”det får inte bli fokus på kortsiktig kompensation”
”För att det här ska gå i mål måste fokus ligga på företagens konkurrenskraft och medarbetarnas jobb”, säger förhandlingschef Anna Freij. Hon tycker att fackens krav på 4,2 procent rimmar illa med läget i den grafiska branschen och vittnar om att man inte inser allvaret.

Fackens yrkande på 4,2 procent i löneökning går på tvärs mot hur majoriteten av Sveriges ekonomer bedömer industrins faktiska läge. För den grafiska branschen visar den senaste konjunkturrapporten att den stabiliseras på en låg nivå, menar förhandlingschef Anna Freij.
I den förra avtalsrörelsen tog parterna ansvar under ett inflationstryck på 9 procent med en löneökningsnivå på 4,1 procent det första året. Nu kräver facken 4,2 procent i en inflation på 1,9 procent, samtidigt som det är lågkonjunktur och stor osäkerhet kring det internationella läget. Med en kortsiktig ”paybackstrategi” verkar facken vara villiga att riskera den återhämtning som är nödvändig för industrin.
Den grafiska branschens konkurrenskraft står på spel. Det är inte ansvarsfullt att lägga krav på den högsta löneökningsnivån sedan Industriavtalets tillkomst samtidigt som vi är i en lågkonjunktur där företagen kämpar med lönsamheten, säger Anna Freij.
Utöver lönekravet på 4,2 procent kräver Facken inom industrin även en fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningen. Detta skulle innebära högre kostnader samtidigt som den stora kompetensbristen i den grafiska branschen gör att det snarare behövs mer arbetstid än mindre.
Arbetstidsförkortning är oerhört kostsamt och innebär utebliven produktion. I princip alla studier som gjorts visar att det blir färre och dyrare jobb i företag som tappar konkurrenskraft på grund av ökade produktionskostnader. Det är helt enkelt en ekvation som inte går ihop i den grafiska branschen, menar Anna Freij.
Kravväxlingen markerar startskottet på nästa års stora avtalsrörelse där löner för mer än 3,4 miljoner anställda ska förhandlas. Industrin är först ut och sätter det så kallade märket som sedan ligger till grund för resten av arbetsmarknaden. Syftet med märket är att Sverige ska ha en fungerande lönebildning för att svensk industri ska kunna vara konkurrenskraftig internationellt.
Förra avtalsrörelsen tog vi gemensamt ansvar och Sverige stod pall. Det jobbet måste göras igen, konstaterar Grafiska Företagens förhandlingschef Anna Freij.
Nyckelord
Kontakter
Anna FreijförhandligschefGrafiska Företagen/Trä & Möbelföretagen TMF
Tel:+46 72 534 72 18anna.freij@grafiska.seJohan GrauersKommunikationschef
Tel:+46 706 725 285johan.grauers@grafiska.seGrafiska Företagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för den grafiska industrin. Våra 350 medlemsföretag utvecklar, förpackar och distribuerar budskap för hela samhället. Betydelsen av tryckta produkter ökar i det digitala samhället. Några exempel är böcker för läsförståelsen, valsedlar för demokratin och förnybara förpackningar för en bättre miljö.
Följ Grafiska Företagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Grafiska Företagen
Illustrerar död och semester på Medelhavet – får pris11.4.2025 06:33:23 CEST | Pressmeddelande
Med affischen ”Mare Nostrum – Vårt hav”, där badbollar och semesterparadis samsas med livbojar och kamp för livet, vinner den 27-åriga designstudenten Ebba Brännholm årets Print Power Award. Affischen belyser hur nära världens orättvisor är och rädslan för när saker vi i Sverige tar för givna, som mänskliga rättigheter, plötsligt är uppe för diskussion.
Försiktig nedväxling av löneökningstakten1.4.2025 02:41:42 CEST | Pressmeddelande
Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden.
Grafiska Företagen accepterar Opo:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent. Nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Akut kompetensbrist i den grafiska branschen22.1.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Det finns totalt 50 utbildningsplatser, men den grafiska branschen har ett årligt rekryteringsbehov på 250 personer. En ekvation som inte går ihop. För att möta kompetensbristen lanserar Grafiska Företagen tillsammans med GS-facket Grafisk validering som kan användas vid rekrytering och kompetensutveckling.
NYTT PRIS LYFTER FRAM SVENSK BOKPRODUKTION21.1.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
9 av 10 svenska böcker trycks utomlands. Sverige riskerar att tappa kompetensen att självständigt producera böcker. För att lyfta fram svensk bokproduktion kommer ett nyinstiftat pris att belöna en bok som är formgiven och producerad i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum