Friluftsliv ska bryta utanförskap i nytt projekt
Tusentals barn och unga från utsatta områden ska få uppleva friluftslivets positiva effekter. Scouterna, Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som arena. Postkodlotteriet finansierar projektet med 29 miljoner kronor.

- Naturen finns till för alla, men alla har inte fått chansen att upptäcka det än, säger Johan Pettersson, en av Scouternas generalsekreterare. Vår pedagogik kan ge fler barn möjligheten att uppleva äventyr utomhus och växa inuti. Vi hoppas nå ut där vi inte finns idag och tillsammans kan vi ge fler barn kunskap, kraft och mod att förändra och göra positiva vägval.
Vi är tre organisationer som tillsammans kan erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter som ger barn och unga bättre förutsättningar. Friluftsfrämjandet vet att friluftsliv och vistelse i naturen leder till mer rörelse i vardagen, det har positiva effekter för det psykiska måendet och bidrar till ökad livsglädje. Vi vet också att naturupplevelser i tidiga år kan lägga grunden till ett bredare miljöengagemang som vuxen, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.
Under fyra år ska minst 16 000 möten med barn och unga genomföras i tre kommuner där tolv skolor ska delta. 1 000 av dessa kommer erbjudas aktiviteter så som dagläger, lovläger och gruppmentorskap. Under loven skapas minst 270 feriejobb.
Att kunna vara med och erbjuda ungdomar möjligheten att vistas i naturen, ge dem en meningsfull fritid, en känsla av egenmakt och ökad framtidstro. Det är för oss helt otroligt! Förhoppningsvis blir detta en insats de har med sig hela livet, där vi tillsammans med morgondagens förebilder verkar för en positiv samhällsförändring, säger Cecilia Bernard, generalsekreterare på Mentor Sverige.
I Sverige bor det cirka 135 000 barn och unga i områden med socioekonomiska utmaningar. För dem är risken högre att hamna i utanförskap eller kriminalitet. Projektet syftar till att bryta utanförskap och ta tillvara ungas potential.
De unga får med sig ökad hälsa genom att ha naturen som arena samtidigt som de har chansen att upptäcka och tro på den egna förmågan, säger Postkodlotteriets vd Eva Struving.
Projektet ”Friluftsliv för framtidens förebilder” tilldelas 29 213 000 kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt 13 miljarder kronor till ideella organisationers viktiga
Kontakter
Kontakt till Friluftsfrämjandet
Ylva Ågrahn, innehålls- och pressansvarig
ylva.agrahn@friluftsframjandet.se
+46 72-070 99 32
Kontakt till Scouterna
Ellakarin Mäki, kommunikatör med ansvar för press och pr
ellakarin.maki@scouterna.se
072-071 02 11
Kontakt till Mentor Sverige
Linda Hansson
linda.hansson@mentor.se
079-102 77 73
Bilder
Om oss
Med cirka 110 000 medlemmar är Friluftsfrämjandet en av Sveriges största friluftsorganisationer. Sedan 1892 har vi främjat friluftslivet, stärkt folkhälsan och värnat allemansrätten. Genom våra lokalavdelningar guidar över 8 500 ideella ledare såväl barn som vuxna på stora och små äventyr i naturen, genom hela livet och över hela landet. Vi skapar rörelse och naturglädje i gemenskap – och alltid utan tävling. Det är grunden i vår verksamhet och vårt bidrag till ett ännu bättre samhälle.
Följ Friluftsfrämjandet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Friluftsfrämjandet
59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning28.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker har minskat med sammanlagt 59 procent under den pågående mandatperioden, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Samtidigt är den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen överens om att det behöver tillföras 1,6 miljarder kronor årligen för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur.
Psykisk ohälsa och stillasittande kostar samhället fem procent av BNP20.3.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Stillasittandet kostar Sverige 16,5 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkning. Myndigheten drar slutsatsen att samhällskostnaderna kan minska med 25 procent om en tiondel av befolkningen ökar sin fysiska aktivitet från den lägsta nivån till den rekommenderade. De totala samhällskostnaderna för stillasittande, psykisk ohälsa, ensamhet och fetma uppgår till minst fem procent av BNP.
Friluftsfrämjandet: Inför obligatoriska friluftsdagar i skolan22.11.2024 07:12:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio lärare svarar att de har inga eller endast en friluftsdag per år på sina skolor i en ny undersökning från Friluftsfrämjandet. Sedan mitten av nittiotalet har antalet friluftsdagar minskat. Nu föreslår Friluftsfrämjandet att friluftsdagar i skolan ska bli obligatoriskt igen.
Små friluftssteg i rätt riktning, men kraftfulla satsningar på folkhälsan uteblir19.9.2024 09:18:32 CEST | Pressmeddelande
Friluftslivet kan bidra till att möta samhällsproblem som stillasittande, ensamhet, psykisk ohälsa och minskad naturkontakt. För det behövs satsningar på såväl det ledarledda friluftslivet som naturen, Sveriges största arena för rörelse, motion och välbefinnande. I regeringens budgetproposition för år 2025 tas små steg i rätt riktning, men mer resurser behövs, anser Friluftsfrämjandet.
Inför Allemansrättens dag 20/9: Nio av tio kommunpolitiker positiva till allemansrätten19.9.2024 06:09:00 CEST | Pressmeddelande
Allemansrätten är en del av våra grundlagar och en förutsättning för friluftslivet. Den ger oss alla möjlighet att röra oss fritt i naturen mot att vi inte stör eller förstör. Friluftsfrämjandets friluftsenkät, som besvarats av 4700 kommunpolitiker, visar att allemansrätten har ett starkt stöd i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum