avgår efter 12 år på posten. Valet ägde rum vid Friluftsfrämjandets Riksstämma i Jönköping den 26 maj, och Anna har blivit vald på en mandatperiod av tre år.
- Detta är ett riktigt drömuppdrag. Friluftsfrämjandet har tagit ut människor i naturen i 130 år, och skapat rörelse, gemenskap och livsglädje för så många, och samtidigt bidragit till ökad folkhälsa. Jag är så imponerad över våra 8 700 ledares djupa kunskap och stora engagemang, och jag är så hedrad och stolt över att få ta över stafettpinnen vidare att leda Friluftsfrämjandets Riksstyrelse, säger Anna Nergårdh.
Anna Nergårdh är specialistläkare och disputerad forskare. De senaste 20 åren har Anna arbetat med styrning och ledning inom hälso- och sjukvård, bland annat som biträdande landstingsdirektör i Stockholm. Hon har varit ledamot i Friluftsfrämjandets riksstyrelse sedan 2022. På regeringens uppdrag har hon även lett en omfattande utredning om hälso- och sjukvårdens utveckling, med fokus på förebyggande insatser och folkhälsa. Anna har lång erfarenhet av styrelseuppdrag inom hälso- och sjukvården samt föreningslivet.
- Friluftsfrämjandets verksamhet bidrar till att lösa många samhällsutmaningar som ökat stillasittande, psykisk ohälsa och ensamhet, men friluftslivet är en underutnyttjad resurs i förhållande till det stora samhällsbidraget. Med mer resurser för att utbilda ledare skulle Friluftsfrämjandet kunna erbjuda fler äventyr i naturen, och sätta långt många fler i rörelse. Vi kan också bidra till mer friluftsliv i skolan, vården och omsorgen. Här hoppas jag kunna bidra till att skapa uppmärksamhet kring friluftslivets stora samhällsnytta, säger Anna Nergårdh.
Vid Friluftsfrämjandets Riksstämma i Jönköping den 25-26 maj valdes också nya ledamöter till styrelsen.
My Olsson (fyllnadsval)
Therese Bohlin (fyllnadsval)
Erik Lundvik (nyval)
Anders Gerward (omval)
Övriga ledamöter i styrelsen sitter kvar på oförändrade mandat:
Katarina Wendt Englund
Karin Olsson
Ulrica von Thiele Schwarz
Peter Westman
För mer information, vänligen kontakta:
Helena Färnsten, Kommunikations- och samhällschef
070-345 56 51
helena.farnsten@friluftsframjandet.se
Kontakter
Friluftsfrämjandet är en ideell organisation som sedan 1892 har arbetat för att främja friluftsliv och folkhälsa i Sverige. Med över 8,700 ideella ledare och ett brett utbud av aktiviteter för alla åldrar, verkar Friluftsfrämjandet för att ge människor möjlighet att upptäcka naturen och uppleva glädjen i friluftsliv.
Bilder
Om oss
Med cirka 110 000 medlemmar är Friluftsfrämjandet en av Sveriges största friluftsorganisationer. Sedan 1892 har vi främjat friluftslivet, stärkt folkhälsan och värnat allemansrätten. Genom våra lokalavdelningar guidar över 8 500 ideella ledare såväl barn som vuxna på stora och små äventyr i naturen, genom hela livet och över hela landet. Vi skapar rörelse och naturglädje i gemenskap – och alltid utan tävling. Det är grunden i vår verksamhet och vårt bidrag till ett ännu bättre samhälle.
Följ Friluftsfrämjandet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet: Inför obligatoriska friluftsdagar i skolan22.11.2024 07:12:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio lärare svarar att de har inga eller endast en friluftsdag per år på sina skolor i en ny undersökning från Friluftsfrämjandet. Sedan mitten av nittiotalet har antalet friluftsdagar minskat. Nu föreslår Friluftsfrämjandet att friluftsdagar i skolan ska bli obligatoriskt igen.
Små friluftssteg i rätt riktning, men kraftfulla satsningar på folkhälsan uteblir19.9.2024 09:18:32 CEST | Pressmeddelande
Friluftslivet kan bidra till att möta samhällsproblem som stillasittande, ensamhet, psykisk ohälsa och minskad naturkontakt. För det behövs satsningar på såväl det ledarledda friluftslivet som naturen, Sveriges största arena för rörelse, motion och välbefinnande. I regeringens budgetproposition för år 2025 tas små steg i rätt riktning, men mer resurser behövs, anser Friluftsfrämjandet.
Inför Allemansrättens dag 20/9: Nio av tio kommunpolitiker positiva till allemansrätten19.9.2024 06:09:00 CEST | Pressmeddelande
Allemansrätten är en del av våra grundlagar och en förutsättning för friluftslivet. Den ger oss alla möjlighet att röra oss fritt i naturen mot att vi inte stör eller förstör. Friluftsfrämjandets friluftsenkät, som besvarats av 4700 kommunpolitiker, visar att allemansrätten har ett starkt stöd i hela landet.
Nysatsning på Friluftsfrämjandets Magasin Friluftsliv18.9.2024 07:36:06 CEST | Pressmeddelande
Friluftsfrämjandet gör under hösten en satsning på medlemstidningen Magasin Friluftsliv. Tidningen får ny ansvarig redaktör, Jenny Grundemark, och ett vässat redaktionellt uppdrag, som ska leda till större digital spridning för tidningens friluftsinspiration. Prisbelönta byrån A4 får uppdraget att producera magasinet.
Halvering av statliga stödet till naturreservat och nationalparker sedan 201719.8.2024 06:04:00 CEST | Pressmeddelande
Den statliga finansieringen av skötseln av naturreservat och nationalparker har minskat med 46 procent per område sedan 2017, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Konsekvenserna för vår mest värdefulla natur och friluftsinfrastruktur blir stora. Flera länsstyrelser tvingas till och med avveckla anläggningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum