Industriarbetsgivarna

Flexibilitet och ökad produktionstid i fokus vid Industriarbetsgivarnas kravväxling med Pappers

Dela

”Stärkt konkurrenskraft, ökad produktivitet och flexibilitet i avtalen är våra övergripande mål när vi går in i avtalsförhandlingarna med Pappers”, säger Per Widolf, förhandlingschef hos Industriarbetsgivarna.

Foto TT Anders Wiklund
Foto TT Anders Wiklund

I dag, kl. 9.00, växlar Industriarbetsgivarna yrkanden med Pappers. Förhandlingarna kommer att beröra omkring 80 företag i massa- och pappersindustrin och 12 000 kollektivanställda. Senare under dagen är det även kravväxling mellan Industriarbetsgivarna och motparterna inom Industriavtalet: GS, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen.  

Inför kravöverlämningen betonar Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf att massa- och pappersindustrin konkurrerar på en global marknad med begränsade möjligheter att prissätta sina produkter. För att stärka konkurrenskraften måste avtalen spegla dessa förutsättningar. 

– Svenska arbetskraftskostnader är höga ur ett internationellt perspektiv, vilket är en stor utmaning. Kontroll över kostnaderna är därför en avgörande faktor, säger Per Widolf. 

Behov av flexibilitet i avtalen 

Vidare betonar Per Widolf att kollektivavtalen bättre bör anpassas till verksamheternas behov.  

– Vi behöver kollektivavtal som gör det möjligt att anpassa oss snabbare än konkurrenterna. Avtalen ska stötta – inte vara ett hinder – vid ekonomiska svängningar och chocker. Flexibilitet kring arbetstid, lön och bemanning är därför viktigt, säger Per Widolf. 

– Dagens avtalsstruktur på området motverkar tvärtom detta, fortsätter han.  

Han konstaterar också att kollektivavtalen måste göra det möjligt att öka antalet arbetade timmar och ge större flexibilitet i arbetstidens förläggning för att möta verksamheternas krav.  

Arbetstid är en fråga för parterna – inte politiken 

När det gäller frågor om arbetstider betonar Industriarbetsgivarna att de här frågorna ska hanteras av arbetsmarknadens parter. Det är olyckligt att flera politiska partier och fackförbund har lyft frågan om en lagstadgad arbetstidsförkortning med bibehållen lön. 

– Arbetstid och lönebildning går hand i hand och hanteras av parterna. Politiken ska inte blanda sig i frågan om arbetstid. Om så sker är det ett allvarligt ingrepp i vår modell, vilket kommer att få konsekvenser. Bland annat måste avtalad arbetstidsförkortning i motsvarande mån strykas ur kollektivavtalen, säger Per Widolf.  

– Vi yrkar på ökad produktionstid, inte minskad, för att stärka företagens konkurrenskraft, fortsätter han. 

Under hela Industriavtalets existens har frågor rörande arbetstider och arbetstidsförkortning hanterats under avtalsförhandlingarna och inom den totala kostnadsökningsramen, det vill säga inom märket.  

Kravväxling inom Industriavtalet sker senare under dagen  

Förutom kravväxlingen med Pappers sker i dag även kravväxling mellan Industriarbetsgivarna och sina motparter inom Industriavtalet: GS, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Parterna inom Industriavtalet sätter märket för de löneökningar som sedan ska gäller för alla på den svenska arbetsmarknaden, inklusive Pappers.  

Kontakter

Om oss

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye