Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet släpper banbrytande ledarskapsbok för friluftsliv

Dela

Friluftsfrämjandet släpper i dagarna boken ”Ledarskap för friluftsliv”, som ger en helhetssyn på att leda i naturen. Oavsett om du leder vandringar i fjällen, kanotturer på sjön eller utflykter med barn i Friluftsfrämjandets verksamhet Skogsmulle hjälper den här boken dig att skapa meningsfulla och oförglömliga friluftsupplevelser.

Ledarskapslitteratur 2000x1000

​​​- Friluftsfrämjandet har över 8 500 ideella ledare som genom sin kunskap och sitt engagemang skapar så mycket positiva effekter för människor i form av förbättrad fysisk och psykisk hälsa, ökad livsglädje, gemenskap och naturupplevelser. Men friluftslivet är en underutnyttjad kraft, och det behövs fler ledare som kan guida och inspirera människor i naturen, säger Truls Neubeck, chef för Friluftsakademin, Friluftsfrämjandets utbildningsorganisation.

”Ledarskap för friluftsliv” samlar Friluftsfrämjandets långa erfarenhet av att leda människor i naturen och kombinerar denna kunskap med modern forskning om ledarskap och motivation. Boken bidrar med nya perspektiv till ledarskapslitteraturen genom sin unika utgångspunkt och många praktiska exempel på friluftsliv för rekreation och lärande. Idén till boken kommer från alla möten med Friluftsfrämjandets ideella ledare, organisationens utbildningar av allt från Skogsmulleledare till skidlärare och behovet av att samla praktiska erfarenheter kopplat till en gedigen kunskapsbas om hur vi leder, utvecklas och lär.

- ”Ledarskap för friluftsliv” kommer att forma vårt sätt att se på ledarskap i naturen i många år framöver. Det är en värdefull bok för alla som vill vara goda ledare för grupper utomhus, säger Truls Neubeck, som har skrivit bokens förord.

Boken ger djupgående insikter och konkreta metoder för att skapa positiva friluftsupplevelser. Den är en stor tillgång för både nya och erfarna ledare, med verktyg för att förstå och möta deltagarnas behov. Kristofer Olsson och Carl Hård af Segerstad, bokens författare är båda ideella ledare inom Friluftsfrämjandet.

- I mer än 10 år har vi utbildat ledarutbildare inom alla slags friluftsgrenar. Det har lärt oss att det finns några grundläggande principer som alla ledare bör känna till, oavsett vilket friluftsliv de håller i. Detta är något vi vill sprida vidare, säger Kristofer Olsson.

Boken är utgiven av Friluftsfrämjandet. Den finns tillgänglig i Friluftsfrämjandets webbshop samt i bokhandeln från den 27 maj.

För frågor, kontakta:

Kontakter

Truls Neubeck, chef för Friluftsakademin
truls.neubeck@friluftsframjandet.se

Bilder

Friluftsfrämjandet är en ideell organisation som verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen genom friluftsliv. Varje år utbildar Friluftsfrämjandet över 1500 nya ledare i skidåkning, paddling, klättring, skridsko, fjäll, vandring, mountainbike, Skogsmulle och vildmarksäventyr. Tillsammans med ca 110 000 medlemmar, 8 500 ledare och 300 lokalavdelningar gör det Friluftsfrämjandet till en av Sveriges största friluftsorganisationer.

Följ Friluftsfrämjandet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friluftsfrämjandet

59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning28.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker har minskat med sammanlagt 59 procent under den pågående mandatperioden, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Samtidigt är den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen överens om att det behöver tillföras 1,6 miljarder kronor årligen för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur.

Psykisk ohälsa och stillasittande kostar samhället fem procent av BNP20.3.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande

Stillasittandet kostar Sverige 16,5 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkning. Myndigheten drar slutsatsen att samhällskostnaderna kan minska med 25 procent om en tiondel av befolkningen ökar sin fysiska aktivitet från den lägsta nivån till den rekommenderade. De totala samhällskostnaderna för stillasittande, psykisk ohälsa, ensamhet och fetma uppgår till minst fem procent av BNP.

Små friluftssteg i rätt riktning, men kraftfulla satsningar på folkhälsan uteblir19.9.2024 09:18:32 CEST | Pressmeddelande

Friluftslivet kan bidra till att möta samhällsproblem som stillasittande, ensamhet, psykisk ohälsa och minskad naturkontakt. För det behövs satsningar på såväl det ledarledda friluftslivet som naturen, Sveriges största arena för rörelse, motion och välbefinnande. I regeringens budgetproposition för år 2025 tas små steg i rätt riktning, men mer resurser behövs, anser Friluftsfrämjandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye