Hemmabackar hotas av höga elpriser
Många mindre skidanläggningar, så kallade hemmabackar, i södra och mellersta Sverige kan tvingas stå stilla i vinter. Av de hemmabackar som oroar sig över att inte kunna öppna alls är nio av tio belägna i elprisområde 3 eller 4. Det framgår av en ny enkätundersökning om möjliga effekter av vinterns förväntade elprishöjning på hemmabackar, genomförd av SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation).

Hemmabackar är mindre daganläggningar och ligger ofta nära tätorter vilket gör det lätt för barn och unga att ta sig dit. Många av anläggningarna drivs av Svenska Skidförbundets föreningar, Friluftsfrämjandets lokalavdelningar eller kommuner. SLAO:s enkätundersökning visar att närmare hälften av de tillfrågade hemmabackarna oroar sig över att inte kunna öppna i vinter.
- Det vore förödande om flera hemmabackar skulle tvingas hålla stängt i vinter på grund av rusande elpriser. I en tid när stillasittandet ökar, särskilt under vinterhalvåret, och andelen barn som vistas i naturen sjunker kraftigt, vore det mycket negativt för många barns och ungas välmående och hälsa, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Bland de hemmabackar som oroar sig över att inte kunna öppna alls ligger nio av tio i elprisområde 3 (SE3) eller 4 (SE4). Sex av tio har rörliga elavtal. Det är vanligt i södra Sverige med kortare säsong och ojämn väderlek för snötillverkning.
Enkäten visar att fyra av tio svarande hemmabackar bedömer att de kommer att behöva minska sin snötillverkning. Drygt en av tre bedömer att de kommer att behöva höja priserna på sina skipass (liftkort).
- Hemmabackarna har en viktig roll för svensk skidåkning. De har arbetat länge för att kunna effektivisera sin drift. Sedan 1970-talet har energianvändningen vid snötillverkning minskat till en sjundedel och idag används enbart förnybar el. Vi arbetar gemensamt med stora utbildningsinsatser om energieffektivisering och vi kommer ha energi-effektiviseringsexperter på plats ute i verksamheterna. Men den nuvarande elprisutvecklingen har varit omöjlig att förutse. Det kommer att bli nödvändigt med ekonomiskt stöd om alla hemmabackar ska kunna öppna i vinter, säger Titti Rodling, vd för SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation.)
Fakta enkätundersökningen med skidanläggningar
SLAO genomförde sin enkätundersökning bland sina medlemmar mellan den 6 och 18 september 2022 med frågor om effekter av elpriset. Sammanlagt besvarades enkäten av 47 hemmabackar. Totalt finns 100 hemmabackar bland SLAO:s medlemmar.
För mer information, kontakta
Titti Rodling, vd SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, 0703-39 20 07, titti.rodling@slao.se
Pontus Björkman, sakkunnig Friluftsfrämjandet, 073-7711850, pontus.bjorkman@friluftsfrämjandet.se
Här finns rapporten/statistiken från SLAO:s undersökning
www.friluftsframjandet.se/aktuellt/hemmabackar-i-sodra-sverige-hotas-av-hoga-elpriser/
Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med ca 112 000 medlemmar, 8000 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 400 förskolor och skolor, och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation. www.friluftsframjandet.se
Bilder

Om oss
Med cirka 110 000 medlemmar är Friluftsfrämjandet en av Sveriges största friluftsorganisationer. Sedan 1892 har vi främjat friluftslivet, stärkt folkhälsan och värnat allemansrätten. Genom våra lokalavdelningar guidar över 8 500 ideella ledare såväl barn som vuxna på stora och små äventyr i naturen, genom hela livet och över hela landet. Vi skapar rörelse och naturglädje i gemenskap – och alltid utan tävling. Det är grunden i vår verksamhet och vårt bidrag till ett ännu bättre samhälle.
Följ Friluftsfrämjandet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Friluftsfrämjandet
59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning28.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker har minskat med sammanlagt 59 procent under den pågående mandatperioden, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Samtidigt är den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen överens om att det behöver tillföras 1,6 miljarder kronor årligen för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur.
Psykisk ohälsa och stillasittande kostar samhället fem procent av BNP20.3.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Stillasittandet kostar Sverige 16,5 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkning. Myndigheten drar slutsatsen att samhällskostnaderna kan minska med 25 procent om en tiondel av befolkningen ökar sin fysiska aktivitet från den lägsta nivån till den rekommenderade. De totala samhällskostnaderna för stillasittande, psykisk ohälsa, ensamhet och fetma uppgår till minst fem procent av BNP.
Friluftsfrämjandet: Inför obligatoriska friluftsdagar i skolan22.11.2024 07:12:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio lärare svarar att de har inga eller endast en friluftsdag per år på sina skolor i en ny undersökning från Friluftsfrämjandet. Sedan mitten av nittiotalet har antalet friluftsdagar minskat. Nu föreslår Friluftsfrämjandet att friluftsdagar i skolan ska bli obligatoriskt igen.
Små friluftssteg i rätt riktning, men kraftfulla satsningar på folkhälsan uteblir19.9.2024 09:18:32 CEST | Pressmeddelande
Friluftslivet kan bidra till att möta samhällsproblem som stillasittande, ensamhet, psykisk ohälsa och minskad naturkontakt. För det behövs satsningar på såväl det ledarledda friluftslivet som naturen, Sveriges största arena för rörelse, motion och välbefinnande. I regeringens budgetproposition för år 2025 tas små steg i rätt riktning, men mer resurser behövs, anser Friluftsfrämjandet.
Inför Allemansrättens dag 20/9: Nio av tio kommunpolitiker positiva till allemansrätten19.9.2024 06:09:00 CEST | Pressmeddelande
Allemansrätten är en del av våra grundlagar och en förutsättning för friluftslivet. Den ger oss alla möjlighet att röra oss fritt i naturen mot att vi inte stör eller förstör. Friluftsfrämjandets friluftsenkät, som besvarats av 4700 kommunpolitiker, visar att allemansrätten har ett starkt stöd i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum