Vision vill se reallöneökningar och kortare arbetstid
Reallöneökningar enligt märket, satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper och arbetstidsförkortning. Det är fackförbundet Visions viktigaste krav i avtalsrörelsen som påverkar närmare 120 000 medlemmar i välfärden. I dag överlämnar Vision sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.
Utöver en löneökningstakt i nivå med märket på arbetsmarknaden vill Vision se satsningar på medarbetare inom kvinnodominerade yrkesgrupper. Inom dessa yrken är lönenivåerna tätt sammanpressade och möjligheterna till en god löneutveckling är begränsade.
- Vi vill säkra löneökningarna för våra medlemmar. Jobben inom kvinnodominerade yrkesgrupper måste värderas högre och återspegla de viktiga insatser Visions medlemmar gör inom välfärden. Medlemmarna ska kunna känna att man värderas för sin kunskap, fler ska vilja söka sig till dessa jobb och det måste också gå att se en utveckling både i sin kompetens och i sitt lönekuvert, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Vision vill minska medlemmarnas totala arbetstid genom individuella arbetstidskonton. Kontona ska göra det möjligt för individen att öka sitt inflytande över arbetet och skapa en större balans mellan arbete och fritid.
- Förväntningarna på välfärden ökar ständigt samtidigt som många av våra medlemmar upplever att möjligheterna att påverka arbetet är små. Det är en risk både för medlemmarnas hälsa och för verksamheterna. Vi ser att vi behöver modernisera villkoren gällande arbetstid och inflytande i takt med att samhället utvecklas. Individuella arbetstidskonton och minskad arbetstid är ett sätt att göra arbetslivet både mer flexibelt och hållbart, säger Veronica Magnusson.
De viktigaste kraven i yrkandet:
-
Centralt angiven löneökningstakt i nivå med det så kallade märket på arbetsmarknaden.
-
Arbetstidsförkortning i form av individuella arbetstidskonton.
-
Satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper med generellt låg lönenivå. Ökad lönespridning som värdesätter yrkesskicklighet och erfarenhet.
-
Satsningar på medarbetarnas kompetensutveckling, kompetenstrappor och fler karriärvägar in i sektorn.
-
Större inflytande över verksamheten – till exempel gällande arbetets genomförande, klimatfrågor och införande av artificiell intelligens (AI)
-
Bättre förutsättningar för chefer, organisatoriskt och arbetsmiljömässigt.
Samtliga yrkanden avser en avtalsperiod om ett år.
Fakta: Avtalsrörelsen i kommuner, regioner och kommun/regionägda bolag berör cirka 120 000 medlemmar i Vision. Det handlar om yrkesgrupper så som socialsekreterare, tandsköterskor, medicinska sekreterare, handläggare och chefer. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars 2025.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande, tfn 070 - 746 21 24 eller Eva-Lotta Nilsson, förhandlingschef, tfn 070- 584 99 29.
Nyckelord
Kontakter
Maria MartinssonPressansvarig
Tel:08 789 64 77Tel:070 655 50 48maria.martinsson@vision.seBehrang BehdjouKommunikatör/pressekreterare
Tel:0761121990behrang.behdjou@vision.seBilder
Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.
Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO.
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Vision agerar mot nedskärningar i Forshaga kommun och begär förhandling16.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kommunledningen i Forshaga föreslår att Individ och familjeomsorg( IFO) i kommunen kraftigt ska skära ner på sin verksamhet. Bland annat föreslås reducering av flera chefstjänster samt även reducering av tjänster inom verksamheterna barn, vuxen och familj. Öppenvården föreslås även minska med så pass mycket som 4 tjänster. Sammanlagt är det tänkt att 10 tjänster ska försvinna från IFO. Det innebär en minskning av handläggare och behandlare med närmare 29% och en minskning av öppenvården med 40 %
Avgjort: Årets kulturkommun 2025 är Tranemo5.12.2024 15:14:18 CET | Pressmeddelande
För 36:e året i rad har fackförbundet Vision utsett Årets kulturkommun. Vinnare 2025 är Tranemo, som enligt juryn ”aktivt arbetar för att skapa och stödja kultur- och föreningsliv som bidrar till glädje och gemenskap”. – Tranemo visar att kultur kan bidra till samhällen som hänger ihop, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Bra att utredaren lyssnat på kritiken från Vision – men lagen bör slopas helt26.11.2024 11:07:39 CET | Pressmeddelande
I regeringens utredning kring den så kallade angiverilagen finns undantag för hälso- och sjukvården, socialtjänst, skola och bibliotek. Det är bra att utredaren Anita Linder har lyssnat på den oro som har framförts av Vision och andra, men Vision vill att informationsplikten slopas helt.
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Västervik, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Tranemo och Varberg.
Tre kommuner tävlar om att bli Årets kulturkommun 202530.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision delar för 36:e året i rad ut utmärkelsen Årets kulturkommun. En av finalisterna 2025 är Tranemo, för sitt arbete att göra kulturen tillgänglig för alla invånare – oavsett bakgrund. Övriga finalister är Varberg och Västervik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum