Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar.
– Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.
I grunden är det vetenskaplig nyfikenhet som drev Pär Österholm och hans kolleger att ta sig an en klassisk fråga inom nationalekonomin – kopplingen mellan tillväxten i penningmängd och inflationen.
Det finns anledningar till det stora intresset för att kunna kontrollera och förutspå inflation.
– Stabila priser under de senaste 30 åren i Sverige har bidragit till en stark ekonomisk tillväxt, säger Pär Österholm. Han jämför detta med tidigare årtionden, då ekonomin utvecklades svagare och en pris-löne-spiral drev på prisökningarna i avsaknad av ett tydligt mål för inflationen.
Erfarenheterna från mellankrigstiden i Tyskland, där sedelpressarna gick varma och den ökade penningmängden orsakade hyperinflation, levde kvar som en varning fram till vår tid, även om andra länder, som Argentina på 1970- och 1980-talen, gjorde liknande misstag.
De historiska tyska erfarenheterna var en viktig anledning till att Europeiska centralbanken, ECB, fram till för några år sedan hade ett speciellt fokus på penningmängden i sin makroekonomiska analys. Idag baserar ECB, Riksbanken och andra centralbanker sina prognoser för inflationen på många olika ekonomiska faktorer. Tillväxten i penningmängd är en av flera.
Studien visar tydligt några tillfällen i den 400-åriga historien där stora ökningar av penningmängden gett ett likartat kraftigt utslag av hög inflation. Höga hopp i kurvan syns bland annat år 1718, 1809 och 1918 – alla år med krig, även om Sverige inte var inblandat i första världskriget.
– Vi vet att 1718 var det krig och mängden pengar ökade väldigt kraftigt med hög inflation som följd, säger Pär Österholm.
Men att en ökning av penningmängden sammanfaller med en ökad inflation innebär inte att förändringen i penningmängd kan användas för att göra en prognos för inflationen enligt Pär Österholm.
– Studien tyder på att den stora effekten på inflationen av extrema ökningar av penningmängden kom inom det närmaste året. Vi såg med vår modell inget generellt samband mellan en ökning i penningmängden och framtida inflation.
Återblicken på 400 år av svensk historia gav en insikt för dagens centralbanker och andra som vill förutspå inflationen:
– Våra resultat ger argument för den vidare syn på orsakerna till inflation som är idag är dominerande bland centralbanker, konstaterar Pär Österholm.
Studien sträcker sig fram till 2021. De senaste årens inflation finns inte med i underlaget.
Nyckelord
Kontakter
Pär Österholm - som befinner sig i Australien
par.osterholm@oru
Maria ElissonForskningskommunikatör
Tel:019 303524Tel:0701 890953maria.elisson@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden8.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren. Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om. Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation2.1.2025 07:44:46 CET | Pressmeddelande
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Personer som lever med Parkinsons sjukdom löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter – både online och i verkliga livet.
Folkmusik i stället för black metal – så sprider högerextrema sin ideologi18.12.2024 07:41:58 CET | Pressmeddelande
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik. Sam de Boise, forskare i musikvetenskap, har analyserat hur företrädare för den högerextrema Alt-Right-rörelsen använder musik för att anpassa sina budskap till fler. – Musik väcker positiva känslor hos många och blir ett sätt att tona ner den radikala politiken, säger han
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum