Friluftsfrämjandet tar över Utbildningsplats Gålö - mer friluftsliv i skärgården för Stockholmselever
Utbildningsplats Gålö har sedan 2016 drivits av Skärgårdsstiftelsen som givit skolklasser i Stockholmsregionen möjlighet till undervisning i skärgårdsmiljö. Nu tar Friluftsfrämjandet över driften, och fortsätter erbjuda elever möjlighet till friluftsundervisning.

Skärgårdsstiftelsen har byggt upp och ansvarat för Utbildningsplats Gålö sedan 2016. Detta har gett skolelever i Stockholms län tillgång till en alternativ lärmiljö, som ska resultera i positiva naturupplevelser, ökad hälsa och ökat lärande. Från och med sommaren 2024 överlåts verksamheten till Friluftsfrämjandet.
- Skärgårdsstiftelsen tillgängliggör genom vårt stora mark- och fastighetsinnehav områden i Stockholms skärgård för alla. Genom att låta Friluftsfrämjandet ta över ansvaret och driva utbildningsplatsen blir Gålö en arena för deras fina verksamhet som når ut till just den unga målgrupp som kanske allra bäst behöver våra rekreationsområden. Det är ett synnerligen gott exempel på när ett plus ett blir minst tre och när våra resurser och kompetenser kompletterar varandra på bästa vis, säger Jan Zetterman Vd på Skärgårdsstiftelsen.
- Det är ett mycket fint förtroende att få förvalta Utbildningsplats Gålö. En verksamhet som passar väl in i Friluftsfrämjandets uppdrag med att ge fler barn och unga en ingång till naturupplevelser. Idag är det alldeles för lite utomhusundervisning och friluftsliv i skolan. Genom Utbildningsplats Gålö kan Friluftsfrämjandet ge fler barn och unga en möjlighet att hitta naturen som en plats för såväl kunskap som återhämtning, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Sedan årsskiftet kan skolor anmäla intresse hos Friluftsfrämjandet för att tillbringa en friluftsdag på Utbildningsplats Gålö. Verksamheten möjliggörs genom projektbidrag från Gålöstiftelsen. Genom ett projektstöd från Regions Stockholm kan skolor ansöka om bidrag till resekostnaderna.
Redan idag finns flera aktiviteter kopplade till Utbildningsplats Gålö. Dessa kommer att successivt utvecklas och bli fler. En nyhet är möjligheten att boka en ledare från Friluftsfrämjandet som kan vara på plats under friluftsdagen, som stöd för lärare och elever.
Fakta om Utbildningsplats Gålö:
Gålö är en halvö i Haninge kommun och är en del av Stockholms skärgård. Det går bra att besöka året om och det finns kollektivtrafik. Genom Friluftsfrämjandet finns också möjlighet till rabatterad busshyra. På Utbildningsplats Gålö finns en mängd aktiviteter för elever, till exempel:
Naturstig (delvis tillgänglighetsanpassad grusgång) med skyltar och olika lärorika uppdrag
Ett Skogsmullespår om allemansrätten för de yngre besökarna.
Grillplats, brygga och stora gräsytor
Digitalt undervisningsmaterial
Fältmaterial att låna vid Gålö Havsbad
Det finns också toaletter samt kafé och mindre matbutik.
Projektet samfinansieras av Gålöstiftelsen, Skärgårdsstiftelsen, Friluftsfrämjandet och Region Stockholm.
Kontakter
Kontakt:
Friluftsfrämjandet
Max Wejstorp, projektledare Skola och friluftsliv
E-post: max.wejstorp@friluftsframjandet.se
Skärgårdsstiftelsen
Ulrika Palmblad-Wennergren, kommunikationschef
Tel: 08-123 124 30
E-post: ulrika.palmblad@skargardsstiftelsen.se
Bilder
Om oss
Med cirka 110 000 medlemmar är Friluftsfrämjandet en av Sveriges största friluftsorganisationer. Sedan 1892 har vi främjat friluftslivet, stärkt folkhälsan och värnat allemansrätten. Genom våra lokalavdelningar guidar över 8 500 ideella ledare såväl barn som vuxna på stora och små äventyr i naturen, genom hela livet och över hela landet. Vi skapar rörelse och naturglädje i gemenskap – och alltid utan tävling. Det är grunden i vår verksamhet och vårt bidrag till ett ännu bättre samhälle.
Följ Friluftsfrämjandet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Friluftsfrämjandet
59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning28.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker har minskat med sammanlagt 59 procent under den pågående mandatperioden, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Samtidigt är den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen överens om att det behöver tillföras 1,6 miljarder kronor årligen för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur.
Psykisk ohälsa och stillasittande kostar samhället fem procent av BNP20.3.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Stillasittandet kostar Sverige 16,5 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkning. Myndigheten drar slutsatsen att samhällskostnaderna kan minska med 25 procent om en tiondel av befolkningen ökar sin fysiska aktivitet från den lägsta nivån till den rekommenderade. De totala samhällskostnaderna för stillasittande, psykisk ohälsa, ensamhet och fetma uppgår till minst fem procent av BNP.
Friluftsfrämjandet: Inför obligatoriska friluftsdagar i skolan22.11.2024 07:12:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio lärare svarar att de har inga eller endast en friluftsdag per år på sina skolor i en ny undersökning från Friluftsfrämjandet. Sedan mitten av nittiotalet har antalet friluftsdagar minskat. Nu föreslår Friluftsfrämjandet att friluftsdagar i skolan ska bli obligatoriskt igen.
Små friluftssteg i rätt riktning, men kraftfulla satsningar på folkhälsan uteblir19.9.2024 09:18:32 CEST | Pressmeddelande
Friluftslivet kan bidra till att möta samhällsproblem som stillasittande, ensamhet, psykisk ohälsa och minskad naturkontakt. För det behövs satsningar på såväl det ledarledda friluftslivet som naturen, Sveriges största arena för rörelse, motion och välbefinnande. I regeringens budgetproposition för år 2025 tas små steg i rätt riktning, men mer resurser behövs, anser Friluftsfrämjandet.
Inför Allemansrättens dag 20/9: Nio av tio kommunpolitiker positiva till allemansrätten19.9.2024 06:09:00 CEST | Pressmeddelande
Allemansrätten är en del av våra grundlagar och en förutsättning för friluftslivet. Den ger oss alla möjlighet att röra oss fritt i naturen mot att vi inte stör eller förstör. Friluftsfrämjandets friluftsenkät, som besvarats av 4700 kommunpolitiker, visar att allemansrätten har ett starkt stöd i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum