Rapport: Gaza har förvandlats till en dödsfälla
Den israeliska militärens attacker på civila i Gaza, nedmonteringen av hälso- och sjukvårdssystemet och systematiska hinder för införsel av humanitärt stöd har förstört livet för människor i Gaza. Det visar Läkare Utan Gränsers nya rapport "Gaza: Life in a death trap".
— Människor i Gaza kämpar för att överleva under apokalyptiska förhållanden men det finns ingen säker plats, ingen skonas och det finns ingen väg därifrån, säger Christopher Lockyear, Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare, som besökte Gaza tidigare i år.
— Den senaste militära offensiven i norra Gaza visar vilket brutalt krig som de israeliska styrkorna för. Vi ser tydliga tecken på etnisk rensning i samband med att palestinier tvångsförflyttas, blir instängda och bombade, säger Christopher Lockyear. Vad våra medicinska team har sett på plats under hela den här konflikten överensstämmer med beskrivningarna från allt fler juridiska experter och organisationer som drar slutsatsen att ett folkmord äger rum i Gaza. Även om vi inte har juridisk befogenhet att fastställa avsiktlighet är tecknen på etnisk rensning och den pågående ödeläggelsen – genom massmord, allvarliga fysiska och psykiska skador, tvångsförflyttning och omöjliga livsvillkor för palestinierna – obestridliga.
Som svar på de fruktansvärda attackerna som utfördes av Hamas och andra väpnade grupper i Israel den 7 oktober 2023, då 1 200 människor dödades och 251 personer togs som gisslan, krossar israeliska styrkor nu befolkningen i Gaza. Enligt Gazas hälso- och sjukvårdsmyndigheter har fler än 45 000 människor dödats hittills, bland dem åtta av Läkare Utan Gränsers medarbetare. Israeliska styrkor har vid ett flertal tillfällen förhindrat livsviktiga förnödenheter som mat, vatten och medicinsk utrustning från att komma in i Gaza. De har även blockerat, hindrat och försenat humanitärt stöd, vilket dokumenteras i rapporten. Omkring 1,9 miljoner människor, det vill säga 90 procent av befolkningen, har tvingats fly och många av dem upprepade gånger.
Upprepade attacker mot Läkare Utan Gränser
Färre än hälften av Gazas 36 sjukhus är över huvud taget i drift och hälso- och sjukvården ligger i ruiner. Under den ettårsperiod som omfattas av rapporten har Läkare Utan Gränsers personal utsatts för 41 attacker och våldsamma incidenter av israeliska styrkor. Läkare Utan Gränsers vårdpersonal och patienter har tvingats lämna sjukhus och vårdinrättningar vid 17 olika tillfällen, ofta har de bokstavligen sprungit för sina liv.
Samtidigt är palestiniernas fysiska och psykiska skador överväldigande, och behoven fortsätter att växa. Läkare Utan Gränser har haft minst 27 500 patientbesök för skador till följd av våld och genomfört 7 500 kirurgiska ingrepp. Människor lider av såväl krigsskador som kroniska sjukdomar, vilka förvärras till följd av bristen på nödvändig sjukvård och mediciner. De tvångsförflyttningar som Israel drivit igenom har tvingat in människor i outhärdliga och ohygieniska levnadsförhållanden där sjukdomar kan spridas snabbt. Som ett resultat av detta vårdar Läkare Utan Gränsers team ett stort antal människor för hudsjukdomar, luftvägsinfektioner och diarré – tillstånd som förväntas öka nu när vintertemperaturen sjunker. Barn går miste om viktiga vaccinationer, vilket gör dem sårbara för sjukdomar som mässling och polio. Läkare Utan Gränser har också observerat en ökning av antalet fall av undernäring. Till följd av den utbredda osäkerheten är det dock omöjligt att genomföra en fullständig undernäringsscreening i Gaza.
Samtidigt som tillgången till sjukvård minskar i Gaza har Israel gjort det ännu svårare för människor att bli medicinskt evakuerade. Mellan början av maj, då gränsövergången vid Rafah stängdes, och september 2024 har israeliska myndigheter endast godkänt evakuering av 229 patienter – vilket motsvarar 1,6 procent av alla i behov av evakuering under denna period.
Måste agera för att upprätthålla krigets lagar
Läkare Utan Gränser uppmanar stater, särskilt Israels närmast allierade, att avsluta sitt ovillkorliga stöd till Israel och uppfylla sin skyldighet att förhindra ett folkmord i Gaza. Den 26 januari beordrade Internationella domstolen (ICJ) Israel att vidta ”omedelbara och effektiva åtgärder för att möjliggöra tillhandahållande av de mest akuta insatserna liksom av humanitär hjälp för att hantera de ogynnsamma livsvillkoren för palestinier i Gazaremsan.” Israel har inte vidtagit några meningsfulla åtgärder för att följa domstolsbeslutet. Istället fortsätter israeliska myndigheter att aktivt blockera Läkare Utan Gränser och andra humanitära organisationer från att ge livräddande hjälp till människor som är instängda och utsatta för bombattacker.
Läkare Utan Gränser upprepar sitt krav på en omedelbar och varaktig vapenvila. Israel måste upphöra med de riktade och urskillningslösa attackerna mot civila, och landets allierade måste utan dröjsmål agera för att skydda palestiniernas liv och upprätthålla krigets lagar.
Läkare Utan Gränser kräver också omedelbart och säkert tillträde till norra Gaza för att möjliggöra leverans av humanitär hjälp och medicinsk utrustning till sjukhus. I centrala och södra Gaza fortsätter vi att ge livräddande vård, men vi uppmanar Israel att avsluta sin belägring och öppna viktiga landgränser för att möjliggöra mer humanitärt och medicinskt stöd.
Nyckelord
Kontakter
Presstelefon
Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).
Dokument
Länkar
Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - så hjälper vi dig efter bästa förmåga.
Följ Läkare Utan Gränser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser
En humanitär årskrönika18.12.2024 16:40:03 CET | Pressmeddelande
Kriget i Gaza fortsätter att lamslå en hel befolkning, Läkare Utan Gränser tvingas avbryta verksamheten i Haitis huvudstad och det sexuella våldet i Kongo-Kinshasa når alarmerande siffror. Men också lovande resultat för en innovativ myggmetod i Honduras och ett nytt vaccin som halverar dödligheten i ebola. Vi blickar tillbaka på 2024.
Haiti: Läkare Utan Gränser återupptar delar av sin verksamhet i Port-au-Prince12.12.2024 14:43:04 CET | Pressmeddelande
Läkare Utan Gränser återupptar delar av sin medicinska verksamhet i Port-au-Prince efter ett 22 dagar långt avbrott orsakat av allvarliga hot och våld mot personal och patienter.
Haiti: Läkare Utan Gränser avbryter sin verksamhet efter våld20.11.2024 11:49:48 CET | Pressmeddelande
Läkare Utan Gränser avbryter sin verksamhet i Haitis huvudstad Port-au-Prince efter en rad allvarliga hot, attacker och våld mot dess personal. Detta sker i efterdyningarna av en attack mot en av organisationens ambulanser den 11 november, där minst två patienter avrättades och personalen skadades.
Khartoum: Var sjätte patient är barn18.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
16 procent av de patienter som har vårdats för krigsskador på Bashair Teaching Hospital i Khartoum, Sudan, hittills i år är under 15 år. Många av barnen hade skott-, spräng- och splitterskador. Samtidigt oroas läkarna av att allt fler barn och gravida som kommer till sjukhuset är akut undernärda.
Sjukvårdsattacker ökar – Läkare Utan Gränsers insatser hårt drabbade30.10.2024 06:55:56 CET | Pressmeddelande
SKRIV UNDER FÖR ATT SKYDDA SJUKVÅRDEN Attacker mot sjukvårdsinrättningar ökar i krig och konflikter världen över. Nu släpper Läkare Utan Gränser statistik kring organisationens säkerhetsincidenter, och lanserar samtidigt en namninsamling för att få stopp på attackerna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum