Skogsmulle och Nova lär oss om klimatet
Barnens favoritfigur i naturen är tillbaka med ett nytt spännande och lärorikt äventyr med klimatet i fokus. I sagoboken ”Skogsmulle och rymdfararen Nova” får vi lära oss att även till synes små, enkla handlingar kan göra skillnad och ge hopp för vår miljö och en hållbar framtid.

Undersökningar visar att 6 av 10 barn är oroliga för klimatförändringar*, men genom att öka kunskapen och engagemanget kan oron i stället bli en drivkraft till handling. Detta har Friluftsfrämjandet i samarbete med Orkla och Story House Egmonts kreativa team tagit fasta på i utvecklingen av den nya Skogsmulle-berättelsen.
Boken riktar sig till barn i förskola och skola och kretsar kring Skogsmulles kompis, rymdfararen Nova, som kommer på besök från fantasiplaneten Tella. Tella påminner om planeten Tellus, men skiljer sig åt på en viktig punkt: den har inte smutsats ner av utsläpp och föroreningar. Nova berättar om rymden och tipsar om hur vi kan hålla lika rent på jorden som på hennes hemplanet.
- Många barn är oroliga för klimatförändringar och miljöförstöring. Genom Skogsmulle och rymdfararen Nova får barnen konkreta förslag på hur de kan bidra till en mer hållbar framtid. Genom boken hoppas vi även att fler barn ska lockas till utomhusvistelse och friluftsliv, vilket i sin tur ökar välmående och minskar stillasittandet säger Kristina Ljungros, generalsekreterare Friluftsfrämjandet
Sagoboken har tagits fram tack vare stöd från dagligvaruföretaget Orkla. Friluftsfrämjandet och Orkla har nyligen ingått ett strategiskt samarbete för att bidra till ökad folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen.
- Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och som ledande dagligvaruaktör är det självklart för oss att dela med oss av den kunskap vi har och hjälpa Friluftsfrämjandet att ingjuta hopp och handlingskraft i barnen genom boken, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.
Skogsmulle och rymdfararen Nova är författad av Susanne Adolfsson och illustrerad av Lars Bällsten. Boken är släppt till försäljning och finns i bokhandeln och i utvalda leksaksaffärer och större matvarubutiker. Boken finns även som ljud- och e-bok och finns att hitta i stort sett alla tillgängliga streamingtjänster, inklusive skoltjänster.
Under hösten och vintern kommer det även en pysselbok samt ett nytt Skogsmulle-verksamhetsmaterial på samma tema.
Bildmaterial för redaktionell användning i media finns att ladda ner från Story House Egmonts pressrum hos Mynewsdesk.
* Novus. Våra barns klimat - Barn och unga om klimatet: Delrapport december 2020
Kontakter
Susanna Kalén
Projektledare Skogshjältarna samt Skogsmulle i förskolan
susanna.kalen@friluftsframjandet.se
0762 12 79 66
Bilder
Om Friluftsfrämjandet Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med ca 112 000 medlemmar, 7000 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 400 förskolor och skolor, och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation. www.friluftsframjandet.se
Följ Friluftsfrämjandet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Friluftsfrämjandet
59 procent lägre anslag för friluftsliv och natur trots budgetsatsning28.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker har minskat med sammanlagt 59 procent under den pågående mandatperioden, visar Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningens nya beräkningar. Samtidigt är den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen överens om att det behöver tillföras 1,6 miljarder kronor årligen för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur.
Psykisk ohälsa och stillasittande kostar samhället fem procent av BNP20.3.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Stillasittandet kostar Sverige 16,5 miljarder kronor årligen, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkning. Myndigheten drar slutsatsen att samhällskostnaderna kan minska med 25 procent om en tiondel av befolkningen ökar sin fysiska aktivitet från den lägsta nivån till den rekommenderade. De totala samhällskostnaderna för stillasittande, psykisk ohälsa, ensamhet och fetma uppgår till minst fem procent av BNP.
Friluftsfrämjandet: Inför obligatoriska friluftsdagar i skolan22.11.2024 07:12:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio lärare svarar att de har inga eller endast en friluftsdag per år på sina skolor i en ny undersökning från Friluftsfrämjandet. Sedan mitten av nittiotalet har antalet friluftsdagar minskat. Nu föreslår Friluftsfrämjandet att friluftsdagar i skolan ska bli obligatoriskt igen.
Små friluftssteg i rätt riktning, men kraftfulla satsningar på folkhälsan uteblir19.9.2024 09:18:32 CEST | Pressmeddelande
Friluftslivet kan bidra till att möta samhällsproblem som stillasittande, ensamhet, psykisk ohälsa och minskad naturkontakt. För det behövs satsningar på såväl det ledarledda friluftslivet som naturen, Sveriges största arena för rörelse, motion och välbefinnande. I regeringens budgetproposition för år 2025 tas små steg i rätt riktning, men mer resurser behövs, anser Friluftsfrämjandet.
Inför Allemansrättens dag 20/9: Nio av tio kommunpolitiker positiva till allemansrätten19.9.2024 06:09:00 CEST | Pressmeddelande
Allemansrätten är en del av våra grundlagar och en förutsättning för friluftslivet. Den ger oss alla möjlighet att röra oss fritt i naturen mot att vi inte stör eller förstör. Friluftsfrämjandets friluftsenkät, som besvarats av 4700 kommunpolitiker, visar att allemansrätten har ett starkt stöd i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum