Främja fys-kommittén: Fördubblat statsbidrag ger friluftsliv till många fler
Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet föreslår en fördubbling av stödet till friluftslivet. Om det blir verklighet kan Friluftsfrämjandet se till många fler kommer i rörelse i naturen.

- Vi välkomnar Främja fys-kommitténs förslag på en nationell strategi med förändringar på samhällsnivå som gör att folk rör sig mer. Redan i fjol bidrog Friluftsfrämjandet till åtta miljoner aktivitetstimmar runt om i hela landet. Med en fördubbling av friluftslivets anslag skulle vi få många fler att hitta sin rörelseglädje i naturen, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Det organiserade friluftslivet är idag en underutnyttjad kraft för att stärka folkhälsan. Friluftslivet kompletterar idrottsrörelsen genom att erbjuda aktiviteter utan tävling, speglar eller avbytarbänkar. Brittisk forskning visar att varje krona som samhället satsar på fysisk aktivitet, ger nästan fyra kronor tillbaka. Det är mot den bakgrunden som den statliga kommittén föreslår en kraftfull utbyggnad av finansieringen av friluftslivet: ”Ett ökat statsanslag, som inledningsvis dubbleras, skulle bidra till en ökad organisering av friluftsverksamheten i hela landet och stärka mottagarkapaciteten och ökade möjligheter för friluftsorganisationerna att bidra till en aktiv fritid.”
- Jag hoppas och tror att regeringsunderlaget delar kommitténs syn på friluftslivets starka bidrag till folkhälsan och ser fram emot att de tar med sig förslaget in i de förhandlingar som nu pågår om nästa års budget, säger Kristina Ljungros.
En introduktion till friluftsliv tidigt i livet ger goda förutsättningar till fortsatt rörelse genom hela livet. Att skala upp friluftslivets finansiering är ett kostnadseffektivt sätt att få fler att utöva friluftsliv, särskilt bland grupper som i dag rör sig för lite.
Friluftslivet är ett bra komplement till idrottslivet. En fördubbling av anslaget till det organiserade friluftslivet skulle innebära ett anslag på 111 kr per friluftsutövare. Det kan jämföras med 634 kr som är nuvarande anslag per idrottsutövare.
Fakta
Många av förslagen i slutbetänkandet från Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet, har förutsättningar att stärka förutsättningarna för friluftsliv och rörelseglädje i naturen. Följande har mer direkt bäring på friluftslivet:
1. Stärk anslaget till Svenskt Friluftsliv. Kommittén skriver: ”Ett ökat statsanslag, som inledningsvis dubbleras, skulle bidra till en ökad organisering av friluftsverksamheten i hela landet och stärka mottagarkapaciteten och ökade möjligheter för friluftsorganisationerna att bidra till en aktiv fritid.”
2. Ändra socialavgiftslagens 2 kap. 19 § så att det tydligt av lagtexten och dess förarbeten framgår att friluftslivets organisationer och de föreslagna rörelsefrämjande organisationerna jämställs med den organiserade idrotten och omfattas av bestämmelsen. Det är en rättvisereform som innebär att även friluftsorganisationer ska kunna betala ut avgiftsfria ersättningar upp till ett halvt prisbasbelopp.
3. Finansiera riktade satsningar för rörelse till rörelsefrämjande organisationer, Riksidrottsförbundet och Svenskt Friluftsliv.
4. Ge Boverket i uppdrag att ta fram ett planeringsunderlag för bostadsnära natur för att främja en jämlik hälsa och bidra till minskad segregation.
5. Gör en översyn av de transportpolitiska målen med stärkt fokus på hälsa. I översynen bör nationella cykelmål inkluderas och kompletterande mål för övrig aktiv transport övervägas.
6. Socialstyrelsen ges ett långsiktigt uppdrag att verka för en mer hälsofrämjande och förebyggande hälso- och sjukvård inom ramen för omställningen till god och nära vård.
7. Boverkets önskemål om föreskriftsrätt för friytor för lek och utevistelse vid fritidshem, skolor, förskolor och annan jämförlig verksamhet bör tillstyrkas.
8. Förstärk skrivningen i läroplanerna om elevers möjlighet till rörelse under skoldagen. Förslag på ny skrivning under Skolans uppdrag: ”Alla elever ska ges möjlighet och uppmuntras att delta i hälsofrämjande fysiska aktiviteter under skoldagen”.
9. Ge Skolverket och SPSM i uppdrag att utveckla och verka för en positiv rörelsekultur inom alla skolformer, från förskola och fritidshem till och med gymnasieutbildning.
10. Utöka antalet timmar i ämnet idrott och hälsa i gymnasieskolan.
11. Inrätta ett statsbidrag för rörelsefrämjande organisationer.
12. Ta fram en definition av hjälpmedel inom hälso- och sjukvården som inkluderar hjälpmedel för vardagligt fritidsbruk (inklusive friluftsutrustning).
Foto: Niclas Vestefjell/Friluftsfrämjandet. Bilden kan användas fritt i samband med publicering om denna nyhet. Här finns bilden högupplöst. Namnge fotografens namn vid användning.
För intervjuer med Kristina Ljungros eller mer information, kontakta:
Pontus Björkman, sakkunnig friluftspolitiska frågor,
pontus.bjorkman@friluftsframjandet.se, 073-7711850
Bilder
Om Friluftsfrämjandet Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med ca 100 000 medlemmar, 8400 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 360 förskolor och skolor, och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation. www.friluftsframjandet.se
Följ Friluftsfrämjandet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Friluftsfrämjandet
59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning28.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker har minskat med sammanlagt 59 procent under den pågående mandatperioden, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Samtidigt är den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen överens om att det behöver tillföras 1,6 miljarder kronor årligen för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur.
Psykisk ohälsa och stillasittande kostar samhället fem procent av BNP20.3.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Stillasittandet kostar Sverige 16,5 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkning. Myndigheten drar slutsatsen att samhällskostnaderna kan minska med 25 procent om en tiondel av befolkningen ökar sin fysiska aktivitet från den lägsta nivån till den rekommenderade. De totala samhällskostnaderna för stillasittande, psykisk ohälsa, ensamhet och fetma uppgår till minst fem procent av BNP.
Friluftsfrämjandet: Inför obligatoriska friluftsdagar i skolan22.11.2024 07:12:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio lärare svarar att de har inga eller endast en friluftsdag per år på sina skolor i en ny undersökning från Friluftsfrämjandet. Sedan mitten av nittiotalet har antalet friluftsdagar minskat. Nu föreslår Friluftsfrämjandet att friluftsdagar i skolan ska bli obligatoriskt igen.
Små friluftssteg i rätt riktning, men kraftfulla satsningar på folkhälsan uteblir19.9.2024 09:18:32 CEST | Pressmeddelande
Friluftslivet kan bidra till att möta samhällsproblem som stillasittande, ensamhet, psykisk ohälsa och minskad naturkontakt. För det behövs satsningar på såväl det ledarledda friluftslivet som naturen, Sveriges största arena för rörelse, motion och välbefinnande. I regeringens budgetproposition för år 2025 tas små steg i rätt riktning, men mer resurser behövs, anser Friluftsfrämjandet.
Inför Allemansrättens dag 20/9: Nio av tio kommunpolitiker positiva till allemansrätten19.9.2024 06:09:00 CEST | Pressmeddelande
Allemansrätten är en del av våra grundlagar och en förutsättning för friluftslivet. Den ger oss alla möjlighet att röra oss fritt i naturen mot att vi inte stör eller förstör. Friluftsfrämjandets friluftsenkät, som besvarats av 4700 kommunpolitiker, visar att allemansrätten har ett starkt stöd i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum