Läkares etiska val i vardagen - så hanteras svåra beslut i vården
I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Karlskogaforskaren Kaja Heidenreich lyfter i sin avhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska resonemang utgör en viktig del av läkares vård av patienter i vardagen.
Forskningen, som fokuserar på etik i vården, belyser hur läkare balanserar värdekonflikter, exempelvis när olika behov och hänsyn måste vägas mot varandra. Den beskriver också hur läkare hanterar sitt moraliska ansvar och hur resonerande kan öka förståelsen av komplexa situationer i vården.
– Det mest intressanta är att mötet med patienten inte bara är kärnan i vården, utan också en central del av läkarnas moraliska resonemang, säger forskaren. Mina studier visar också att möten mellan läkare spelar en avgörande roll för att hantera kritiska situationer och svåra avvägningar, säger Kaja Heidenreich, överläkare i internmedicin och kardiologi på Medicinkliniken vid Karlskoga lasarett och tidigare doktorand på Örebro universitet.
Hon poängterar att hon inte tror att etiken skiljer sig åt mellan olika yrkesprofessioner, vårdpersonal vill främja patienternas hälsa, men gör det inte alltid från samma perspektiv.
– Det kan även vara så att patienten vill en sak och vårdgivaren vill något annat. Då gäller det att både lyssnar in patienten och att lyssna in varandra mellan professioner. En sjukgymnast ser något annat än en läkare. Det är en styrka och nödvändighet. Alla kompetenser behövs. Det kräver att vi verkligen lyssnar in varandra, förklarar hon.
Samarbete hjälper läkare med etiska dilemman
Ett överraskande resultat är hur stor betydelse det dagliga samarbetet mellan läkare har för att lösa etiska dilemman. Det är i dialogen med kollegor som många läkare hittar stöd för att navigera de svåraste besluten – och i mötet med patienten som deras moraliska ansvar prövas på riktigt.
Forskningen bidrar med värdefull kunskap om hur man kan förstå etik som en del av läkarnas vardagliga praktik. Genom att synliggöra dessa resonemang skapas möjligheter att förbättra både patientvården och läkarnas arbetsmiljö.
– För mig har det roligaste varit att få ta del av läkarnas berättelser och tankar kring sin vardag. Vården är en komplex och mångfacetterad värld, och att försöka förstå den är otroligt givande, säger hon.
Forskningens insikter öppnar dörrar för en djupare diskussion om hur den kan stärka etiken i vården – inte bara för patienternas skull, utan också för att ge vårdpersonalen de bästa förutsättningarna att göra sitt arbete.
Nyckelord
Kontakter
Kaja HeidenreichÖverläkare i internmedicin och kardiologiMedicinkliniken, Karlskoga lasarett
Tel:070 - 269 47 05kaja.heidenreich@regionorebrolan.seElin AbelsonForskningskommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder
Länkar
Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv
Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Större fokus på levnadsvanor i primärvården genom ny metod17.1.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat 4 miljoner till forskning som handlar om hälsofrämjande arbetssätt i primärvården. ”Vårt projekt Act in Time handlar om att ge stöd till vårdcentraler att arbeta mer hälsofrämjande”, berättar Ylva Nilsagård, forskningsledare inom Nära vård och projektledare för studien.
Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn15.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? För att ta reda på svaret har forskare Stina Hansson jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning. Genom att fokusera på barnens upplevelser, behandlingens effekter och hälsoekonomin har hon upptäckt resultat som både överraskar och inspirerar till nya sätt att tänka inom Folktandvården.
Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer14.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Är du 26 år eller yngre och tidigare inte vaccinerad mot humant papillomvirus, HPV? Då är det hög tid för det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu HPV-vaccination till alla upp till och med 26 år, i syfte att fler ska få ett skydd mot HPV, och därmed lägre risk för HPV-orsakad cancer. ”Det här innebär att vi i Region Örebro län möjliggör för alla i den här gruppen att vaccinera sig om de inte tidigare är vaccinerade” säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
Region Örebro län samlar delar av administrationen på Klostergatan i Örebro7.1.2025 08:59:00 CET | Pressmeddelande
En stor del av Region Örebro läns administrativa personal ska under början av 2025 flytta in i kontorslokaler på Klostergatan 23 i Örebro. Därmed är det till den adressen som du som önskar kontakt med Region Örebro län är välkommen från och med i morgon, den 8 januari.
98 miljoner kronor till länet - bäst i Sverige18.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
Nu har Post- och telestyrelsen fördelat bredbandsstödet för 2024 och det blev ett bra utfall för Örebro län. Cirka 98 miljoner kronor fick länet ta del av och det är pengar som ska fördelas mellan länet tolv kommuner. Störst belopp får Askersund kommun som får 19 miljoner kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum